Fél percig legalább vezetett a hokiválogatott Kanada ellen

Sofron István, jégkorong
Budapest, 2016. november 1. Sofron István (fent) ünnepli gólját a november 2-től 6-ig tartó Hokihét keretében megrendezett Magyarország - Kanada barátságos jégkorong-mérkőzésen a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. november 1-jén. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 5-1-re kikapott a Tüskecsarnokban rendezett felkészülési mérkőzésen a kanadai csapattól, amely ezúttal csak Európában játszó hokisait vetette be.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország – Kanada 1-5 (1-1, 0-2, 0-2)
gól: Sofron (14., emberelőnyből), illetve Holzapfel (14.), Kozun (25.), Szczechura (37., 42.), Holloway (41.)
kiállítások: 4, illetve 8 perc

A magyar hokitörténelemben 1934 és 2004 után 2016-ban fordult elő harmadszor, hogy válogatottunk egy naptári éven belül kétszer is megmérkőzött a sportág uralkodójával, Kanadával. A kanadai csapat jelenleg a létező összes sorozatnak a címvédője, megnyerte a szocsi olimpiát, az idei szentpétervári világbajnokságot, és pár hete a hosszú idő után feltámasztott Világkupát is.

Persze a Tüskecsarnokban nem Sidney Crosby és társai karistolták a jeget, mert a mostani garnitúra az Európában játszókból állt, de azért így is befért a keretbe egy olyan játékos, aki elmondhatta magáról, hogy eldöntötte az NHL nagydöntőjét: Maxime Talbot 2009-ben Pittsburgh népének okozott eufóriát a Detroit elleni hetedik meccsen bepakolt két góljával.

Mindkét fél kísérletezett

A kanadai csapat már csak a hírneve miatt sem lazsálhat el egyetlen meccset sem, de nem csak ezért lehetett fontos nekik a pesti túra, hanem azért is, mert jelen állás szerint elképzelhető, hogy NHL-esek nélkül rendezik a 2018-as téli olimpiát, márpedig ha ez bekövetkezik, akkor még idejében fel kell mérni, kik jöhetnek szóba a maradékból.

Sofron István a gólját ünnepli Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapat számára is a kísérletezés a fő szempont ezen a héten, a szentpétervári vb-meccsen Kanadának gyönyörű gólt ütő, és egyébként állandó csapattagnak számító Bartalis István fél órával a meccs előtt ingben és zakóban beszélgetett a csarnok előtt, akárcsak Vas János. Bekerült viszont a keretbe a MAC 20 éves védője, Vokla Roland, valamint két, magyar felmenőkkel bíró honosított fehérvári, Orbán Brance és Bodó Christopher.

Sofron szerzett vezetést

Orbán hamar le is tesztelte a KHL-es Szibir Novoszibirszkben védő Taylor kapus éberségét, és a kezdeti pörgős tempót nagyjából az egész harmadban sikerült fenntartania a magyar csapatnak. A kanadaiak egy kapuvassal mutatkoztak be, McNeill lövése után felhördült a csarnok a csilingelő hang hallatán.

A nagy rohanásban egy kiállítás kellett, hogy megszülessen az első gól, és ezt mi ütöttük: Kóger húzta kapura a korongot, ez még kijött a kapusról, Sofron viszont beverte a kipattanót.

A magyar tábor leghangosabb része még alig végzett a Még, még, még, még még, ennyi nem elég rigmussal, amikor már 1-1-re alakult az állás, egy keresztpasszt a Bécsben játszó Holzapfel vágott be, mindössze 27 másodpercig vezettünk. A gól után kicsit rálépett a gázpedálra a kanadai csapat, Rajnának gyorsan lett is két védenivalója, de azt első húsz perc 1-1-gyel ért véget.

Néha még a sisak is lerepült

A szünet nem zökkentette ki Kanadát, amely nagyon megnyomta a második harmad elejét, öt percig bírtuk tartani őket, aztán a KHL-es Lokomotiv Jaroszlavlban légióskodó Kozun olyan sebességgel nyomult be a kapunk elé, amit a védőink nem tudtak lereagálni, lövése pedig Rajna válla fölött vágódott a hálóba. A magyar játékosok a fizikai hokiból is ízelítőt kaptak, az egyik kanadai úgy ütközte Kiss Dánielt, hogy védőnk fejéről lerepült a sisak, kiállítás azonban nem járt érte.

Rajna Miklós a meccs feléig védett Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az egyenlítés így is összejöhetett volna, de egy kavarodás végén elcsúszott a korong a kanadai kapu előtt, aztán a nem túl udvarias vendégek folytatták az izmozást, és állandó nyomás alatt tartottak minket. A meccs közepénél mindkét kapitány kapust cserélt, nálunk Hetényi váltotta Rajnát, odaát a pozsonyiak KHL-csapatában edződő Brust érkezett.

Nem meglepő módon Hetényinek volt sokkal több dolga, de mindent azért neki sem sikerült védeni, a 37. percben Szczechura avatta őt fel egy nagyon pontos csuklólövéssel. A gól után gyorsan közelebb lopózhattunk volna a kanadaiakhoz, de Sarauer hiába lépett ki, nem tudta átlőni Brustot.

Szczechura duplázott

Az utolsó harmad előtt a közönséget szórakoztató szpíker azt mondta, milyen nagy szó, hogy három gólon tartottuk Kanadát, és mintha a tengerentúliak csak erre akartak volna reflektálni, másfél perc alatt Holloway és Szczechura is gól után pacsizhatott a többiekkel. Hosszú idő után egy emberelőnyben tudtunk újra bonyodalmat okozni a kanadai kapunál, de Sofron és Bodó helyzete sem az általunk kívánt végkifejletet hozta.

Nagy Krisztián és Greg Scott csatája Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kanada némileg lazított a szorításon 5-1-es vezetésnél, így megint egyre többször bukkant fel a magyar csapat az ellenfél kapujánál, és bár a gól nem jött össze, legalább a nézők hangulatának jót tett, hogy nem volt annyira egyoldalú a játék. A kapu mögött a tábor nemcsak ekkor, végig jól érezte magát, és most is 60 percen keresztül szurkolt, hogy a kanadaiak is megtudják, melyik csapatnak vannak a legjobb szurkolói.

A vége 5-1 lett Kanadának, náluk a duplázó Szczechura, nálunk a gólt szerző Sofron lett a legjobb. A héten még három lehetőségünk van a javításra, csütörtökön Lengyelország, szombaton Dánia következik, vasárnap pedig a helyosztó.