Társoldalunk:

Böde a hajrában döntötte el a 222. Fradi-Újpest derbit

2017.10.21. 17:27

A labdarúgó OTP Bank Liga 13. fordulójában a Ferencváros Böde Dániel góljával 1-0-ra legyőzte az Újpest FC-t a Groupama Arénában.

A 222. Ferencváros-Újpest derbit a zöld-fehérek várhatták kedvezőbb előjelekkel. Thomas Doll csapata pályaválasztóként idén mindössze egyszer kapott ki bajnoki mérkőzésen, még áprilisban, a Vasastól. Ráadásul a lila-fehérek elleni örökmérleg is feléjük billen: 100 győzelem, 60 döntetlen, 61 vereség, 416 szerzett és 312 kapott gól. Az Újpest a legutóbbi két fordulóban döntetlent játszott, utolsó öt mérkőzésén csupán egyszer nyert.

A zöld-fehérek német edzője, Thomas Doll csak a lelátóról figyelhette a mérkőzést. A Puskás Akadémia elleni meccs 84. percében Bognár Tamás játékvezető elküldte a kispadtól, miután a földhöz vágott egy kulacsot a felcsúti csapat vitatott tizenegyesénél, így az MLSZ egymeccses eltiltással súlytotta. 

A ferencvárosi Botka Endre és az újpesti Novothny Soma légipárbajaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A találkozót a vendégek kezdték lendületesebben. Az Újpest feltolta a védekezését a félpályáig, és keményen letámadta a Ferencvárost. Az első kísérlet Balázs Benjámin nevéhez fűződött. Az egykori kaposvári kedvenc ezúttal az újpesti védelem baloldalán kapott lehetőséget, az ötödik percben egy befele cselt követően 30 méterről megkínálta egy lövéssel Dibusz Dénest, de a Fradi kapusának csemege volt a középre tartó labda. A nyolcadik percben a Ferencváros ghánai középpályása, Josiph Paintsil a félpályáról próbálta meglepni az Újpest kint helyezkedő kapusát, de Filip Pajovics könnyedén lehúzta a nem túl jól helyezett lövést.

Az első komoly helyzet a Ferencváros előtt adódott a 17. percben: Lovrencsics baloldali szögletére Miha Blazic érkezett a hosszú oldalon, kapásból a rövid alsó sarkot célozta meg, de a kapu előtt blokkoló Litauszki Róbertet találta telibe. A 27. percben a portugál Marcos Pedroso 30 méterről bombázott az újpesti kapura, Pajovicsnak ezúttal már vetődnie kellett, de így is magabiztosan fogta a labdát.

Az újpesti Nagy Dániel kemény őrizetet kapott a ferencvárosi Kenneth OtigbátólForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 29. percben a lila-fehérek is kihagytak egy óriási ziccert. A magyar válogatottban Feröer-szigetek ellen debütáló Nagy Dániel ment el a baloldalon, majd egy befele cselt követően visszagurított a szemből érkező Windecker Józsefnek, aki tíz méterről Dibusz Dénes kezébe lőtt.

A 37. percben Pávkovics Bence borzolta az újpesti idegeket. Utolsó emberként elveszett egy labdát az erőszakos Paintsillel szemben, aki ugyan kisodródott, de ez nem szegte a lövőkedvét. Az ötös balsarkáról a hosszú felső sarkot nézte ki magának, de fél méterrel célt tévesztett, így az első félidőben nem esett gól a derbin. 

A szünetben a Ferencváros eltiltott edzője, Thomas Doll serényen telefonált, valószínűleg a taktikai változtatásokat ecsetelte az őt helyettesítő Máté Csabának.

A Ferencváros edzője, Thomas Doll csak a lelátóról izgulhatott a csapatáértForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első lehetőség a Fradi előtt adódott. A csereként érkező, ezúttal középső középpályást játszó Leandro lőtt 25 méterről, Pajovics azonban magabiztosan fogta a bombáját.

Az 56. percben az Zsótér Donát 25 méterről ellőtt szabadrúgásával tesztelte Dibuszt, de a Fradi kapusa könnyedén fogta a jobb felső sarokba tartó labdát. Két perccel később az uruguayi Fernando Gorriaran került helyzetbe 16 méterre a kaputól, de hosszan tolta meg a labdát, így Windecker tisztázni tudott előle. Ezt követően a Ferencváros középpályása páros lábbal beleszállt az újpesti játékosba, szerencséjére Iványi Zoltán játékvezető csak a sárga lapot mutatta fel neki.

A 65. percben pont a pályán maradt uruguayi nevéhez fűződött a második félidő legnagyobb helyzete: egy pattanás után, 19 méterről bombázott a jobb felső sarok irányába, azonban Pajovics parádés védéssel megmentette az Újpest kapuját a góltól.

 A 73. percben az Újpest is megszerezhette volna a vezetést. Egy csereként beállt Simon Krisztián mértani pontosságú beadását a tizenhatoson belül teljesen őrizetlenül hagyott Windecker fejelhette kapura, de a kísérlete pár centivel elkerülte a jobb alsó sarkot. A 76. percben a Ferencváros állt a legközelebb az első gólhoz. Josiph Paintsil egy befele cselt követően 25 méterről bombázott, Pajovics elindult a labdára, de ezúttal nem ő, hanem a felsőkapufa mentette meg az Újpestet.

A ferencvárosi játékosok és szurkolók örülnek Böde Dániel góljánakForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 82. percben a Ferencváros megszerezte a győztes gólt. A csereként érkező Varga Roland sarokkal indította a jobb oldalon Lovrencsics Gergőt, aki középre kanyarintott, majd a lendületből érkező Böde Dániel hat méterről, védhetetlenül fejelt a bal alsó sarokba (0-1).

Az utolsó tíz percben az Újpest mindent megtett az egyenlítésért. Nebojsa Vignjevics behozta a kispadról a középcsatár Tischler Patrikot is, de a lila-fehérek már nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Böde Dániel 2015 szeptemberében duplázott a Szusza Ferenc Stadionban, bő két évvel később ismét a derbi főhőse lett.

OTP Bank Liga, 13 forduló
Ferencvárosi TC-Újpest FC 1-0 (0-0)