Vágólapra másolva!
Lesújtó véleménye van a magyar fociról Massimo Moralesnek, a Budapest Honvéd korábbi olasz vezetőedzőjének, aki a Nemzeti Sportnak nyilatkozott erről.

A kispesti csapattól távozott szakember elmondta, hogy nehéz olyan közegben dolgozni, ahol a játékosai folyamatosan azzal nyaggatják, hogy mikor érkezik már meg a fizetésük, neki pedig állandóan a tulajdonosnál kell ezért kopogtatnia.

„Önöknek, akik itt élnek, talán már fel sem tűnik, milyen a labdarúgásuk közege. Remélem, nem sértek meg senkit, de a magyar futballt az erkölcsi és szakmai válság jellemzi” – kezdte a korábban a Bayern Münchennél és az AC Milannál is dolgozó Morales. „Változtatni kellene az utánpótlásképzésen. Kispesten figyeltem az akadémisták edzéseit, és azt láttam, hogy ugyanazok a gyakorlatok ismét magukat újra meg újra, így aztán a játékosokból hiányzott a dinamika. Akik ilyen képzést kapnak, azoktól hogyan várhatják el felnőtt korban, hogy felvegyék a versenyt bármilyen külföldi ellenféllel?”

Morales szerint több magyar klubban előfordul, hogy nem a legtehetségesebb játékosok játszanak a különböző korosztályos csapatokban, hanem azok, akiknek az apja befolyásos ember, vagy ott hangoskodik mindig a partvonal mellett. „Esetleg nem hálátlan, ha a gyerek szerephez jut… De van még ennél nagyobb gond is, az intelligencia hiánya. Szükség van tanult, lehetőség szerint diplomás utánpótlás-szakemberekre, mert hogyan várhatjuk el egy alulképzett edzőtől, hogy megtanítsa a gyerekeknek a sportág csínját-bínját?”

Az olasz szakember a mai napig sokat jár Magyarországra, mint mondta, rengeteg tehetséges gyerek van nálunk, csak megfelelő koordinációs munkát kellene velük végeztetni. „Németországban például jégkorongedzőket is alkalmaznak. Egyébként lehangoló, hogy egyetlen magyar sem játszik a topbajnokságokban. És Dzsudzsák Balázst, Huszti Szabolcsot, Szalai Ádámot és Gera Zoltánt leszámítva senkit sem vásároltak ki, vagy fizettek érte nagy pénzt.”