A szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények vasárnap

A Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe, egyben az új törvény (Újszövetség) és a keresztény egyház születésnapja.
A Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe, egyben az új törvény (Újszövetség) és a keresztény egyház születésnapja.
Fotó: Getty Images
Vágólapra másolva!
A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.
Vágólapra másolva!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott, pénteki közleménye szerint pünkösdkor három fontos eseményt ünnepelnek a keresztények: 

  • a Szentlélek eljövetelét, mint Krisztus megváltó tettének gyümölcsét és beteljesítőjét, 
  • az egyház alapítását 
  • és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét.

A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot.

Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház. Az idei évben az ünnepi szentmise szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök lesz.

A pünkösd előtti szombaton tartják a csíksomlyói búcsút, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. Ma már beszámoltunk róla, hogy elindultak a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba. 

Pünkösdhétfőn az egyház a Boldogságos Szűz Mária, az egyház anyja liturgikus emléknapját ünnepli Ferenc pápa 2018-ban hozott döntésének megfelelően. 

Az emléknap célja, hogy elősegítse az egyház anyai érzésének növekedését a lelkipásztorokban, a szerzetesekben és a hívekben, ezzel egyidejűleg növelje a hiteles Mária-ájtatosságot - olvasható az MKPK közleményében.

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait köszöntik a kolozsvári vasútállomáson 2023. május 25-én.
A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasait köszöntik a kolozsvári vasútállomáson 2023. május 25-én.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Pünkösdkor a keresztény egyház megszületésére emlékezünk

A bibliai hagyomány szerint Jézus mennybemenetele után az apostolok és Szűz Mária Jeruzsálembe visszatérve abban a teremben gyűltek össze 120 további követőjükkel együtt, ahol a Megváltó tartotta az utolsó vacsorát. Ekkor történt, hogy az apostolok az áruló Júdás helyett Mátyást fogadták maguk közé tanítványnak.

Az ünnep eredetileg, az ószövetségi zsidó népnél aratási hálaadás volt, majd a mózesi törvény emléknapja lett.

Kapcsolódó cikkek: