A szurkolók kifütyülték, Southgate megvédte Rooney-t

Wayne Rooney
England's captain Wayne Rooney is pictured during the World Cup 2018 football qualification match between England and Malta at Wembley Stadium in London on October 8, 2016. / AFP PHOTO / Justin TALLIS / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A Málta elleni 2-0-s győzelem során a Manchester United focistája újfent haloványan játszott, amit a szurkolók jeleztek is, azonban a szövetségi kapitány játékosa védelmére kelt.

Az idei szezon egyelőre a Manchester United és az angol válogatott háza táján is arról szól, hogy helye van-e még ezekben a csapatokban Wayne Rooney-nak. A 31 éves támadó (most már inkább középpályás) érdemei mindkét gárdában számosak és elvitathatlanok, ugyanakkor az is tény, hogy

teljesítménye rendszerint nagyon messze van a „jó"-tól,

illetve attól, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle.

A szombat esti Anglia – Málta világbajnoki selejtezőn 117. alkalommal viselhette az angol válogatott mezét, és csapatkapitányként játszotta végig a találkozót, és ugyan szokás szerint hajtott és küzdött, de azzal senki nem vádolhatja meg, hogy jól játszott.

A mérkőzés hajrájában egy kapáslövés során eltörte a labdát, amit a Wembley Stadion 81 ezer nézője hangos füttyszóval honorált. Nem volt szép látvány, és nem volt jó ezt hallani. Az ideiglenes szövetségi kapitány, Gareth Southgate – aki a meccs előtt a válogatott egyik legfontosabb emberének nevezte Rooney-t – pedig ki is állt csapatkapitánya mellett.

„Felemelő érzés volt belépni a világába az elmúlt tíz napban.

– mondta a mérkőzés után Southgate. – D ő felül emelkedik ezen és büszkén játszik Angliáért."

Gareth Southgate megérti Wayne Rooney-t Forrás: AFP/Ian Kington

A kapitány még megeresztett egy hasonlatot az előző generáció nem régiben vissazvonult sztárjaival – John Terryvel, Steven Gerrarddal és Frank Lamparddal – mondván „ők tényleg mindig odatették magukat. Márpedig ez egyáltalán nem jellemző mindenkire.

Azt viszont senki nem vonhatja kétségbe, hogy a csapatkapitány nem élete meccsét játszotta Málta ellen.

Ugyan övé volt a második legtöbb passz (177), de ugyancsak az ő neve mellett van a legtöbb rontott (24) átadás is

– emeli ki elemzésében a BBC. Volt ugyan néhány látványo – ahogy a cikkben írják, „hollywoodi" passza, de nem volt egyetlen gólhelyzetet teremtő kulcspassza sem, és kaput eltaláló lövése is csak kettő akadt – mindkettőt hárította a máltai kapus.

Mintha egy helyben állt volna Forrás: Opta/BBC

Az angol lap azt is megjegyzi, hogy a Southgate által Rooney-nak adományozott mélységi középpályás posztján az elmúlt időszakban sokkal jobb teljesítményt mutatott a Tottenham 22 éves játékosa, Eric Dyer. Azonban, míg más egy ilyen produkció után a repülőre sem ülhetne föl, addig Southgate jelzései alapján Rooney kedden Szlovénia ellen tovább gyarapíthatja 117 válogatottságát.