Vágólapra másolva!
A Manchester United régi arcát mutatta az Olimpiakosz elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágóján, amelyet Robin van Persie mesterhármasával 3-0-ra megnyert, és ezzel tizenharmadszor jutott be a negyeddöntőbe. A meccs hősét a hajrában megrúgták, hordágyon vitték le a pályáról. A másik szerdai meccsen a Dortmund ugyan kikapott a Zenittől hazai pályán, de így is továbbment.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Manchester United (angol) - Olimpiakosz (görög) 3-0 (2-0) - az élő közvetítés
Manchester, Old Trafford
v.: Kuipers (holland)
MU: De Gea - Rafael, P. Jones, R. Ferdinand, Evra, Valencia (A. Young, 77.), Carrick, Giggs, Welbeck (Fletcher, 82.), Rooney, Van Persie (Fellaini, 91.).
Olimpiakosz: Roberto - Maniatisz, Holebasz, Manolasz, Marcano, Leandro Salino (Machado, 74.), N'Dinga, Peréz (Valdez, 57.), Fuster (Vergosz, 82.), J. Campbell, Domínguez.
gól: Van Persie (25., 45+1, 52., az elsőt 11-esből)
Továbbjutott: a MU, 3-2-es összesítéssel

David Moyes állása és a Manchester United szezonjának megmentése volt a tét az Old Traffordon, ahova kétgólos előnnyel érkezett a görög bajnoki címet már bezsebelő Olimpiakosz. A MU a hétvégén hazai pályán kapott komoly gyomrost a Liverpooltól, és bár a vendégként hagyományosan gyengébben teljesítő görögök ellen a kétgólos hátrány nem tűnt ledolgozhatatlannak, a United sebezhetőségét mutatta, hogy az idény során az Everton, a West Brom, a Newcastle, a Tottenham és a Swansea is bevette az Old Traffordot.

Az Olimpiakosz meglepően bátor játékkal kezdett, úgy tűnt, a görögök érezték, ha sündisznóállásba vonulnak, azzal csak magukra húzzák a MU-t. Az első tíz percben a holland bíró igyekezett megfogni a meccset, három sárgát is kiosztott, és a 15. percben óriási bajba kerülhetett volna a MU, de Campbell passza után Perez 10 méterről a lelátóra lőtte a labdát. Két perccel később Rooney fejese tartott a jobb sarok irányába, de Roberto még bele tudott kapni a labdába, ami így a kapufát találta el. Az Olimpiakosz a korábbi 48 idegenbeli BL-meccséből csak négyet úszott meg kapott gól nélkül, és ezt a számot nem sikerült növelni, a 24. percben ugyanis Holebasz lenyomta Van Persie-t a 16-oson belül, amiért büntetőt kapott a hazai csapat, a holland csatár a bal sarokba lőtt.

A gól érthetően feltüzelte az angolokokat, Evra fejese be is hullott volna a kapuba, ha Roberto nincs résen, de az Olimpiakosz sem zuhant össze, és csak De Geán múlt, hogy nem került megint nehéz helyzetbe a United, a spanyol kapus pár másodpercen belül előbb Fuster fejesét kézzel, majd Domínguez ismétlését lábbal védte. Hogy mennyire kellett De Gea védése, az az első félidő hosszabbításában derült ki, amikor Rooney jobbról tette a kapu elé a labdát, Van Persie pedig a védőt megelőzve belsőzte be a második gólját.

A MU tehát a félidőre ledolgozta a hátrányát, és a szünet után mindössze hét perc telt el, amikor már jobban is állt összesítésben: a főszereplő megint Van Persie volt, akinek a lövése nem volt sem túl erős, sem túl jól helyezett, de Roberto belépett a sorfal mögé, és így már nem volt esélye. Ruud van Nistelrooy, Marco van Basten és Roy Makaay után Van Persie a negyedik holland, aki mesterhármast szerzett a BL-ben.

Az angolok még nem dőlhettek hátra, egy görög gól ugyanis újra az Olimpiakoszt hozta volna kedvező helyzetbe, meg is voltak a helyzeteik a görögöknek, De Gea azonban fogta Fuster lövését. A spanyol kapus Domínguez éles szögből leadott lövését is védte, Van Persie mellett ő is nagyon sokat tett azért, hogy a MU összehozza a nagy fordítást. Van Persie kapott egy medvepuszit az utolsó percekben, így hordágyon hagyta el a pályát, miatta még aggódhatnak a MU-nál, de a továbbjutás már zsebben volt. A United így 13. alkalommal jutott negyeddöntőbe a BL-ben, ilyen statisztikát csak a Bayern tud felmutatni.

Az Olimpiakosznak pedig két rossz sorozata is tovább folytatódott, a görögök 12. meccsüket is elbukták Angliában, a MU otthonában pedig továbbra sem tudnak gólt szerezni, három fellépés alkalmával 0-10 a gólarányuk.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

Borussia Dortmund (német) - Zenit (orosz) 1-2 (1-1)
Dortmund, BVB-stadion
v.: Undiano Mallenco (spanyol)
Dortmund: Weidenfeller - Hummels, Papasztatopulosz, Piszczek, Schmelzer (Durm, 77.), Kehl, Sahin, Grosskreutz, Lewandowski, Mkitarjan (Jojic, 69.), P. Aubameyang (Hoffmann, 91.).
Zenit: Malafejev - Criscito, Lombaerts (Luis Neto, 46.), Hubocan, Anjukov - Satov, Fajzulin (Szmolnyikov, 84,), Witsel - Hulk, Danny, Kerzsakov (Rondón, 62.).
gól: S. Kehl (38.), illetve Hulk (16.), Rondón (73.)

A Dortmund már idegenben kétgólos előnyt szerzett, így lefutottnak tűnt a visszavágó, főleg, hogy a Borussia legutóbbi kilenc otthoni BL-meccséből nyolcat megnyert. A Zenit bátran játszott, és Hulk hatalmas, felsősarkos bombájával egy góllal közelebb tudott lopakodni, de Kehl még a szünet előtt megnyugtatta azokat a Dortmund-szurkolókat, akik kicsit is izgultak.

Bár a második félidőben a csereként beállt Rondón szép csukafejesével a Zenit kiharcolta a győzelmet, ezzel csak azt érte el, hogy ötösre nyújtotta németországi veretlenségi sorozatát.


A legjobb nyolc mezőnye:
Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Atlético Madrid, Bayern München, Borussia Dortmund, PSG. A sorsolást pénteken tartják.