A magyarok döntő többsége nemet mond a NATO őrült, háborús tervére

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.12., UkránOroszháború
Ukrán katonák a fronton
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok majdnem háromnegyede (73 százalék) negatív véleménnyel van a NATO tervezetéről, aminek értelmében 100 milliárd euró értékben fegyvereznék fel Ukrajnát a következő öt évben. A háború további finanszírozását célzó tervet a magyarok életkortól és lakóhelytől függetlenül negatívan ítélik meg – írja a Magyar Nemzet a Real-PR 93. közvélemény-kutató intézet alapján.
Vágólapra másolva!

Április elején jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy a NATO 100 milliárd euró értékű alapot kíván létrehozni, amelyből Ukrajna további felfegyverzését finanszíroznák a következő öt évben. 

Az intézkedés célja, hogy az önkéntes alapú, Ukrajna felfegyverzésére felajánlott összegek helyett NATO-kötelezettséggé váljon a tagállamok számára a fegyverekre szánt források biztosítása.

Forrás: Real-PR 93.

A Real-PR 93. a bejelentést követően április elején felmérte a magyar felnőtt korú társadalom véleményét a NATO tervezetéről. 

A teljes népesség 73 százalékának van rossz véleménye a tervezetről, míg csupán 20 százalék vélekedik pozitívan a kérdésről. A biztos szavazók körében 70 százalék értékeli negatívan a fegyverkezésre szánt pénzügyi alap létrehozását.

A fővárosi lakosok körében 64 százalék, tehát közel kétharmad ítéli meg negatívan az intézkedést. Ugyanez az arány a vidéki lakosok körében már 75 százalékos, tehát a vidéki válaszadók véleménye kritikusabb a NATO 100 milliárdos tervezetéről. Az alap létrehozását jó ötletnek tartók aránya Budapesten 28 százalék, míg vidéken csak 17 százalék.

A fegyvervásárlási alapot minden korcsoportban kritikusan szemléli a többség. 

A fiatalok, vagyis a 40 év alattiak 65 százalékának van rossz véleménye a kérdésről, míg a középkorúak (40–59 év) és a 60 év felettiek körében még nagyobb, 77 százalék ez az arány. Érdekes megfigyelni, hogy a fiatalok és a budapesti lakosok véleménye nagyon hasonló a NATO fegyvervásárlási alapjáról: az intézkedést ők támogatják a leginkább, de még a körükben is kisebbségben vannak a pozitívan vélekedők.