Vágólapra másolva!
Marcello Lippin kívül csak egyetlen edző, Vicente del Bosque nyert Bajnokok Ligáját és vb-címet is. Lippi a 2010-es vébén nagyot égett az olaszokkal, sokan már-már leírták, ám szombaton egy újabb jelentős sorral bővítheti a sikerlistáját: ázsiai BL-t nyerhet, méghozzá kínai csapattal, amely még döntőbe sem jutott soha.

Magyar idő szerint szombaton 13 órától rendezik a Guangzhou Evergrande-FC Szöul ázsiai BL-döntő visszavágóját. Az első meccs 2-2-re végződött, a hazai csapat csak a hajrában egyenlített, azaz a Kínában már az Evergrande számít esélyesnek.

Pedig másfél éve, mikor Lippi Kínába érkezett, sokan cinikusan azt mondták: csak levezetni ment oda, hogy könnyű munkával sok pénzt keressen. Azóta két bajnoki címmel, egy kupagyőzelemmel, és elsőként kínai csapatot BL-döntőbe vezetve cáfolt rá kritikusaira.

Lippi a Juventussal négy BL-döntőt is játszott, igaz, csak egyet nyert meg, jutott neki Scudetto, 2006-ban vb-győzelem, 2010-pedig egy csúnya kiesés egy igen gyenge vb-csoportból az olasz válogatottal. Ezek után, 65 éves korára még volt benne elég szenvedély, hogy nagyot alkosson egy teljesen idegen kultúrában.

"Büszke vagyok arra, ahogy fejlődött a csapat. Vannak ugyan légiósaink, de mindenek előtt tehetségek kínaiak alkotják a keretet" - nyilatkozta az edző az Al Jazeerának.

Lippi önbizalmat, szervezettséget és lelkesedést vitt Kantonba Forrás: AFP/Imaginechina

Az ázsiai BL-döntő előtt a Szöult tartották favoritnak: az előző öt kiírásból négyet dél-koreai csapat nyert meg. Kínaiak sosem döntőztek. Az elődöntőben a Szöul 4-2-re verte az iráni Esteghlalt. És mit csinált az Evergrande? 8-1-re kiütötte a japán Kashiwa Royalst, amely odáig veretlenül menetelt a sorozatban.

Muriqui, a kantoniak brazil csatára az elődöntő mindkét meccsén kettőt vállalt, ezzel már 13 gólos, ami rekord az ÁBL-ben. Mellette azonban valóban kínai topjátékosok alkotják a csapatot, például Hsziang Szun (Sun Xiang), az egyetlen kínai focista, aki szerepelt már az európai BL-ben, a PSV Eindhoven színeiben, vagy a Celticben is megfordult Csi Cseng (Zheng Zhi).

Azért támadásban jól jön még a szintén brazil Elkeson, illetve az argentin irányító, Dario Conca.

"Meglepően jók voltak a kínaiak, mikor megérkeztem, noha ez még nyilvánvalóan nagyon távol van az európai foci szintjétől" - emlékezett Lippi. "Számos területen nagyot fejlődtek a játékosok, már agresszívebbek, és többet dolgoznak labda nélkül. Technikailag és erőnlétileg jók a kínaiak, de nem elég tapasztaltak, egyszerűen hiányzik az a futballkultúra, amire támaszkodhatnának."

Az ázsiai BL-döntőre nem csak a kantoni szurkolók kíváncsiak, hanem szinte egész Kína. Bármit is hoz a visszavágó, az Evergrande elképesztő másfél évet produkált: 2010 februárjában kiesett a helyi első osztályból, mivel korábban bundaügybe keveredett. Röviddel ezután érkezett az új tulajdonos, az Evergrande Real Estate Group nevű építőipari óriás, azóta pedig csak felfelé ível a klub csillaga.

A tulajok sztárokat hoztak, ám az önbizalmukat Lippi emelte a magasba, emellett szervezettséget és lelkesedést vitt az együtteshez, a jelenlegi bajnokságot például 18 pontos előnnyel nyerték meg. Az olasz edző azonban nem tudott igazán belekóstolni a kínai életbe.

"Nem nagyon van időm turistáskodni. Néha azért meglátogatjuk az egyik itteni olasz éttermet a szakmai stábommal. Teljesen leköt a futball."