Vágólapra másolva!
Porto után immáron Lisszabonban néz magának lakást Fehér Miklós, aki négyéves szerződést írt alá a világhírű Benfica együtteséhez. Az elmúlt évben az FC Porto tartalékcsapatához száműzött magyar labdarúgót sokáig a spanyol élvonalba visszakerült Atlético Madriddal hozták hírbe, ám végül mégis maradt Portugáliában.

- Noha a Benfica is folyamatosan a képben volt, mindenki azt várta, hogy a madridi Atléticóhoz szerződik?
- Magam is azt hittem, hogy az Atléticónál folytatom a pályafutásomat, már szinte mindenben meg is egyeztünk, ám a spanyolok nem tudták felvállalni annak az összegnek a kifizetését, amit a Porto kért értem nevelési költségtérítésként. A Benfica viszont kifizeti ezt a pénzt, ami ha jól tudom, négymillió eurót (970 millió forint) tesz ki.

- A portóiak követelése mennyiben befolyásolja jelenlegi helyzetét Lisszabonban?
- A jövőm a Benficánál nem ezen múlik, hiszen ezt az ügyet a két klub egymás között lerendezi, a lényeg, hogy a vezetőedző Jesualdo Ferrera és a játékosok is barátságosan fogadtak az öltözőben. Igaz, korábbról, még amikor a Portóban, vagy a Bragában játszottam, már ismertek, s ez is megkönnyítette a bemutatkozást. Egyébként az új játékosok közül, az Estadio Luzban, 30 ezer néző előtt engem mutattak be utoljára és a portugál lapok szerint én kaptam a legnagyobb tapsot, aminek nincs túlzott jelentősége, de azért jól esett. Visszatérve a Portóra, annyiban azért még keresztbe tesz nekem a nehézkes elválás, hogy július 31-ig köt oda a szerződésem, addig pedig nem készülhetek a Benficával, s nem utazhattam el a csapattal a svájci edzőtáborba sem. Emiatt lehettem csak civilben az említett bemutatáson is, míg a többiek már az új mezben futhattak ki a kezdőkörbe. Ebben a hónapban egy másodosztályú csapat edzéseit látogatom, augusztus 1-től viszont már én is felvehetem a világhírű klub szerelését, a tréner pedig csak annyit kért, készüljek becsülettel, mert tisztában van a helyzetemmel. A legfontosabb azonban, hogy jelezte azt is, számít rám a csatársorban.

- A Benfica a fizetésen és a prémiumon kívül autót és lakást is biztosít önnek?
- Nem, itt más a helyzet, mint Portóban volt, a lakást magamnak kell intéznem, jelenleg is keresem a legmegfelelőbbet, ami a stadiontól sem esik túl messze, autóm pedig van, így azt sem kellett külön bevennünk a szerződésbe.

- Bár még csak egy hete van Lisszabonban, azért felfedezett már valami különbséget a Benfica és a Porto között?

Lehet-e magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=26844

- Az gyorsan nyilvánvalóvá vált számomra, hogy errefelé az emberek lazábbak, olykor szétszórtak, míg Portóban, ahogy Portugáliában az északon élőkre jellemző, precízebbek és valamivel fegyelmezettebbek is. A Benfica viszont ebben az országban hihetetlenül népszerű klub, a szurkolók megőrülnek a csapatért, nem véletlen, hogy két-három győzelem után már 50-60 ezer néző is összegyűlik a bajnokikon, míg ez a szám Portóban 20-30 ezerre volt tehető, kivéve a Bajnokok Ligája fellépéseket. A Benfica az elmúlt években anyagi nehézségekkel küzdött, most viszont már kezd egyenesbe kerülni, ezért is sikerült együtt tartani a csapatot, az új igazolásokkal pedig a vezetők nem titkoltan a bajnoki cím megszerzését tűzték ki célul, ami megegyezik a drukkerek elvárásával is.

- Gondolom egy év hányattatást követően most már megnyugodott.
- Természetesen. Ugyanakkor nehéz volt "kibekkelnem" ezt az évet, hiszen a Portónál, amikor nem írtam alá az általuk ajánlott szerződést, szinte rám sem hederítettek. De nem is akarok a múlton rágódni, csak előre nézek. Szép éveket szeretnék eltölteni ennél a világhírű klubnál, továbbá remélem, hogy innen a válogatottba is könnyebb lesz bekerülnöm.

Bánki József