A spanyol szövetséget is elérte a FIFA-botrány

HORIZONTAL
(From L) Barcelona football club's Honor President dutch Johan Cruyff, Barcelona football club's President Joan Laporta, Madrid's Mayor Alberto Ruiz Gallardon and Spanish Football Federation President and UEFA Vice-President Angel Maria Villar pose with the UEFA Champions League Trophy during the presentation of the trophy at Cibeles Palace in Madrid on April 16, 2010. The UEFA Champions League final will be played in Madrid on May 22, 2010. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó szövetséget is elérte a FIFA-botrány: nyomozás folyik Angel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke ellen, aki spanyol lapértesülések szerint nem működött egyet a korrupciós ügy vizsgálatát végző Michael Garciával. 

"Vagy nagyon okos, vagy nagyon hülye, hogy nem vette észre, mi történik körülötte” – mondta Villarról Javier Tebas, a spanyol liga elnöke Villarról, aki 1988 óta vezeti a spanyol szövetséget, és nemcsak a FIFA végrehajtó bizottságának alelnöke, de az UEFA alelnökei között is a legmagasabb rangú tisztségviselőnek számít.

Mivel az UEFA - a FIFA-val ellentétben - nem léptette elő ideiglenesen elnöknek az alelnökét,

holott a spanyol sportdiplomata egyértelműen a legmagasabb rangú tisztviselő

a 90 napos felfüggesztést kapott elnök, Michel Platini után, valószínűleg igazak az érintett által egyelőre nem kommentált spanyol hírek, miszerint Villar ellen is nyomozás folyik.

Nem működött együtt

Villar szerepét azért vizsgálják a 2018-as és 22-es világbajnokságok helyszínének kiválasztásának ügyében, mert nem működött együtt a szervezett korrupciós ügyeinek kivizsgálásával megbízott Michael Garciával.

Angel Maria Villar Forrás: AFP/Lluis Gene

"Neki kellene megmagyaráznia, mi történt – mondt a spanyol kormány sportügyekért felelő államtitkára, Miguel Cardenal –, ezek a korrupciós ügyek azonnali kommentárt követelnek minden érintettől. Ráadásul

Villar annak idején azt mondta, biztos benne, hogy a FIFA végrehajtó bizottságában ülő kollégái mind ártatlanok,

és azóta bebizonyosodott, hogy ebben nagyot tévedett. Sürgősen meg kellene szólalnia az ügyben.”

Villar itt az UEFA alelnökeként vesz részt a madridi BL-ünnepségen. Forrás: AFP/Javier Soriano

Villar ezt egyelőre nem tette meg, de lassan akkora lesz a nyomás a 65 éves sportdiplomatán, hogy valamit mondania kell. Mivel Villar 1998 óta tagja a FIFA végrehajtó bizottságának, valóban nehéz elhinni, hogy fogalma sem volt róla, mi történik körülötte.