Vágólapra másolva!
A biztonságos közlekedést népszerűsítő kampányt indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ORFK-val és a Hungaroring Sport Zrt.-vel közösen. Az ügy népszerűsítésében Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság magyar pilótája is részt vesz.

A friss jogosítvánnyal rendelkező 18-25 év közötti fiataloknak szól elsősorban a kezdeményezés, mert a statisztikák szerint ők számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak a közúti közlekedésben:

a balesetek 30 százalékában ők az érintettek.

Ebben a korosztályban gyakran előfordul gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, alkoholos befolyásoltság, valamint a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya. Közvetlenül vagy közvetve ezek miatt egyre több a közúti baleset,

15 éven belül az ötödik leggyakoribb halálokká lépett elő a tragikus karambol.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója szerint nemcsak a Formula-1-es versenyzők testi épsége a fontos Forrás: Hungaroring Media

„A Hungaroring évekkel ezelőtt zászlajára tűzte a közúti közlekedés biztonságosabbá tételét.

– különös tekintettel a fiatalokra. A KRESZ-Faktor játékos formában hívja fel a figyelmet a cél fontosságára, úgyhogy nem csupán az értékes főnyeremény miatt buzdítok mindenkit arra, hogy bizonyítsa, megvan benne a KRESZ-Faktor" - vallja Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója.

Michelisz Norbert bevallása szerint okozott már balesetet a közutakon Forrás: Hungaroring Media

Michelisz Norbert maga is tart vezetéstechnikai tréningeket, tapasztalata szerint szükség is van ezekre a képzésekre, mert a vezetők sokszor túlságosan elbízzák magukat a kormány mögött.

"Én magam is voltam kezdő vezető, okoztam is balesetet.

Megtapasztaltam, hogy az utakon nagyrészt a szerencsefaktoron múlik, hogy egy baleset okozójaként bekövetkezik-e súlyos, maradandó sérülés vagy sem.

A vezetéstechnikai képzésekkel és a mostanihoz hasonló kampányokkal nagyban hozzájárulhatunk, hogy ne a szerencsén múljon a testi épségünk."

A kampányt a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal szoros együttműködésben a Hungaroring Sport Zrt. valósítja meg. Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsadó elmondta, a friss jogosítványosok a legveszélyeztetettebb réteg, de a tapasztalatok szerint

nem az első kilométereken szenvedik el első baleseteket, hanem akkor, amikor van egy kis tapasztalatuk.

A nyeremény egy Volkswagen Up Forrás: Hungaroring Media

A most meghirdetett háromfordulós versenyben a fiatalok tudására és kreativitására egyaránt szükség lesz.

Az első fordulóban, a regisztráció után egy online tesztet kell kitölteni a www.kreszfaktor.hu oldalon. A második fordulóban egyperces videókat várnak a résztvevőktől, a harmadik fordulóba jutó ötven játékos pedig elméleti és ügyességi feladatokban mérhetik össze tudásukat a Hungaroringen található vezetéstechnikai pályán.

A fődíj egy Volkswagen Up személyautó és egy prémium vezetéstechnikai tréning.