A Barca majdnem elvitte, a magyarokat az Eb-re juttatta

Hanga Ádám akció Hanga Ádám magyar válogatott kosárlabdázó
Kecskemét, 2016. augusztus 31. Hanga Ádám (k) a kosárlabda Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott Magyarország - Nagy-Britannia mérkőzésen a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban 2016. augusztus 31-én. Magyarország - Nagy-Britannia 96-77. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 47 évben mindössze egyszer szerepelt Európa-bajnokságon a korábbi aranyérmes magyar férfi kosárválogatott, amely most négy hibátlanul megvívott selejtezővel gyakorlatilag kivívta a szereplés jogát. A legjobb magyar játékos, Hanga Ádám reméli, hogy a jövő évi tornán a négy helyszín közül Kolozsváron, magyar szurkolók előtt szerepelhet majd a csapatunk. A csoportban a legjobb mutatókat produkáló hátvéd-irányító elmondta, miért nem zavarja, ha egymás után több dobást is elhibáz.

1946 és 1963 között elkényeztette a magyar kosárrajongókat a férfiválogatott, három negyedik hely mellett egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett a kétévente rendezett Európa-bajnokságokon. Az 1969-ben elért 8. hely után viszont eddig csak egyszer, 1999-ben jutott ki a tornára a magyar válogatott, akkor a 14. lett.

Most viszont úgy tűnik, valami megmozdult.

Stojan Ivkovic együttese megnyerte az eddigi négy Eb-selejtezőjét, így szinte biztos, hogy ott lesz a 2017-es tornán – a részvétel már csak akkor hiúsulhat meg, ha négy, egyenként is elég valószínűtlen további eredmény mind bejön.

Parányi a bukás esélye

A magyarok szerdán Luxemburgban lépnek pályára, szombaton pedig Macedónia ellen zárják a kvalifikációt Szolnokon. A válogatott már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó Luxemburg otthonában, majd több mint tíz ponttal alulmarad Szolnokon. Sőt, ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kell győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert a miniállam csapata mind a négy eddigi meccsét elvesztette.

A pezsgők tehát nyugodtan pukkanhattak volna szombaton Londonban a britek legyőzése után. A magyar csapat legjobbja, Hanga Ádám azonban nem szeretne előre inni a medve bőrére. „Nagyon örültünk a londoni győzelemnek, de tudjuk, hogy még nem léptük át azt a bizonyos kaput. Úgy állunk hozzá, hogy a maradék két mérkőzés is nagyon fontos, szerdán nyerni szeretnék Luxemburgban, majd szombaton Macedónia ellen is. Az első helyen kell továbbjutnunk, hogy senkitől se függjünk, és

– nyilatkozta az Origónak spanyol klubjával idén az Euroliga Final Fourjába jutó Hanga.

Hanga Ádám a britek elleni első meccsen 32 pontig jutott Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A 27 éves játékos elismerte, a sorsolás előtt nem számított arra, hogy négy forduló után ugyanannyi győzelemmel áll majd a csapat a csoport élén. Először hazai pályán sikerült legyőzni Nagy-Britanniát (96-77), majd Luxemburgot (89-64), aztán Macedóniában (76-66) és Londonban (88-80) is nyert a csapat.

Tényleg vezér volt

Hanga Ádám a számok alapján a G csoport legjobb játékosa az első négy forduló alapján, a meccsenkénti hatékonyságot összegző mutatója (VAL) 21,3. A szerzett pontokban is jól áll, 19,8-as átlaggal ötödik a mezőnyben. Kétszer tagja volt a forduló válogatottjának is.

– mondta minderről szerényen. „Az érdekel, hogy vezére tudok lenni a válogatottnak. Vojvoda Dáviddal tudtuk, hogy nekünk kell majd vezetnünk a csapatot, de többen felnőttek a feladathoz, és aki itt van, mind hozzáteszi a sikerekhez azt, amit kell.”

Hanga szebbnél szebb kosarakat dobott a britek elleni első meccsen, érdemes megnézni:

A legjobb magyar kosaras négy évig nem volt tagja a válogatottnak – többnyire sérülés miatt –, akkor Vojvodát választották meg a játékosok csapatkapitánynak. Hanga nem bánja, hogy papíron nem ő a vezér. „Amikor csatlakoztam, Dávid megkérdezte, szeretnék-e én lenni a kapitány, de azt mondtam, neki kell maradnia. Persze mindenki figyel arra, amit mondok, én pedig igyekszem átadni azt a tapasztalatot, amit az elmúlt hat évben szereztem külföldön. De egyébként mindegy is, hogy ki a cséká, mert egy csapat vagyunk, és együtt érjük el az eredményeket.”

A kétméteres irányító-hátvéd tehát visszatérve beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de egy-egy meccsen belül, még ha ritkán is, akadtak gyengébb periódusai. Macedónia ellen az elején kilenc dobásából csak kettő ment be. Elárulta,

pár elrontott dobás egyáltalán nincs rossz hatással rá,

az önbizalma sem változik emiatt meccs közben. „Az angolok ellen sem ment az elején, de ilyenkor igyekszem a mezőnymunkában rátenni egy lapáttal, több gólpasszt adni, több lepattanót szerezni. Londonban sikerült all-round (univerzális) játékosként bizonyítanom, lepattanókat szereztem, asszisztokat osztogattam, voltak kiharcolt faultjaim. De 33 perc játék alatt lesznek dobásaim is, ha helyzet van, el kell dobni. Amikor nyerünk, akkor nem is nézem meg igazán a statisztikákat, mélyebb elemzést csak akkor készítettem volna, ha kikapunk.”

Vojvoda Dávid is rengeteget tett a sikerért, 21,5 pontos átlagával a második legjobb dobó a G csoport teljes mezőnyében Forrás: MTI/Ujvári Sándor


Szerinte a játékosokat ez különbözteti meg egymástól. Az a kosaras sokkal eredményesebb lesz, aki nem foglalkozik a múlttal, hanem csak a jövőben él, és csak a következő dobásra koncentrál – attól függetlenül, hogy az előző kosár bement-e, vagy sem.

Kevesebb a sztár

A válogatott kapitánya negyedik éve a már játékosként is itt élő Stojan Ivkovic (ő korábban is volt kapitány, de 2008 júniusában lemondott, miután szakmai nézeteltérése támadt a szövetség akkori vezetőivel). Arról kérdeztük, vajon miért sikeresebb a mostani csapat az előzőeknél.

"Négy évvel ezelőtt kezdtük a munkát, a negyedik kalapból kerültünk ki. A mostani csapat azért jobb, mint a korábbiak, mert sokkal alázatosabb. Nincs annyi sztár a mostani csapatban, mint korábban, amikor többek között Lóránt, Trotter, Báder is kerettag volt" - mondta Ivkovic az Origónak. Azzal még nem foglalkozik, hogy az Eb-n mire lehet képes a csapat. "Még nem jutottunk ki az Eb-re. Ha a selejtező befejeződött, akkor beszélhetünk majd az esélyekről."

Kérdésünkre, hogy Hanga Ádám eljuthat-e az NBA-be, így felelt: "Nem tudom, mennyire szeretné, de ami biztos, hogy az NBA-be kerülés nemcsak tudás, hanem lobbi kérdése is. Nála sokkal rosszabb játékosok is megfordultak már ott, neki a képességei alapján ott a helye. De nem csak neki, hanem Vojvoda Dávidnak is. Ők a válogatott kulcsemberei, de a a 11., 12. ember is ugyanolyan fontos, mint ők, a társak nélkül nem jutott volna el eddig a csapat."

Arra a kérdésre nem tudja a választ, hogy 1999 óta miért nem sikerült egyszer sem kijutnia a csapatnak. „De nem is nagyon akarok foglalkozni a múlttal, a mostani négy győzelemnek kell örülni” – jelentette ki.

A siker egyik titka az lehet, hogy felszabadultan játszott a válogatott.

„Nem volt rajtunk nyomás, főleg a macedónok és az angolok ellen idegenben, mert magasabban jegyzett játékosokkal teletűzdelt csapatok ellen kosaraztunk.

minden meccsen nyerni akartunk, reméljük, a folytatásban sem lesz ez másképp. Az ellenfeleket is meg kell azzal tisztelni, hogy a legjobbunkat adjuk ellenük, igaz, ettől még előfordulhat, hogy szerdán nem 35 percet fogok játszani. Lehetséges, az is szerephez fog jutni, aki eddig kevesebb lehetőséget kapott.”

27 éves korára hamisítatlan univerzális játékos lett Hangából Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A kijutás nyomán vajon kimondhatjuk-e, hogy jobb lett a magyar kosárlabda? „A magyar bajnokságban nem játszom, így nem tudom pontosan, milyen az otthoni színvonal, az európai kuparészvétel viszont jót tett. A válogatottat egyértelműen segítette, hogy a Szolnok hétről hétre nagyobb csapatok ellen játszott az Európa Kupában. Remélem, ez a jövőben is így lesz.”

De hol fogunk játszani?

Az Eb-t 2017-ben négy város – Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár, Isztambul – rendezi. „Egyelőre nem tudjuk, hogy a kijutásunk esetén hol játszanánk. De szerintem Romániában fogunk, úgy tudom, minden országnak lehetősége van arra, hogy maga mellé kérjen egyes csapatokat.

fontos ugyanis, hogy minél több szurkoló legyen az Eb-n” – mondta Hanga.

Abban azért biztos, hogy a kosár-Eb nem érdekli annyira a magyar szurkolókat, mint a foci-Eb. „Szép álom lenne, ha a kosárválogatott is úgy lázba hozná a drukkereket, de a két sportot itthon nem lehet összehasonlítani. Reméljük, hogy a kosárszerető embereknek örömet tudunk szerezni.”

Tényleg vinni akarta a Barca

A legjobbnak tartott magyar kosaras közben évről évre halad előre, idén például olyannyira jól ment neki, hogy a Barcelona is szerződtetni akarta – a sajtóban egy hónapja már tényként írtak a klubváltásáról. Nem csoda, hogy megnőtt az ázsiója, a Laboral Kutxával ugyanis bejutott az európai Final Fourba.

– mondta erről. „A két klub között voltak tárgyalások, és ennyiben maradt az ügy, megyek vissza a Laboralba, és kíváncsian várom, hogy az átalakult csapatunk mire lesz képes.” Nem tudja, honnan vette az egyik szakportál, hogy a Barca focistákat is adott volna érte, az értesülésnek mindenesetre nem volt alapja.

Azt azonban nem tagadja, hogy érdekelné egy barcelonai lehetőség, hiszen az a célja, hogy egyre feljebb jusson.

MTI/Nyikos Péter


A selejtezők után, szeptember 24-én rögtön a Szuperkupával kezd a Laboral, a Herbalife Gran Canaria ellen a tét a döntőbe jutás, ahol a Real–Barca-meccs győztese várhat Hangáékra.

Közben ne feledjük, hogy a San Antonio 2011-ben draftolta Hangát, így egy jó kosár-Eb-vel vagy egy újabb pazar spanyol idénnyel talán valóra válthatná minden kosaras álmát, és Amerikába igazolhatna. „Az NBA mindig ott lebeg a szemem előtt, a célom, hogy egyszer eljuthassak oda, de igyekszem lépésről lépésre haladni előre.”