Szalai Ádám nem sok magához hasonló játékost ismer

1899 Hoffenheim - Bavaria Munich Sports soccer Bundesliga
18 January 2019, Baden-Wuerttemberg, Sinsheim: Soccer: Bundesliga, 1899 Hoffenheim - Bayern Munich, 18th matchday, in the PreZero Arena. Hoffenheim's Adam Szalai will be on the pitch at the end of the game. Photo: Uwe Anspach/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences.
Vágólapra másolva!
Szalai Ádámmal, a magyar labdarúgó-válogatott támadójával készített hosszabb anyagot a német Kicker sportmagazin nyomtatott kiadása.

A Hoffenheim támadója nem titkolta, nem volt mindig könnyű helyzetben a karrierje során, de elég volt egyetlen jó mérkőzés, hogy minden megváltozzon. A 2016-os Európa-bajnokságot megelőzően egy fél szezonon át nem talált a kapuba a Hannover színeiben, a csapat pedig kiesett a Bundesligából. Aztán viszont minden megváltozott: "Aztán kiutazol egy Európa-bajnokságra, ahol az országod már ötven éve nem szerepelt.

Ez tett erősebbé és felnőttebbé az életemben" – emlékezett vissza a 2016-os franciaországi Eb-re a csatár, ahol éppen ő szerezte a mérkőzés, egyben a magyar válogatott első gólját a tornán, a mieink pedig 2-0-ra nyertek végül.

Tény és való: Szalai Ádám szinte kirobbanthatatlan a Bundesligából Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Szalai most már a harmadik szezonban dolgozik együtt a Hoffenheim hozzá hasonlóan 31 éves edzőjével, Julian Nagelsmannal. A nyáron az RB Leipzig kispadjára leülő szakember kimondottan jó véleménnyel van a magyar támadóról: "Nem volt mindig könnyű helyzetben. Jól végzi a munkáját, fontos szerepe van a csapatban.

– mondta róla.

A 2016-os Eb-szereplés után egyértelmű, hogy mi lehet egy magyar válogatott focista álma, amikor a hazájában rendezik a torna négy mérkőzését (három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt). "Nagy célom, hogy még egyszer, hazai környezetben is ott legyünk az Eb-n.

A válogatottal is jó évem volt legutóbb, a legjobb három futballista közé is beválasztottak, erre pedig nagyon büszke vagyok" – utalt Szalai az Év Sportolója Gálára. Csütörtökön kiderül, hogy a Gulácsi Péter, Juhász Roland, Szalai Ádám trió tagjai közül ki nyeri a rangos elismerést.

Klubszinten is az európai szereplés a célja, amire az előző két szezon Európa-liga, illetve Bajnokok Ligája főtáblás szereplés után joggal pályázik. De "nem szabad elfelejteni azt sem, hol volt ez a csapat évekkel ezelőtt. A Stuttgart második csapatában még játszottam a Hoffenheim ellen a harmadosztályban. Tíz évvel később pedig már a Bajnokok Ligájában léptem pályára a TSG-ben."

A Kicker rákérdezett a nyáron lejáró szerződésére is, amit Szalai azzal hárított, hogy "Ki mondta, hogy lejár a szerződésem?". A lap szerint lehet egy olyan kitétel a Hoffenheimmel kötött megegyezésében mely szerint egy bizonyos mérkőzésszám elérése után automatikusan továbbél a megállapodás.