Már a szezon kezdete előtt kizsigerelik magukat a sztárklubok

FOOTBALL - INTERNATIONAL CHAMPIONS CUP - MANCHESTER UNITED v REAL MADRID 2018 2019 CHAMPIONS cup FOOT FOOTBALL FRIENDLY GAME international MADRID MANCHESTER MATCH Soccer SPORT UNITED
Real Madrid Midfielder Gareth Bale and Manchester United Midfielder James Garner during the International Champions Cup 2018, football match between Manchester United and Real Madrid on July 31, 2018 at the Hard Rock Stadium in Miami, USA - Photo Phil Duncan / ProSportsImages / DPPI
Vágólapra másolva!
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság után egy-két héttel edzésbe álltak a legnagyobb európai sztárklubok. Szinte kivétel nélkül mindenki úgy döntött, hogy körbeutazza a világot, és népszerűsíti magát egy kis plusz pénzért, ami nyilván jól hangzik, csak épp a játékosok felkészülését nem szolgálja (pedig ez lenne a cél). Következtetéseket egyelőre nem lehet levonni, a sztárok még csak most kapcsolódtak be az edzésekbe, és az átigazolási szezonból is hátra van egy hónap, sok minden változhat a bajnokságok kezdetéig. Mi azért megnéztük, hogy ki hol tart jelenleg.

2013 óta kerül megrendezésre az International Champions Cup (Nemzetközi Bajnokok Kupája), amelyet szokás a felkészülési időszak Bajnokok Ligájának is nevezni. Idén három földrész, Amerika, Európa és Ázsia ad otthont a tornának július 20. és augusztus 11. között, amelyre természetesen a legnagyobb sztárklubokat hívták meg. Azok közül, akik nekünk most fontosak, ott van/volt a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, az Arsenal, a Juventus, a Bayern München és a Paris Saint-Germain.

Mi is ez?

Eszünk ágában sincs megkérdőjelezni a sorozat jelentőségét, de azt azért nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a játékosok a hátuk közepére sem kívánják ezeket a túrákat – pláne vb-évben. Ez az egész tulajdonképpen arról szól, hogy a világ legnépszerűbb klubjai játszanak egymással néhány haknimeccset nem kevés honorért, a rendezők pedig örülnek, mert számukra presztízs és jó reklám, hogy sikerült megszerezniük ezeket a csapatokat. Hogy ez sportszakmailag mennyire kifizetődő, az már más kérdés, mindenesetre az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy kevésbé látványosan megszervezett edzőtábor sokkal többet ér a későbbiekben.

Csak egy kis idő kell, és a Tuchel-foci működni fog Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Erwin Scheriau

Ne higgyünk a szemünknek

Meg hát amúgy is. Milyen következtetéseket lehet levonni ezekből a meccsekből? A PSG például ötöt kapott az Arsenaltól, hármat a Bayerntől, kettőt az Atlético Madridtól, tehát összesen tízet, ami pillanatnyilag a legtöbb a 18 fős mezőnyben. Mbappé, Neymar és Cavani egy percet nem játszott, ahogy Silva, Meunier és Marquinhos sem. Ez öt, ha Meunier-t megadjuk, akkor hat játékos az alapcsapatból. Ettől függetlenül szinte borítékolható, hogy a bajnokságot megint utcahosszal nyerik majd, és valószínűleg idén a BL-ben sem a legjobb 16 lesz a végállomás. Nem csak a játékos állomány miatt, hanem mert a világ egyik legtehetségesebb edzője ül a kispadon (mellette pedig Lőw Zsolt). Nem is gondolnánk, de a 44 éves, babaarcú Tuchel egy diktátor. És ezt nem mi mondjuk, hanem Heinz Müller kapus, aki 2009 és 2014 között dolgozott vele a Mainznál. Tuchel nagy hangsúlyt fektet az ellenfelek elemzésére, a statisztikákra, és vallja, hogy a játékosokat az edzéseken kell kizsigerelni, hogy utána a meccsek, és azok intenzitása már meg se kottyanjon nekik. Ehhez nyilván idő kell, és erről beszélt ő is, amikor azt mondta, hogy még mindig az előző szezon fáradalmait pihenik, hiszen a vb miatt vannak olyan játékosok, akik 70 meccset játszottak. „Ezen a szinten muszáj hagynunk őket pihenni."

A PSG előbb elment Ausztriába, majd Szingapúrba, onnan Sencsenbe, ahol szombaton a Monacóval játszik a szezon első trófeájáért, a Francia Szuperkupáért. Rengeteg utazás, hiányzó sztárjátékosok, új edző, új irány. Senki nem várt tőlük kiugró eredményeket a felkészülés első heteiben.

A Monaco ellen Neymar lehet, hogy ott lesz:

A Bayern helyzete sem különbözik a PSG-étől. Náluk is új az edző, Heynckes helyét a Frankfurttal Német-kupát nyert (pont a Bayern ellen) Niko Kovac vette át. A németek már a csoportkörben kiestek a vb-n, de érdekes módon közülük senki nem utazott a csapattal se Ausztriába, se Amerikába. A Bayern a PSG elleni 3–1-es győzelemmel nyitott, de aztán a Juventustól és a Manchester Citytől is kikapott. Ami az eredményeknél is fontosabb, hogy Kovacnak (és a vezetőségnek) el kellene gondolkodnia azon, hogy még mindig a 35 éves Ribéry és a 34 éves Robben a csapat két szélsője, ami lehet, hogy otthon, a Bundesligában elég, de a BL-ben már nagyon nem, ezt láttuk tavasszal az elődöntőben is. Lewandowski ügye sincs még lezárva: a lengyel hol menne, hol maradna. Nem rég már a hisztit is elkezdte, hogy szerinte a Bayern jelenlegi kerete nem versenyképes, és igazolnia kellene. Ez máig nem történt meg (érdemi erősítés nem történt), úgyhogy elég valószínű, hogy a nyár végéig még alakul a német bajnok kerete – ezáltal az eddigi eredmények sem relevánsak.

Ribéry örök Forrás: AFP/Rhona Wise

Fókuszban: Ronaldo

A Juventus három meccsen van túl: megverte a Bayernt és tizenegyesekkel a Benficát, majd játszott egyet az MLS All-star csapata ellen, ahol szintén tizenegyesekkel nyert. De ez most aligha érdekel bárkit is, mindenki Ronaldo átigazolásával van elfoglalva, a csapból is ez folyik, és teljesen jogosan. Mi is nyomon követjük a portugál minden lépését, de a bemutatkozására még várni kell. A vb-n résztvevő játékosok csak július 31-én kezdték meg a felkészülést, így ők nem csatlakoztak a jelenleg Amerikában túrázó kerethez – pedig milyen szép lett volna, ha Ronaldo pont a Real ellen játssza első perceit.

A Juventus programfüzetét fellapozva azt látjuk, hogy ez lesz az utolsó felkészülési meccs, azaz Ronaldo legközelebb már csak a bajnoki nyitányon, a Chievo ellen léphet pályára.

CR árnyékában

Ronaldón túl is van élet a Juventusnál. Az olasz bajnok 40 millió eurót fizetett a Valenciának Joao Cancelóért, 7,5-et a másodosztályú Ascoli fiatal támadójáért, Andrea Favilliért és 35-öt azért a Leonardo Bonucciért, aki korábban hét évet játszott a Juventusban, ezalatt két Bajnokok Ligája-döntőt (2015, 2017). Ronaldo érkezése ráadásul a hierarchiát is megborította, így az eddigi első számú csatár, a 2016-ban 90 millió euróért vásárolt Gonzalo Higuaín is távozott, kölcsönbe, a Milánhoz.

A Torinóban maradtak:

Primeiro treino duro. Trabalho feito!

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által megosztott bejegyzés,

A Real és a Barca sem nagyon hallat magáról

Lopeteguit két nappal a vb kezdete előtt nevezték ki mint Zidane utódját a Realnál. Másnap a spanyol szövetség megköszönte a munkáját, és hazaküldte Oroszországból, így lényegében tönkretéve a spanyol válogatott vb-szereplését. Hogy ez miért pont akkor lett kommunikálva, jó kérdés, tekintve, hogy a Real augusztus elsején játszotta az első felkészülési meccsét a Manchester United ellen (2–1-re kikapott). A keret nagy része már edzésben van, úgyhogy innentől Lopeteguin múlik, hogy milyen erőállapotban, és főleg, hogy milyen taktikával mennek neki a 15-ei Atlético elleni Európai Szuperkupának. A spanyol edzőt egyedül attól lehetett félteni, hogy Pérez elnök megint eszetlen költekezésbe kezd, pláne Ronaldo eladása után, de úgy tűnik, hogy Zidane tényleg jó hatással volt rá. Igaz, hogy a most még névtelen Vinícius-Odriozola párosért 85 millió eurót fizetett a klub, de ez a mai árak mellett aprópénznek számít két ennyire fiatal tehetségért. És ha már tehetség, akkor abból a Real most egészen jól áll, majdnem egy kezdőcsapatra való fiatalja van (Hernández, Vallejo, Llorente, Ceballos, Mayoral, Kovacic), akikkel ki, ha nem az a Lopetegui tudna a legjobban szót érteni, aki 2012-ben az U19-es, 2013-ban az U21-es spanyol válogatottal nyert Európa-bajnokságot.

Bale lehet az új Ronaldo Forrás: DPPI/ Phil Duncan

A Barcelona 125 elköltött milliónál és két lejátszott meccsnél tart: büntetőkkel verte a Tottenhamet, és kikapott a Romától. Utóbbi azért is érdekes, mert mind a két klub érintett volt a nyár talán legfurcsább üzletében. A Roma július 23-án jelentette be, hogy 32 millió euróért megvette a francia Bordeaux brazil szélsőjét, Malcomot. A szurkolók a Fiumicino repülőtéren várták a játékost, aki azonban sohasem érkezett meg. A Barcelona az utolsó utáni pillanatban emelte a tétet, és egy 41 millió eurós ajánlatot tolt a Bordeaux vezetői elé, akik dörzsölt, profithajhász üzletemberek módjára inkább a katalánoknak adták el a brazilt. A rómaiak annyira berágtak a Barcára, hogy az angol nyelvű Twitter-oldalukon már Malcom nevét sem voltak hajlandóak feltüntetni a kezdőcsapatok közlésekor.

Malcom ott volt a kezdőben, sőt, gólt is lőtt, de a meccset a Roma nyerte 4–2-re. Messi csak július 31-én kezdte meg a felkészülést, legközelebb vasárnap, a Milan ellen játszhat, ha Valverde is úgy akarja, de az egészen biztos, hogy a Spanyol Szuperkupán (amely a szokásoktól eltérően idén egy meccsen dől el, azt az egy meccset pedig Tangerben, Mexikóban rendezik) a Sevilla ellen már bevethető lesz.

Mourinho maga alatt vágja a fát, Guardiola és Klopp röhög

Az angoloknál minden az edzőkről szól. Az Arsenalt 22 év után elhagyó Wenger helyét a PSG-nél leszerepelt Emery vette át, aki a Bajnokok Kupáján a változatosságra gyúrt: minden eredményből jutott egy a spanyol edzőnek. Sokan azt mondják, hogy az Arsenal vele sem fog egy tapodtat sem előre lépni, de szerencséjére van valaki, akinek a sorsa jobban foglalkoztatja az embereket. Mourinhóé. A portugál edző többször is leszólta jelenlegi keretét, holott sokan még a szabadságukat töltik. Ismerjük Mourinhót és az ő egóját, nem könnyű vele megférni egy öltözőben, erről a Realnál tudnának mesélni, úgyhogy nem meglepő, hogy a Skybet fogadóirodánál ő a legesélyesebb (öt az egyhez) arra, hogy elsőként kirúgják az augusztus 10-én rajtoló Premier League-szezonban.

A Manchester City kétszer is kikapott, előbb a Dortmundtól, majd a Liverpooltól. Oké, felkészülési meccs, játszottak egyet a fiúk, menjünk haza, másnap már úgyse fog senki emlékezni arra, hogy mi történt. Hát, magára a meccsre nem is, de az azt követő sajtótájékoztatóra mindenképp.

Ezt nézzék:

A két csapat az átigazolási piacon is aktív, de ezúttal inkább a Liverpool szórja a pénzt. A City „csak" egy 68 millió eurós Mahrezt tud felmutatni, a Liverpool viszont 187 milliót költött, mindezt négy játékosra: Fabinho a Monacótól (50-ért), Alisson a Romától (62), Keita a Leipzigtől (60), Shaqiri a Stoke-tól (15) jött. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Kloppnak már amúgy is egész pofás csapata volt, amely az előző szezonban BL-döntőt játszott, akkor akár még el is hihetjük, hogy hosszú idő után végre van esélyük egy komolyabb trófea megnyerésére. Pont emiatt kanyarodjunk vissza picit a Cityhez: Guardiolának a Barcája és a Bayernje is a harmadik évben volt a csúcson. A Citynél most kezdi a harmadikat. Ha itt is úgy lesz, ahogy az előző csapatainál, akkor tényleg nem látni, hogy miben bízhatnak az ellenfelek, tekintve, hogy már legutóbb is leiskolázta a mezőnyt.

A Liverpool 2-1-re verte a Manchester Cityt Forrás: Brazil Photo Press/Brazil Photo Press/Vanessa Carvalho

Az első erőfelmérő vasárnap következik, amikor Sarri Chelsea-je ellen játszanak a Community Shieldért. A londoniak két 1–1-es döntetlennel zárták a Bajnokok Kupáját (Inter, Arsenal), de sem Kanté, sem Giroud nem tért még vissza a csapathoz, ahogy Hazard sem, bár az, hogy vele mi lesz, még bizonytalan. Sarri hozta magával a Napolitól Jorginhót, de nem kizárt, hogy újabb igazolások várhatók, mivel ahhoz a gyors, kombinatív játékhoz, amit az olasz szeret, nem igazán passzolnak a Giroud és Morata-féle robusztus támadók.

A Premier League és a Ligue 1 augusztus 10-én indul, a La Liga és a Serie A egy héttel később, a Bundesliga 24-én. De nem kell addig várni, hogy jó meccseket lássunk, a hazai szuperkupákat (amelyet az aktuális bajnok és kupagyőztes játszik) már a bajnokság kezdete előtt lejátsszák, ahogy az Európai Szuperkupát is, ahol a BL-győztes Real és az EL-győztes Atlético találkozik augusztus 15-én, Tallinnban.