Társoldalunk:

A Grosics név tovább él

2014.06.22. 17:03

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa. Az 1952-es helsinki olimpián arany-, az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet nyert a magyar csapattal, a Nemzet Sportolója volt, Tatabányán az ő nevét viseli a stadion. A család a Labdarúgás Művészete nevet viselő kiállításon Szepesi Györggyel közösen emlékezett meg a Fekete Párducról, ahol lányától, Grosics Edinától azt is megtudhattunk, hogy "az unokát azért keresztelték Kiss-Grosics Tamás Gyulának, mert Gyuszinak csak lányai voltak, de így lesz valaki, aki továbbviszi a legendás nevet". A kiállításon készült képeket és a Grosics Gyula védési technikáját bemutató fázisfotókat galériánkban tekintheti meg. 

 

A Grosics Gyuláról készült képeket Kozák Lajos, a korszak sokat foglalkoztatott sportfotósa készítette. Kozák 1975-ös halála után teljes életművét a Sportmúzeum vásárolta meg, a nemrégiben előkerült kétdoboznyi negatív kivételével. Digitálisan felújított, animált változatuk a budapesti Millenáris Parkban június 12-én nyílt, a Labdarúgás Művészete nevet viselő kiállításon tekinthetők meg.

A Labdarúgás Művészete fotókiállítás, amely Grosics Gyulának is emléket állít, a budapesti Millenáris Parkban tekinthető meg. A teljes galériáért kattintson a képre.Forrás: Origo