Visítva futott ki a Balatonból a legjobb magyar kosaras

Hanga Ádám, kosárlabda
SPAIN, Vitoria : Laboral Kutxa's Hungarian forward Adam Hanga (L) vies with Lokomotiv Kuban Krasnodar's Alexey Zhukanenko during the Euroleague Group D basketball match Laboral Kutxa Vitoria vs Lokomotiv Kuban Krasnodar at the Fernando Buesa Arena sportshall in Vitoria on December 20, 2013. AFP PHOTO/ RAFA RIVAS
Vágólapra másolva!
Két év után egy német orvos végre meggyógyította Hanga Ádám fájós térdét, így új csapatában, az olasz Avellinóban kulcsszerepet kaphat. A kis híján sikeres Eb-selejtezőkről így is lemaradt, de előre néz, szeretne még játszani tíz évet.

Sok minden történt a legjobb magyar kosárlabdázóval június óta. Hanga Ádám az Origónak akkor arról beszélt, hogy a spanyol topklubnak számító Laboral Kutxával a gyengébb szezon után szeretne a négy közé kerülni a bajnokságban, és célja, hogy sérüléséből felépülve Eb-szerepléshez segítse a válogatottat. A 25 éves kosaras ezzel szemben Spanyolországot elhagyta, és kölcsönben az olasz Scandone Avellinóhoz igazolt. A válogatott pedig hajszál híján nélküle is kijutott az Eb-re.

Hangát júniusban visszavárták ugyan Spanyolországba, de nem javult a sérült térde, ezért úgy döntött, kivizsgáltatja magát egy neves németországi specialistával, az egykor Kobe Bryantet is kezelő Peter Wehling-Hartmann-nal. A klubja azonban nem akarta elengedni. "Emiatt mérges lettem, mert ha rögtön elmehetek, akkor talán felépülhetttem volna a válogatott augusztusi selejtezőire" – mondta az Origo érdeklődésére.

Egyesével lépcsőzni

Végül a csapatorvossal és a menedzserével elutazott a németországi kivizsgálásra, ahol a doktor azt mondta, kezelni kell a csontödémát. "Erről a kezelésről azt mondta a csapatorvosom, hogy nagyon drága, de én mondtam, hogy vállalom a költségeket, csak hadd csináltassam meg. Ezt nem engedte a klubom, végül kiderült, hogy a Laboral kölcsönadna. Ez valamennyire váratlanul ért, de annyira azért mégsem, hiszen - ezek szerint - nem akarták, hogy a térdemet rendbe rakjam, és nem is voltak kommunikatívak."

Hanga Ádám itt még a Laboral Kutxa mezében Forrás: AFP/Rafa Rivas

Hanga szerint a Laboral azért nem engedte el őt Németországba, mert a klub saját orvosa kifejlesztett egy plazmakezelést, és csak ebben bízott. A magyar kosaras állapota viszont nem javult, már két éve fájdalmak kínozták.

"Ha sétáltam, semmit nem éreztem, de például a lépcsőfokokat egyesével tudtam csak venni, annyira hasított a térdembe a fájdalom. Volt, hogy a Balatonban beleléptem egy kis lyukba, és visítva futottam ki. A múlt évet végigcsináltam külön edzéssel, fájdalomcsillapítókkal, de nem lehetett tovább húzni a dolgot" - magyarázta az Albacomp egykori kosarasa.

Jöhet az Avellino

A német orvos augusztus 4-én kezelte először az úgynevezett Orthokin-terápiával, amely - Hanga szavaival élve - "ezerszer erősebb gyulladáscsökkentő", mint a másik módszer, ráadásul a korábbi kezelés után egy hétig szinte menni sem tudott, míg az új ideje alatt edzéseket is végezhetett. "Nem ugráltam rögtön, mert az izmaim még nem elég erősek, de úgy látszik, nekem volt igazam, mert nem érzek fájdalmat. Már elsőre éreztem, hogy jobb lett, hiszen két éve szenvedek, elképesztő boldogság ez nekem."

Mivel még három évig élő szerződése van, nehéz volt olyan klubot találni, amely egy évre leigazolja kölcsönben. "Végül az Avellino mellett döntöttünk a menedzseremmel. Olaszországból volt egy másik csapat, és euroligás klubok is érdeklődtek, de ezeknél a szakmai feltételek nem voltak optimálisak. Sokan mondják, hogy ez a váltás visszalépés a karrieremben, de én ezt inkább lehetőségként élem meg, mert nem biztos, hogy Baszkföldön megfelelően tudtam volna fejlődni úgy, ha nem játszom. Olaszországban viszont kezdőként 30-35 percet pályán lehetek majd, sok játék rám fog épülni, és csak rajtam múlik, mire viszem."

Rettentően tetszett neki a válogatott

Azt mondja, ki van éhezve a játékra, és bánja, hogy az Eb-selejtezőkön nem játszhatott. "Nagyon szerettem volna ott lenni a pályán, de a térdem miatt nem tudtam. Viszont jólesett, hogy többször is kerestek a válogatottból, ott voltam Kecskeméten is. Nagyon fájt, hogy két ponton múlt a továbbjutás. Nyilván eszembe jut, hogy mi lett volna, ha én is játszom, talán kijuthattunk volna. De az egészségem a tét, és nem egy-két évről van szó, hanem tízről, mert még legalább annyit játszani szeretnék, hiszen csak 25 éves vagyok" - folytatta a kosaras, hozzátéve, hogy nagyon szimpatikus volt neki kívülről a válogatott.

"Rettentően tetszett a csapat játéka. Szimpatikus volt, ahogyan Ivkovics kapitány összerakta a csapatot. Akik a klubjukban nem játszanak, azok lám, a válogatottban milyen jók. Innen is látszik, hogy vannak tehetségeink, és nagy akarással sok mindent elérhetünk. Ez egy jó jel, hogy ilyen közel voltunk az Eb-hez, mert sok éve nem voltunk ilyen helyzetben."

Nincs benne tüske

Spanyolországban kevesebbet támadott, mint szeretett volna, de ettől még Avellinóban is szeretne jó csapatember maradni. "Nem az lesz a célom, hogy 45 pontot dobjak 30 százalékos hatékonysággal, és ne passzoljak senkinek, inkább csapatjátékos szeretnék lenni. Amit az edző kér, azt fogom csinálni. A cél a nyolc közé kerülés lesz, a csapat játékstílusa, a gyors, futós, ugrós kosárlabda mindenesetre nagyon fekszik nekem."

Szombaton indul Olaszországba, és a szezonrajtra már szeretne teljesen egészséges lenni, de közben a Laboralhoz is vezethet még visszaút. Nincs benne tüske vagy sértődöttség, csak bizonyítási vágy. "Sok minden eldől a most következő szezonban, a legfontosabb, hogy sok játékperccel visszanyerjem az önbizalmamat."