Börtönbe kerülhetnek a világbajnok kézisek

Nikola Karabatic, Luka Karabatic, kézilabda
DENMARK, Herning : France's centre back Nikola Karabatic (L) and his brother pivot Luka Karabatic hold the trophy after the podium ceremony of the men's EHF Euro 2014 Handball Championship on January 26, 2014 at the Boxen Arena in Herning, Denmark. France won the tournament ahead of Denmark and Spain. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Nyáron vádemeléssel folytatódik a bundázással vádolt kézilabdázók ügye, a vádlottak között található három friss világbajnok, Nikola és Luka Karabatic, illetve Samuel Honrubia is. A bűnösökre 75 ezer eurós pénzbüntetés mellett akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható.

Szűk három évvel a történtek után szervezett csalás miatt világklasszis kézilabdázók ellen emel vádat a francia ügyészség – írta a L'Equipe francia sportnapilap. 2012. május 12-én a már bajnok Montpellier férfikézilabda-csapata nemcsak váratlan, 31-28-as vereséget szenvedett a bennmaradásért küzdő Cesson-Sevigne-től, de a mérkőzésre meglepően sok fogadást kötöttek, amelyek összesen 255 ezer eurós haszonnal zárultak.

2012 októberében a párizsi rendőrség tizenhét személyt őrizetbe vett, köztük olyan világklasszis játékosokat, mint Samuel Honrubia, Nikola és Luka Karabatic, Primoz Prost és Mladen Bojinovic.

A bűnösségüket mindvégig tagadó érintetteket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd 2013 februárjában a francia szövetség úgy döntött, a kétszeres olimpiai bajnok Nikola Karabaticot és hat korábbi montpellier-i csapattársát hat-hat mérkőzésre eltiltja, mert fogadtak a saját mérkőzésükre.

Nikola és Luka Karabatic az Eb-győzelmet ünneplik Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A nyomozás azonban nem állt le, korrupció és csalás gyanúja miatt azóta is vizsgálódtak a hatóságok. Közben a francia válogatott megnyerte a tavalyi Európa-bajnokságot és az idei világbajnokságot is, és a két aranyéremből a Karabatic fivérek mellett Honrubia is kivette a részét.

Szervezetten, csoportosan

A L'Equipe azt írta, megszerezte a vádiratot, amely szerint komoly bajba kerülhetnek a világsztárok. Patrick Desjadins ügyész szerint fennáll a szervezett csalás lehetősége, az érintett játékosok ugyanis csoportosan csaltak, így generálva 255 ezer eurós nyereséget.

A 79 oldalas vádirat szerint az értelmi szerző Mladen Bojinovic volt, a jugoszláv válogatottal 2001-ben vb-bronzérmes játékos ugyanis megrögzött szerencsejátékos. A vád szerint ő küldött SMS-t a többieknek, hogy mikor kell fogadni, noha például Nikola Karabatic éppen azzal védekezik, hogy ő az egészről semmit sem tudott.

Geraldine Pillet és Jenny Priez, Luka és Nikola Karabatic barátnője Forrás: AFP/Pascal Guyot

Desjardins szerint ez több ok miatt sem lehetséges: Karabatic ugyanis három nappal az ominózus mérkőzés előtt (amelyen nem lépett pályára) 1500 eurót vett le a számlájáról, amit barátnője bevallottam fel is tett a Cesson-Sevigne sikerére.

Kellett a pénz Ibizára

Sőt, egy SMS szerint állítólag az is bizonyítható, hogy öccse, Luka barátnője azért fogadott nagyobb összeggel, hogy a nyereményből finanszírozza ibizai nyaralásukat.

A lap szerint a tárgyalás nyáron kezdődik, és akit bűnösnek találnak, arra 75 ezer eurós pénzbüntetés mellett akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.