Vágólapra másolva!
Egész napos huzavona után a Manchester United felbontotta Louis van Gaal menedzser szerződését, így a csapat új edzővel vág neki a következő szezonnak. Sajtóhírek szerint bármikor bejelenthetik José Mourinho érkezését. 

Bár a Guardian élő közvetítése egész nap hiába várta, hogy megtörténjen a hivatalos bejelentés, a Sky már délután tényként közölte, amit hónapok óta sejteni lehet:

a Manchester United felbontotta Louis van Gaal szerződését.

Ez végül este 21.30-kor történt csak meg - a Guardian szerint azért, mert ekkor zárt a New York-i tőzsde, márpedig a ManUnited részvényei erősödésnek indultak, amikor megindultak a pletykák, hogy a mai napon kirúgják a holland edzőt.

Hát ezért Forrás: Origo

A holland edző közleményben búcsúzott el a csapattól, ebben köszönetét fejezi ki, hogy megvalósíthatta régi álmát, és "a világ egyik legnagyobb csapatát" irányíthatta.

Bár Van Gaalnak még egy évig érvényes szerződése volt, a ManUnited vezetősége menesztette a 64 éves holland menedzsert, aki sajtóhírek szerint 6,4 millió fontot keresett a csapatnál, és ötmillió fontos végkielégítéssel távozik. Azt egyelőre nem tudni, milyen jövő vár asszisztensére, a MU-legenda Ryan Giggsre. A Manchester Evening News értesülése szerint kapott ajánlatot a klubtól, amely megpróbálja maradásra bírni.

José Mourinho érkezését valószínűleg kedden jelentheti be a klub, miután a portugál még egy utolsó egyeztetésen részt vesz a vezetőkkel.

A kupagyőzelem is kevés volt

Ugyan a Manchester United nyerte az angol labdarúgó FA Kupát, miután a szombati döntőben hosszabbításban 2-1-re legyőzte a Crystal Palace csapatát, de már akkor, a meccs után keserűen nyilatkozott a győztes csapat edzője, Louis van Gaal.

Louis van Gaalt az FA-kupa-győzelem sem mentette meg Forrás: AFP

"A megnyert trófeával a kezemben nem szeretnék a jövőmről beszélni. Különösen nem azoknak az újságíróknak, akik már hónapokkal ezelőtt kirúgtak volna" - jelentette ki Van Gaal, csak hogy egy nappal később már arról beszéljen a Sky riporterének, hogy vége, vége a dalnak.


250 millió font, 49 gól, 5. hely

Louis van Gaal 250 millió fontot költött a csapat élén, de számos bombaigazolása bukott meg az Old Traffordon - Bastain Schweinsteiger, Angel Di María vagy Radamel Falcao is pocsékul teljesített a keze alatt. A most befejeződött szezonban csak az 5. helyen végzett a csapat, amely ráadásul mindössze 49 gólt szerzett a bajnokságban - utoljára az 1989/1990-es szezonban fordult elő ilyen alacsony mutató.

A vezetőség és a szurkolók nemcsak az eredményekkel, hanem a mutatott játékkal is elégedetlenek volt. A holland mestert rendszeresen és igen élesen bírálta a tévés szakértőként dolgozó Paul Scholes is.

Louis van Gaal és Radamel Falcao is megbukott Manchesterben Forrás: AFP


Mourinho sem garancia, de azért majdnem

A hétvégét Londonban töltötte José Mourinho is, aki David Haye nehézsúlyú bokszmeccsét tekintette meg, de a portugál mester egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket.

"A futballban nincs garancia a sikerre, de az biztos, hogy Mourinho áll ehhez legközelebb. Ő egy született győztes" - tweetelte az eseményekkel kapcsolatban Gary Lineker.

A bukmékerek oddsai már készen is állnak. 4,5-szeres pénzt ér, ha Mourinho egy trófeát sem nyer első szezonjában, 3,3-szoros a nyeremény, ha egy kupát, 20-szoros, ha kettőt, és 150-szeres, ha hármat (PL, BL, FA-kupa) is szerez Mourinho.

A ManUnited a közleményében úgy fogalmaz, hamarosan bejelenti, ki veszi át Van Gaal posztját.