Társoldalunk:

A magyar futball felett károgókat csendesíti el a MOL Vidi BL-sikere

2018.08.15. 05:27

Kovács István, a MOL Vidi futballistája nem fogalmazhatta volna meg találóbban azt, ami csapatával ezen a nyáron eddig történt. A fehérvári csapat sikerében kevéssé bízók mindig a Vidi aktuális ellenfelét látták jobbnak, erre a magyar bajnok odaért az Európa-liga csoportkörébe, de odaérhet a Bajnokok Ligája főtáblájára is. Boldog magyarok, dühös svédek - egy újabb, a magyar futballnál magasabban jegyzett ország bajnokának, az FF Malmőnek a kiverése a Bajnokok Ligája selejtezőjéből. A malmői 1-1 után most egy kőkemény 0-0, nagy siker, amit a Vidi elért. Helyszíni riport Felcsútról.

Egy futballmeccs a pokoltól a mennyországig, a magába roskadástól a katarzisig sok mindent elhozhat. A MOL Vidi-FF Malmö (0-0) Bajnokok Ligája-selejtező pontosan ilyen mérkőzés volt. Amikor Danko Lazovics a második félidő közepén kihagyta a magyar bajnoknak megítélt tizenegyest, egy pillanatra mindenki magába zuhant. Mindenki, aki nem a Pancho Aréna gyepén, a magyar bajnokcsapatban futballozott.

A magyar labdarúgás nagy sikere a MOL Vidi továbbjutásaFotó: Polyák Attila - Origo

Mert ott ugyanaz történt, mint egy hete Malmőben, amikor a svéd bajnok vezetést szerzett. A játékosok akkor is egymást biztatták, nem volt ez másképpen a kihagyott büntető után sem. Ez a kohézió, ez a csapategység a Vidi együttesének sikere. A luxemburgi és a bolgár bajnok után ezzel tudta kiütni a svédet. Mielőtt átadnám a szót a főszereplőnek, még néhány tény.

  • Az első meccs gólszerzője, a francia Nego a 96. percben is vígan körbefutotta holtfáradt svéd ellenfelét.
  • A Vidi gyakorlatilag megfojtotta a Malmőt, amelynek a meccs során összesen két komoly lehetősége akadt - ebből az egyik a 96. percben.
  • Szervezettségben és védőmunkában a Vidi mind a két mérkőzésen felülmúlta a svédeket.

Az örök fanyalgók most a látványos játékot kérik számon a magyar csapaton. Csakhogy a Bajnokok Ligájának selejtezője nem erről szól. A legtöbb csapat csúszva-mászva megy tovább egy-egy fordulót. Ahhoz, hogy a Vidi eljusson az Európa Liga főtáblájára, hat meccset kellett lehoznia. (Egyiken sem kapott ki.) Ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított BL-szereplés, ezt a hatot meg kell még fejelni kettővel. Mindezt úgy, hogy hetente kell ezeket a selejtezőket lejátszani. 

Most pedig jöjjenek a főszereplők. Elsőként Fiola Attila, a MOL Vidi védője.

"A meccs előtt egyáltalán nem volt szó arról az öltözőben, hogy 0-0-lal is tovább lehet jutni, mi sem erre készültünk" - mondta az Origónak Fiola. 

Az első számú cél az volt, hogy ne kapjunk gólt, ezt elértük. Ugyanakkor mi is szerettünk volna egyszer betalálni, ez most elmaradt."

Mi ennek a Vidinek a titka?
A szervezettség és az, hogy a nevesebb ellenfelekkel szemben sem adjuk fel. Érdemes visszaemlékezni az első fordulóra, amikor a luxemburgi Dudelange ellen mi voltunk az esélyesebbek. Ott mindenki legyintett ránk, hogy azzal a játékkal mit akarunk.

A MOL Vidinek megítélt tizenegyes előtti szituációFotó: Polyák Attila - Origo

Valóban, ott nem játszottunk jól. De a fanyalgóknak csattanós választ adtunk a Ludogorec és a Malmö ellen. Nagyon bízom abban, hogy a görög AEK Athén ellen folytathatjuk a menetelést. Egy lépésre vagyunk a BL-csoportkörtől, miért ne sikerülhetne?

Többen úgy vélik, hogy a már meglévő Európa-liga csoportkörös szereplésből többet tudnának profitálni. Egyetért ezzel?
Ha az esélyeket nézzük, nyilvánvaló, hogy az El-ben jobban tudunk szerepelni. De itt most a Bajnokok Ligájába lehet bejutni. Sosem játszottam ott.

Egy Barcelona, vagy egy Real Madrid ellen pályára lépni akkor is életre szóló élmény, ha ezek ellen a csapatok ellen nincs esélyünk. Ebből a szempontból mindenképpen jobb a BL-szereplés.

Belegondoltak már abba, hogy az ősszel olyan mérkőzéseket játszhatnak, amelyeket eddig csak a tévében nézhettek?
Most, hogy mondja, tényleg így van. A válogatottban volt hasonló, amikor előbb csak a tévében láttam a világsztárokat, aztán focizhattam is ellenük. Most a Vidivel ugyanez következhet.

A sportág helyzetét figyelembe véve mekkora siker ez?
Két éve az Eb-kijutás óriási dolog volt, ez is az. Mert nagyon sokat kellett várni rá. Mi nemcsak magunkért, hanem Magyarországért is küzdünk.

A MOL Vidi játékosának, Boban Nikolovnak is volt mit ünnepelnieFotó: Polyák Attila - Origo

Nekünk jelen pillanatban nincs hazai pályánk, mindig idegenben kell játszanunk. Egy hét múlva már itt az AEK, őket a Groupama Arénában fogadjuk. Ezek nem könnyű dolgok, de együtt tudunk vele élni, a legjobb tudásunk szerint focizunk.

A Vidi másik védője, Juhász Roland egy hete arról beszélt az Origónak, hogy magyar klubcsapattal még sosem játszhatott a nemzetközi kupák főtábláján. Most ez is sikerült a Vidivel.

A Malmö elleni két meccs 180 percéből 15 volt olyan, amely nem rólunk szólt, a többit szerintem jól megoldottuk" - mondta Juhász Roland. "A kihagyott tizenegyes nem vetett vissza bennünket. Az öltözőben nagyon örültünk, a ház falát nem rúgtuk ki, mert szombaton már a Honvéd ellen vívunk bajnoki meccset."

Öröm a köbön, jöhet az AEK AthénFotó: Polyák Attila - Origo

A mai nemzetközi futballban a jó védekezés és a fegyelmezett játék az alapja mindennek. Már a malmői meccs után is erről beszéltem, ez most újfent bebizonyosodott. Így értékelődik fel a kontrajáték, így lesz nagy jelentősége a pontrúgásoknak. Danko Lazovics, aki támadó játékos, úgy védekezett, mint az álom. Ettől jó csapat a Vidi."

A kimaradt tizenegyesnél nem kapott a szívéhez?
Nem, sőt, nyugtattam a többieket. Jól kezeltük ezt a szituációt. Érdekes, hogy az ellenfelet sem dobta fel különösebben az, hogy a kapusuk büntetőt védett. 

Kovács István, a Vidi egyik legjobbja volt Felcsúton.

„Ez ma komoly csapatmunka volt a stáb és a játékosok részéről. Nem volt sziporkázó mérkőzés, de amit elterveztünk, azt sikerült véghezvinnünk. Örülnék, ha egyszer góllal sikerülne nyerőembernek lennem, de a szívemet beletettem a továbbjutásba.Úgy érzem, védekezésben sokat fejlődtem, de ilyen csapattársak mellett könnyű. Próbálok felnőni a feladathoz és kinőni a tehetség szerepből. A játékomhoz hozzátartozik, hogy élvezzem a futballt, és most érzem a bizalmat is az edző részéről.

Hallottam, hogy egyesek szerint három olyan csapatot ejtettünk ki, akik jobban játszottak nálunk. Gratulálok nekik, mi meg folytatjuk a BL-ben" - tette hozzá a MOL Vidi FC játékosa.

Kovácsik Ádám, a Vidi kapusa azt a pár feladatot tökéletesen megoldotta, ami rá várt Felcsúton.

A 96. percben volt a Malmö nagy fejese, de ezt is kivédtem. Igazából ettől sem ment fel a pulzusom, mert a védelem minden nehéz szituációt megoldott. Ősszel biztosan lesz még hat kőkemény meccsünk valamelyik sorozatban, boldog vagyok, hogy részese lehetek majd ezeknek a csatáknak is."

Ez nem volt egy szép meccs, de a csillogást nem is várta senki a Viditől.
Mondjuk ezen a talajon nehéz lett vona szép mérkőzést játszani, de ezt tegyük is zárójelbe. Az a kettős terhelés, ami most ránk vár nem lesz egyszerű.

Kovácsik Ádám védései is kellettek a Vidi továbbjutásáhozFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar kupacsapatoknak sajnos ez teljesen idegen volt eddig. A selejtezőben ez volt a hatodik meccsünk, azaz hat hete szerda-szombat ritmusban nyomjuk. A főtáblás meccsek ennél szellősebbek lesznek, amúgy meg bírni és élvezni kell a dolgot, hogy itt vagyunk. Ez óriási siker. Harmadik éve vagyok itt. Az első évben három selejtezőt mentünk, a következőben négyet, most megint előbbre jutottunk. A munka beérett.

A MOL Vidi sportigazgatója, Kovács Zoltán a következőképpen értékelte a Vidi továbbjutását.

"Volt izgalom, de fantasztikus eredményt értünk el.

Mi most is csak a BL-ben gondolkodunk, ezt már sokszor elmondtam, hogy nem számolgatunk, nem azt nézzük, hogy hova esünk, vagy hova nem. Mindezt úgy mondom, hogy az Európa-liga csoportkörös szereplése megvan már. Így az AEK Athén ellen is szeretnénk a maximumot kihozni magunkból és a lehető legjobb eredményt elérni.

A svéd bajnokcsapat ellen mi döntött a Vidi javára?
A játékosok és az edzői stáb maximális munkája, a jó futball, amit az FF Malmö ellen bemutattunk. Nagyon jó csapatot vertünk ki, büszke lehet mindenki, akinek ebben a sikerben része van.

Amikor tavasszal bejelentették a nemzetközi kupák átszervezését, sokan azt mondták, hogy a magyar együtteseknek szinte befellegzett, mert a főtáblára jutás már-már elérhetetlen. 
Kár, hogy nem rögzítettük azokat a beszélgetéseket, amelyeket a nyár elején folytattunk. Mi ebben nagyon hittünk. Szerények, alázatosak voltunk, ami a sportban mindig kifizetődő.

A Vidi sportigazgatója, Kovács Zoltán szerint a csapat továbbra is szerény maradForrás: www.vidi.hu/Peka Roland

Nem voltunk gőgösek, arrogánsak - nem is leszünk azok. Az összes ellenfelünket tiszteltük. A Malmőt is nagyon jól felkészítették belőlünk - mégis mi jutottunk tovább. 

Mit hoz majd az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája szereplés a Vidinek?
Egy tanulási folyamat lesz ez, hiszen a játékosainkra rengeteg meccs vár az ősszel. Szeretnénk tovább bővíteni a keretünket, új igazolásokban is gondolkodunk.

A kritikusainknak azt üzenem, hogy tudjuk, hol vagyunk, azt is tudjuk, hová szeretnénk eljutni. Mi minden egyes mérkőzéssel Magyarországot, a magyar labdarúgást képviseljük. Ez egymás után a negyedik olyan szezon, amikor a Vidi jut a legtovább a kupacsapatok közül. Őszintén mondom, hogy várjuk a többieket magunk mellé, ha tudunk, ebben is segítünk majd mindenkinek. Mi is csak annyit kérünk, hogy ebben a helyzetben, aki csak tud, segítsen, hogy a magyar labdarúgás jobbá tételéért közösen dolgozhassunk.

A MOL Vidi tehát ott van a Bajnokok Ligája rájátszásában. A görög AEK Athén elleni első mérkőzésre augusztus 22-én, szerdán este kerül sor a Groupama Arénában, az Üllői úton.