Vágólapra másolva!
A Premier League sokak szerint a világ legerősebb labdarúgó-bajnoksága. Fantasztikus játékosok és igazi sztáredzők színesítik az angol első osztály küzdelmeit. A szigetországban szinte tökélyre fejlesztett labdarúgás fordulónként milliókat szórakoztat, de a sokak szerint alacsony színvonalú játékvezetés sokszor elrontja a nézők, játékosok és menedzserek örömét. Ráadásul a PL játékvezetői papíron profik, azaz nincs más dolguk, mint a bíráskodásra koncentrálni. A most következő példák bemutatják, hogy ez mennyire nem sikerül.

A Premier League igazi gazdasági nagyhatalom, a 2016-tól érvényes televíziós szerződés értelmében a klubok három évre 5,1 milliárd fontot kapnak. Ez azt jelenti, hogy még egy kiesés ellen küzdő csapat is legalább 100 millió fontot keres évente csak a tévés pénzekből. A jegybevételről, a játékosok eladásáról és a szponzori pénzekről még nem is beszéltünk.

Az Arsenal menedzsere szerint Európában meg akarják fejni az angol klubokat Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Premier League gazdasági fölényét az Arsenal menedzsere, Arséne Wenger definiálta a legjobban. A közgazdász diplomával rendelkező francia szakember nem arról híres, hogy szórja a pénzt az átigazolási időszakban, de mostanra belátta, hogy irdatlan összegeket kell költenie, ha tartani akarja a lépést a legjobb klubokkal.

„Európában kétféle átigazolási piac van: egy az angol kluboknak, és még egy a többi európainak.

– mondta Arséne Wenger, akinek a szavait mi sem bizonyítja jobban,hogy a napokban a Liverpool 78,8 millió euróért szerződtette a holland Virgil van Dijkot, aki így a világ legdrágább védője lett és az Everton elleni FA Kupa-mérkőzésen győztes góllal debütál az Anfield Roadon.

Január 1-jén hivatalosan is Virgil van Dijk lett a világ legdrágább védője Forrás: Liverpool FC/Twitter

De hogy jön ide a játékvezetés? Úgy, hogy a Premier League-ben szinte minden játéknap után van egy kirívó hiba, és ez megengedhetetlen egy olyan környezetben, ahol a körítés minden szinten tökéletes, és ahol minden tévedésnek súlyos pénzekben mérhető az „értéke".

Az idei szezon egyik legtöbbet támadott játékvezetője, Craig Pawson,

aki négy és fél éve vezet mérkőzéseket a legmagasabb szinten. Száz meccsen 342 sárga lap és 17 piros lap fűződik a nevéhez. Pawson vezette a Manchester City-Tottenham összecsapást, amely a 4-1-es hazai siker helyett sokkal inkább a vendégek ámokfutásáról marad emlékezetes. A Spurs két angol válogatott játékosa, Dele Alli és Harry Kane is bemutatott egy-egy olyan belépőt, amiért a világ minden pályáján azonnal kiállítás (és minimum hárommeccses eltiltás) járna, azonban a játékvezető nem látta elég súlyosnak az említett eseteket.

A manchesteri játékosok, Kevin De Bruyne és Raheem Sterling pedig nemcsak a győzelemnek örülhettek, hanem annak is, hogy megúszták a bokatörést.

Pawson a múlt heti Manchester United-Southampton (0-0) mérkőzésen is hallatott magáról. José Mourinho szerint ő volt az oka, amiért csapata nem tudta kiharcolni a győzelmet, mert nem adott meg egy jogosnak tűnő tizenegyest. Arról nem ejtett szót a portugál tréner, hogy Ashley Youngot ki kellett volna állítani, ugyanis a United játékosa alattomos módon hasba könyökölte Dusan Tadicsot.

2014. március 22-én a José Mourinho vezette Chelsea 6-0-ra kiütötte az Arsenalt a Stamford Bridge-en. A gólgazdag találkozó két dolog miatt is örökre emlékezetes marad: az egyik, hogy ez volt Arséne Wenger 1000. mérkőzése az Arsenal kispadján. A másik pedig, hogy a 17. percben Alex Oxlade-Chamberlain kézzel ért bele Eden Hazard lövésébe, amiért a mérkőzést vezető Andre Marriner azonnal piros lapot adott. A dolog szépséghibája csak annyi volt, hogy Ox helyett Kieran Gibbst küldte le a pályáról, ugyanis összetévesztette a két Arsenal-játékost.

Az esetet követően Jack Wilshere, az Arsenal középpályása vicces kedvében volt. Kieran Gibbs fényképével kívánt boldog születésnapot Alex Oxlade-Chamberlainnek.

Az Arsenal játékosok a mai napig poénkodnak Andre Marriner bakiján Forrás: Jack Wilshere/Instagram

Az utóbbi évek egyik legfoglalkoztatottabb és legbalhésabb angol játékvezetője Mark Clattenburg volt. 2012 októberében a Manchester United 3-2-re győzött a Chelsea otthonában. A mérkőzésen Clattenburg jogtalanul adott piros lapot Fernando Torresnek, ráadásul elnézett egy lest, amelyből a United győztes gólja született. És ha ez nem lett volna elég, a lefújást követően

a londoni csapat panaszt nyújtott be ellene, ugyanis a mérkőzés során rasszista megjegyzést tett John Obi Mikelre, a Chelsea nigériai középpályására.

Clattenburg vezette 2005-ös Manchester United-Tottenham meccset is, ami nem a végeredmény miatt marad emlékezetes. A gólnélküli döntetlenre végződött meccs hajrájában, egészen pontosan az utolsó percben a portugál Pedro Mendes emelt kapura majdnem a félpályáról. Roy Carroll, a Manchester United akkori kapusa a gólvonal mögé szerencsétlenkedte a labdát, de Clattenburg és stábja nem vette észre a gólt.

Pedro Mendes 2006-ban is az ítélet rosszabbik oldalán volt. Akkor már a Portsmouth játékosaként tette őt jégre a Manchester City verőembere, Ben Thatcher. A játékvezető, Dermot Gallagher volt, aki nagy vonakodás után mutatott fel egy sárgát a City játékosának, miután tudatosult benne, hogy Mendes aznap már nem nagyon fog felkelni. A kiütés után az FA már nem volt ennyire nagylelkű, nyolc meccsre tiltotta el Thatchert, további 15 meccset kapott két évre felfüggesztve.

Még nincs vége, lapozzon a folytatáshoz!