Vágólapra másolva!
Kedden este lezárult a Nemzetek Ligája csoportköre, amely után kialakult a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőinek kalapbeosztása. A magyar labdarúgó-válogatott a negyedik kalapba került, ami elsőre talán nem hangzik túl jól, de bőven előfordulhat olyan forgatókönyv, ahol Marco Rossi együttese joggal bizakodhat a kontinenstornára való kijutásban.

Kezdjük rögtön a tényekkel: az UEFA december 2-án Dublinban tartja az Eb-selejtezők csoportjainak sorsolását, méghozzá az alábbi kalapbeosztás szerint:

1. kalap: Portugália, Svájc, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Lengyelország
2. kalap: Németország, Izland, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Dánia, Svédország, Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
3. kalap: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország, Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország, Bulgária, Izrael
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Görögország, Albánia, Montenegró, Ciprus, Észtország, Szlovénia, Litvánia, Grúzia
5. kalap: Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Luxemburg, Örményország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Gibraltár, Feröer
6. kalap: Lettország, Liechtenstein, Andorra, Málta, San Marino

A beosztásoknak és a különböző kritériumoknak megfelelően – rendező országok, politikai okok, téli helyszínek, túlzott utazás – megpróbáltuk a magyar csapat szempontjából a legkedvezőbb és a legkedvezőtlenebb lehetőségeket számba venni, jöjjön tehát az OrigoSport szubjektív csoportbeosztása.

Álomsorsolás

Nyitásként fogjuk meg a dolgok pozitív oldalát. Az 1. kalapban a rossz és a még rosszabb közül lehet választani, de mivel muszáj ráböknünk egy válogatottra, a közelmúlt eredményei, valamint a mutatott játék alapján talán a lengyelek ellen lehetne a legnagyobb esélyünk.

Robert Lewandowski ide vagy oda, szerintünk a lengyelek ellen lehetne keresnivalója a magyar válogatottnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A 2. kalap talán már több verhető riválist rejt a számunkra, szerintünk a csehektől kellene legkevésbé tartania Marco Rossiéknak. A 3. kalap már a magyarhoz hasonló játékerőt képviselő alakulatokat vonultat fel, nekünk a Nemzetek Ligájában négy meccs alatt 0 pontos észak-írek tűnnek a leggyengébbnek. Az ötödik kalapból Gibraltárt, a hatodikból pedig San Marinót választanánk, véleményünk szerint tehát így nézne ki az álomcsoport:

Lengyelország, Csehország, Észak-Írország, MAGYARORSZÁG, Gibraltár, San Marino.

Szavazzon!

Továbbjutna-e ebből a csoportból a magyar labdarúgó-válogatott?

Halálcsoport

Fel kell készülnünk a lehető legrosszabbra is, ezek alapján összeraktuk azt a hatost is, ahol a harciasságon és a szervezett játékon kívül alighanem az égiek segítségére is szükségünk lenne a továbbjutáshoz. Tiszteletlenség lenne, ha nem a világbajnok franciákat választanánk az egyes kalapból, a másodikból viszont nem nehéz a döntés, onnan a németek kiemelkednek.

A lehető legrosszabb forgatókönyv szerint akár a legutóbbi két világbajnokság győztesével is egy csoportba kerülhetünk Forrás: AFP/Franck Fife

Ugyanez igaz a hármas és az ötös kalapra is, a szlovákokkal minden bizonnyal pokolian nehéz dolgunk lenne, ahogyan a volt jugoszláv iskolán alapuló Koszovóval is. A lett válogatott pedig, bár nem most éli fénykorát, mindenképpen erősebbnek tűnik a hatodik kalap többi képviselőjénél.

Franciaország, Németország, Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Koszovó, Lettország.

Szavazzon!

Továbbjutna-e ebből a csoportból a magyar labdarúgó-válogatott?

Reális esélyek?

Mivel azt már George Lucas és a Csillagok Háborúja óta tudjuk, hogy csak a Sithek beszélnek végletekben, mi is megvizsgáltuk a köztes állapotokat. Elsőként jöjjön egy olyan csoport, ahol bár nem lenne egyszerű dolga Willi Orbánéknak, talán mégsem kellene egyből kongatni a vészharangokat. Az olaszok jelen helyzetükben korántsem idézik régi önmagukat, a lengyeleken kívül talán ők az 1. kalap leggyengébb láncszemei. Az izlandi stílus ellen már a 2016-os Eb-n is megvolt a fegyverünk, miért ne lenne meg most is?

A finnek ellen néhány nappal ezelőtt már volt okunk az örömre, az Eb-selejtezőkön is meg lehetne mutatni, hogy jobb csapatunk van Fotó: Polyák Attila - Origo

A finneknek a Nemzetek Ligája miatt lenne miért visszavágnunk, és ha már a korábbi sérelmeknél tartunk, Luxemburgnak és Andorrának is meg kellene mutatnunk, hogy csupán kisiklás volt az ellenük elszenvedett arcpirító vereség.

Olaszország, Izland, Finnország, MAGYARORSZÁG, Luxemburg, Andorra.

Szavazzon!

Továbbjutna-e ebből a csoportból a magyar labdarúgó-válogatott?

Irreális lenne továbbjutásról beszélni?

Végül jöjjön egy olyan verzió, ami éppen csak egy fokkal marad el a halálcsoport mögött. A vb-bronzérmes, és világranglista éllovas belgák biztosan nehéz feladat elé állítanák a magyar védelmet, ahogyan a klasszisokat felvonultató ukrán válogatott is.

Belgiumról nincsenek szép emlékeink, ha egy mód van rá, jobb lenne őket elkerülni Forrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq

Szerbia kőkemény stílusa sem kedvezne nekünk, és Macedóniát, valamint Máltát sem vehetnénk félvállról.

Belgium, Ukrajna, Szerbia, MAGYARORSZÁG, Macedónia, Málta.

Szavazzon!

Továbbjutna-e ebből a csoportból a magyar labdarúgó-válogatott?

Hogy végül Fortuna és a csoportokat kisorsoló emberek milyen utat jelölnek ki a magyar labdarúgó-válogatott számára, az december 2-án kiderül.