Uri Geller megbánta az angolok megbabonázását

Uri Geller, parafenomén
Israeli-British performer Uri Geller, who plays in the TV show "Staya Erusa", poses, on April 8, 2008, during the 45th edition of the MIPTV, the world's audiovisual and digital content market, in Cannes, southern France. TV, Internet, mobile phone, video game and advertising execs from around the globe gather in this Riviera seaside resort to brainstorm about how to propel their converging worlds into the future. AFP PHOTO VALERY HACHE / AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
Húsz év alatt sem tudott megbékélni azzal a gondolattal Uri Geller, hogy a skót labdarúgó-válogatott az ő bűvereje miatt szenvedett vereséget Angliától, és esett ki végül az 1996-os Európa-bajnokságról. A parafenomén most szeretné az erejét Skócia érdekében bevetni a pénteki világbajnoki selejtezőn.

1996. június 15-én, a Wembley-stadionban lejátszott Európa-bajnoki csoportmérkőzésen Anglia 2–0-ra verte Skóciát. A hazaiak Alan Shearer fejesével szereztek vezetést, majd a 76. percben Gary McAllister büntetőből egyenlíthetett volna, de David Seaman kivédte lövését.

A 2–0-s végeredményt az a Paul Gascoigne állította be, aki akkor épp a skót Glasgow Rangerst erősítette, előbb megesernyőzte Colin Hendryt, majd bevágta a labdát a kapuba.

A mérkőzés után a kanálhajlítgatásról elhíresült parafenomén, Uri Geller azt állította, ő babonázta meg a labdát a tévé képernyőjén keresztül, McAllister ezért hibázta el a tizenegyest.

A Daily Record szerint Gellert azóta is nyomasztja az eset, ezért úgy döntött, a lelkiismerete megnyugtatása érdekében felajánlja szolgálatát a skót válogatottnak a pénteki, Anglia elleni világbajnoki selejtező előtt.

Uri Geller Forrás: AFP/Valery Hache

„Több ezer gyűlölködő üzenetet kaptam a skót szurkolóktól a meccs után. Most szeretném az egyensúlyt helyreállítani” – mondta. A 66 éves parafenomén azt kérte, hogy hadd lehessen ott pénteken a Wembleyben, és hadd tölthessen 11 energetizáló percet a skótok öltözőjében.

„Ez a legkevesebb, amit tehetek az 1996-os etikátlan akció után. Hibát követtem el, nem gondoltam bele, hogy pszichokinetikai hatást bevetve vétek a szabályok ellen. Azóta többször is felajánlottam a segítségemet a skótoknak. Amikor találkoztam Gary McAllisterrel, neki is mondtam, ha bármikor segítségre van szüksége, csak szóljon” – tette hozzá.

Seaman védi McAllister büntetőjét 1996-ban Forrás: Bongarts/Getty Images/Bongarts/Mark Sandten

A világbajnoki selejtezők F csoportját három forduló után a még veretlen Anglia vezeti hét ponttal az 5-5 pontos Litvánia és Szlovénia előtt. Skócia egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel, négy ponttal a 4. helyen áll.