Vágólapra másolva!
A 2011-es vb-harmadik spanyolok négy góllal nyertek a tavalyi Eb-6. szlovénok ellen, míg a legutóbb ezüstérmes, a negyeddöntőben Mocsai Lajos magyar csapatát búcsúztató dánok hatgólos győzelmet arattak a londoni olimpián harmadik helyezett horvátok ellen a férfi kézilabda-világbajnokság pénteki elődöntőiben.

Elődöntők:
Spanyolország - Szlovénia 26-22 (13-12)
Dánia - Horvátország 30-24 (14-11)

Az első elődöntőn a spanyolok kezdtek jobban, de a szlovénok szívósan tapadtak rájuk, egészen 7-7-ig. Akkor a hazaiak remek sorozatot produkálva öt góllal elhúztak, és a 24. percre 12-7-re alakították az állást. A délszláv alakulat azonban nem roppant össze, és miután jelentősen feljavult a védekezése, a spanyolok támadójátéka pedig hatástalanná vált, a félidőre visszazárkóztak, minimálisra csökkentve hátrányukat (13-12).

A második játékrészben csupán néhány percig tudtak a szlovénok lépést tartani a spanyolokkal, akik növelték a különbséget, a félidő közepén például 18-14-re vezettek. A zárószakaszban pedig már nyolctalálatnyira (23-15) nőtt a különbség, így a véghajrában kiengedve is magabiztosan nyertek a vereség mértékén valamelyest csökkenteni tudó rivális ellen.

A második elődöntőn lendületesen és határozottan kezdtek a dánok, meglehetősen visszafogottan a horvátok, ennek nyomán tíz perc elteltével 6-1 állt az eredményjelzőn. A magyar együttest búcsúztató dánok gyors támadásokat vezettek, a horvátok viszont alig jutottak igazi lövőhelyzethez. A horvát időkérés után annyiban változott a helyzet, hogy a félidő hátralevő részében már nem nőtt tovább a különbség, sőt a szünet előtti pillanatokban két góllal még csökkent is (14-11). A horvátok így annak ellenére visszajöttek a mérkőzésbe, hogy továbbra is a dánok tűntek összeszedettebbnek, magabiztosabbnak.

A második félidőt jobban kezdték a horvátok, 16-14-nél már csak két gól volt a hátrányuk, de két perccel később már megint ötre nőtt a különbség (19-14). Slavko Goluza a játékrész első felében kétszer is időt kért, hogy lendületbe hozza csapatát, ám nem járt sikerrel, a dánok taktikusan őrizték előnyüket. Továbbra is magabiztosabban játszottak, miközben a horvátok sokat hibáztak. Hat perccel a vége előtt 26-20-ra vezettek a skandinávok, onnan pedig már nem volt visszaút a horvátok számára.

A további program, szombat:
a 3. helyért:
Szlovénia - Horvátország, 19.00, Barcelona

vasárnap:
döntő:
Spanyolország - Dánia, 17.15, Barcelona