Vágólapra másolva!
Kemény napokat tudhat maga mögött az Alba Volán jégkorongcsapata. A csütörtöki, csíkszeredai vereséget követően a csapat komoly pénzbüntetést kapott, kedden lemondott a csapatkapitány, míg Ted Sator vezetőedzőnek megköszönték a munkát. A váratlan fordulatokról id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgatót kérdeztük.

Csütörtöktől kedd délelőttig teljes káosz uralkodott az Alba Volán jégkorongcsapatánál. A bajnoki címvédő hiába számít a legjobb hazai klubcsapatnak, hiába játszotta második idényét az osztrák bajnokságban (EBEL), az évad egyetlen HC Csíkszereda elleni összecsapását elbukta. S ez végzetesnek bizonyult.

"Kedd reggel szakosztály-igazgatóként fogadtam Ted Satort, a csapat edzőjét, s felmentettem a munkavégzés alól. Ezzel egy időben ideiglenesen Énekes Lajost neveztem ki vezetőedzőnek. Ez a hivatalos verzió" - erősítette meg idősebb Ocskay Gábor.

A sportvezető szerint az utolsó döntő lökést az adta meg a váltáshoz, hogy a csapat kikapott Csíkszeredán. "Már hallottam sok helyről, hogy ezt a lépést a vezetés túldramatizálta. Én úgy érzem, nem. Fontos mérkőzést játszottunk a MOL Ligát megnyerő HC ellen, de ezt hiába próbáltam kommunikálni, senki sem értette meg. Az edző szerint ez egy meccs volt a 80 közül, ezzel kibúvót talált a játékosok számára is. Ez tarthatatlan" - jegyezte meg Ocskay. Nem is tétlenkedett, hiszen már a csütörtöki összecsapást követően jelezte, a játékosok februári fizetésük 80 százalékát kapják csupán kézhez.

De vajon tényleg ennyire fontos volt az erdélyi túra? A szakosztály-igazgató szerint nagyon. "Két éve az Alba Volán úgymond eligazolt az osztrák ligába, s ezt Magyarországon nagyon sokan rossz szemmel nézték. Azt mondták, a Volán tönkreteszi a hazai jégkorongsportot, ellenséghegyeket szereztünk. Az első osztrák idényt teljesítettük, az idei évadban már 17 meccset nyertünk, igaz, ez sem volt elég a nyolcba kerüléshez. De folyamatosan tudtunk emelni a színvonalon. Visszatérve az NB I-be nekünk elsősorban a magyar csapatok a riválisaink, de azért az erdélyi csapatokat, elsősorban a már sokat emlegetett HC Csíkszeredát sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A klub hasonló utat jár be, mint mi: két bajnokságban indult, ráadásul a MOL Ligát meg is nyerte. Idén ez az egyetlen összecsapásunk volt ellene, igazi presztízsjellegű, erre kikaptunk. Azok után, hogy a tavalyi bajnoki döntőben négyből négyszer simán, könnyedén nyertünk!"

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Ocskay szerint Sator ott követett el nagy hibát, hogy a figyelmeztető pofon ellenére nem emelte fel a hangját, se a mérkőzésen, se utána, hanem elbagatellizálta a vereséget.

"Én mindent elkövettem, hogy jelezzem, ez nem csak felkészülési összecsapás lesz. Hétfőn húsz percet beszéltem a csapattal, majd még ugyanennyit a két edzővel. Elmondtam, hogy egész Erdély bennünket néz, hogy a jubileumi torna két meccsét is közvetíti a televízió. Ez kiváló lehetőség lehetett volna arra, hogy az a támogatójelölt, aki eddig vacillált, most azonnal döntsön, mert látja, jó befektetés a Volánt támogatni. Még komoly erdélyi támogatóval is tárgyaltunk, erre tessék, kikaptunk!"

Ocskay a beszélgetés során többször kiemelte, Ted Sator kiváló edző szakmailag, de amerikai létére egyszerűen nem érzi át a közép-európai gazdasági helyzetet. Csak az a fontos, hogy időben legyen "money", a 120 százalékos teljesítmény pedig nem szükséges minden mérkőzésen. Ocskay szerint ezért kiváló edző Pat Cortina, hiszen pillanatok alatt tudott alkalmazkodni a magyar viszonyokhoz, tudta, hogyan gondolkodik a magyar ember és játékos.

Okkal vetődik fel a kérdés, ha nem Sator az ideális tréner, akkor miért nem korábban merültek fel hasonló problémák a személyét illetően? A szakosztály-igazgató úgy véli, a gondok már jóval korábban kezdődtek.

Forrás: MTI

"Sokszor próbáltunk beszélni az edzővel, akadtak egyre sűrűsödő, egyre keményedő hangnemű találkozások, de egyszerűen nem tudtuk rávenni a keményebb kéz politikájára. Sator a mai napig nem érti, hogy november 16-án a Salzburg elleni mérkőzés sorsdöntő volt az életünkben. Az a meccs azért ment el, mert a négy kanadai játékosunk 120 perc büntetést csinált. Retorzió nem volt a szakvezető részéről. Ezek után már megemlíteni is alig merem, hogy milyen edző az, aki a magyar válogatott olimpiai selejtezőjéből egy meccset sem néz meg, noha a csapatban 16 játékosa szerepel."

Vajon mi lehet a megoldás? Ocskay szerint elképzelhető, hogy a hátralévő mérkőzéseken Énekes Lajos irányítja a csapatot. Az első számú jelölt, Diego Scandella (Pat Cortina szövetségi kapitány segítője) jelezte, nem hagyhatja ott svájci klubját, így az edzőkeresés tovább tart.

Forrás: MTI

"Aki nem lát bele a dolgokba, el sem tudja képzelni, milyen nyomás alatt állok. Jó körülmények között készülhetünk, s bár vannak anyagi problémáink, ebből a játékosok még semmit sem éreztek. Nekem hosszú távon olyan edző kell, mint Jan Jasko, vagy Cortina volt: fiatal, ambiciózus szakember, akire 2-3 évig számíthatok. Elsősorban svéd vagy finn tréner lenne az ideális, aki esetlegesen a saját országából érkező hokisokkal tovább javítana a Volánon. De valljuk be, ennek a tervnek a gazdasági racionalitása a jelenlegi gazdasági helyzetben elég képlékeny."

Ocskay helyett Tokaji
Ted Sator menesztése mellett még egy komoly veszteség érte a Volánt: lemondott csapatkapitányi tisztségéről ifj. Ocskay Gábor, akinek elege lett a csapat körüli feszültségekből. Utódjának a játékosok Tokaji Viktort választották.