Magyarország volt Ronaldóék legkeményebb Eb-ellenfele

Szalai Ádám Cristiano Ronaldo
The referee Martin Atkinson (C) gives a yellow card to Hungary's forward Adam Szalai (R) as Portugal's forward Cristiano Ronaldo looks on during the Euro 2016 group F football match between Hungary and Portugal at the Parc Olympique Lyonnais stadium in Decines-Charpieu, near Lyon, on June 22, 2016. / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Vágólapra másolva!
Bernd Storck és Andy Möller részt vett az európai edzők párizsi szakmai konferenciáján, amelyen előadást tartott Fernando Santos, az Eb-győztes portugálok kapitánya is.

Az UEFA a válogatottaknál dolgozó edzők, technikai vezetők és szövetségi kapitányok számára hívta össze az eseményt, amelynek fő témája a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság volt.

Egy kép 2004-ből: az Eb-győztes Ronaldót jól ismeri Alex Ferguson Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A konferencián rangos előadók tekintettek vissza a tornára, Sir Alex Ferguson elemzését is meghallgatták a szakemberek, majd Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója beszélt a torna hátteréről.

Az 55 országból érkezett edzők megvitathatták egymással a labdarúgás legújabb trendjeit és a játék fejlődési irányát. Az UEFA mindehhez kézzelfogható támpontot is adott a 2016-os Eb-ről készült 51 oldalas, átfogó elemzés bemutatásával.

Fernando Santos a portugálokkal veretlenül lett Eb-aranyérmes Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

"A 24 fős mezőny változatossága komoly szakmai kihívás elé állította az edzőket.

számos nagy csatát láthattunk a támadófutball és a védekező felfogás között. Ez a változatosság a sportág fejlődését szolgálta, inspirálta" – jelentette ki Sir Alex Ferguson, a Manchester United egykori sikeredzője.

A konferencia délutáni programjában az Eb-győztes Portugália kapitánya is beszélt a siker hátteréről. "A legfontosabb feladatom az volt, hogy megfelelő egyensúlyt találjak a tapasztalt és a fiatal, sikeréhes játékosaim között. Mindig az egységet, a csapatszellemet helyzetük előtérbe, anélkül nem sikerülhetett volna a győzelem" – mondta Fernando Santos, aki beszédében kiemelte, hogy

a magyarok elleni mérkőzés volt számukra a legnehezebb az Európa-bajnokságon.

Ronaldo és Szalai a portugál–magyar Eb-meccsen Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A csoportmérkőzés 3-3-ra végződött, úgy, hogy rendre a magyarok szereztek vezetést. Ha a Storck-csapat győz, akkor a portugálok elestek volna a továbbjutástól.

A konferenciát az UEFA és a francia szövetség hivatalos vacsorája zárta – számolt be az eseményről az Mlsz.hu.