A kézisek sem tudják, hogyan tettek csodát

Mikler Roland, kézilabda
Hungary's goalkeeper Roland Mikler tries to make a save during the men's semi-final handball match Hungary vs Sweden for the London 2012 Olympics Games on August 10, 2012 at the Basketball Arena in London. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Nagy Lászlót dicsérte Javier Sabaté, a magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, miután a csapata szenzációs meccsen legyőzte az olimpiai bajnok Dániát a vb nyolcaddöntőjében. 

"Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, óriási mérkőzés volt – mondta Javier Sabaté, a magyarok spanyol szövetségi kapitánya. – Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, nem felejtettük el, hogy az olimpiai bajnok az ellenfelünk, de mindenki nagyon jól teljesített. Nagy Lászlóval más a játékunk, ma is a vezérünk volt. Most jön egy kis pihenő, azután megyünk tovább, és a folytatásban még nehezebb dolgunk lesz."

"Úgy játszottunk a dánok ellen, ahogy ellenünk a fehéroroszok" – nyilatkozta Császár Gábor a francia tévének. A PSG egykori játékosa hozzátette: "Eddig mi voltunk a kicsi magyarok, most az a csapat vagyunk, amelyik legyőzte az olimpiai bajnokot."

Császárt a hajrára tartogatta Sabaté kapitány, nem hiába, ő dobta az utolsó két magyar gólt.

A győzelemhez emellett nélkülözhetetlen volt Mikler Roland kapus is, akit a meccs legjobbjának választottak. Az eleinte a dánoknak drukkoló helyiek a második félidőben már "Hongie, Hongrie" rigmussal szurkoltak, Mikler erről a Sport TV-nek elmondta, hallotta a meccs közben is, és nagyon jól esett nekik. "Outsider csapatként nyertünk ma, megcsináltuk, csak ennyit tudok mondani, hogy csináltuk, azt én sem tudom. Úgy éreztem, a felszabadultság és a nyugodtság a mi oldalunkon volt, óriási győzelmet arattunk."

Nagy Lászlónak ez csupán a második mérkőzése volt a tornán, ugyanis múlt pénteken, az első csoportmeccs első félidejének közepén megsérült a bokája, később a keretből is kikerült, és csak vasárnap délelőtt cserélték vissza. Aztán a meccsen meg-megvillant, pedig "ha túlságosan nagy lett volna a kockázat, azt nyilvánvalóan mérlegeltük volna, de

Ezúttal sem egy fecske csinálta a nyarat. Nagyon szervezetten védekeztünk, és olyan csapatmunkát nyújtottunk, amire nem találok szavakat." A csapatkapitány úgy fogalmazott, nem vették figyelembe, hogy az olimpiai bajnokkal játszanak, ezért nem nyomasztotta őket a tét, ellenben "támadásban és védekezésben is rendkívül fegyelmezettek voltunk, a norvégok ellen legalább ilyen szintet kell nyújtanunk, hogy legyen esélyünk".

Nagy László és Mikkel Hansen különmeccse egy élmény volt Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Balogh Zsolt a lefújás után kijelentette, alig tudja felfogni, hogy megverték az olimpiai bajnokot: "Fantasztikus győzelmet arattunk. Ezért szép a sport, hiszen két nappal ezelőtt még hiányoltunk négy pontot, amit a csoportkörben megszerezhettünk volna, de összekaptuk magunkat, amiért az egész csapatnak jár a gratuláció." A MOL–Pick Szeged jobbátlövője elárulta, tudták, hogy

olyan ellenféllel találkoznak, amelyik egy másodperc alatt megbünteti a hibáikat.

"Voltak rontásaink, de ezzel most szerintem senki nem foglalkozik. Ilyen játékkal és hozzáállással most már bármeddig eljuthatunk" – tette hozzá Balogh, aki 24 és fél perc játék alatt öt lövésből négy gólt dobott.

"Nagyon akartunk, igazán együtt voltunk, és jól védekeztünk.

– fogalmazott a négygólos Jamali Iman.

Bodó Richárd ünneplése sokat elárul a csapat szellemiségéről Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Juhász Ádám elmondta, a játékosok arról beszéltek maguk között, az nem lehet, hogy ennyit készültek, és csak két Európán kívüli csapatot győznek le a világbajnokságon. "Végig élveztem a játékot. Visszatért a csapatkapitányunk, és fegyelmezetten kézilabdáztunk, ennek köszönhető a sikerünk" – nyilatkozta a Tatabánya szélsője, aki ezúttal is nagyon sokat, 28 és fél percet játszott, ezalatt hat lövésből négy gólt szerzett.

"Hittünk benne, hogy legyőzhetjük a szinte teljes csapattal felálló olimpiai aranyérmest. Sikerült meglepetést szereznünk, hiszen nem mi voltunk a favoritok, igaz, a negyeddöntőben sem mi leszünk, de hasonló mentalitással megyünk tovább" – mondta boldogan Lékai Máté, aki hat találattal vette ki részét a sikerből.