Vágólapra másolva!
Múlt héten még az Eb-selejtezőbeli ellenfelünket, Lettországot nézte meg a Balti-kupán, ám végre elmehetett szabadságra Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A szakembert a horvát tengerparton, az Isztriai-félszigeten található Umag városában értük utol, ahol szívesen válaszolt az [origo] kérdéseire.

- A budapesti mérkőzéshez képest milyen új benyomásokat szerzett a lettekről?
- Például azt, hogy a CSZKA Moszkvában szereplő Laizans kiváló futballista. Remekül passzol és lőtt egy akkora gólt a tornán, hogy még másnap is arról beszéltek az emberek. Nem csodálkoznék, ha rövid időn belül egy neves nyugat-európai klub alkalmazná. Szerencsére Laizans Budapesten ellenünk nem villogott, ám rá nagyon kell figyelnünk. Mellette Stolcers és Rubins is nagyszerűen megérti magát a pályán, nem véletlen, hogy végül Lettország nyerte a tornát. Összességében továbbra is az egység, a szervezettség és a türelem a lettek legfőbb erényei. Egyértelműen kontrára játszanak, ezért semmiképpen sem szabad kinyílni ellenük. A Balti-kupán is bebizonyosodott, hogy a lett szurkolók nagyon szeretik a csapatukat, a tornán is egyenként éltették a játékosokat. Mivel Észtországban, a lett határ közelében rendezték a két válogatott meccsét, Eb-selejtezőbeli ellenfelünknek olyan érzése lehetett, mintha hazai pályán lépett volna pályára, annyian kísérték el a csapatot.

- Mennyire tartották fontosnak ezt az eseményt a lettek?
- Számukra minden fellépés egyformán fontos. Szövetségi kapitányuk, akit csak lehetett meghívott a Balti-kupára is. Náluk nincs ajándékba egyetlen válogatottság sem, ebben hasonló elvet vallok magam is.

- Hallotta, hogy Felix Magath, a VfB Stuttgart szigorúságáról híres vezetőedzője nagyon elégedett Szabics Imrével?
- Engem ez nem lep meg, mivel Szabics sokra hivatott labdarúgó, akit az utánpótlás válogatottból nagyon jól ismerek. Vallom, egy fiatal tehetségnek le kell tépni a mezt az elődökről, a képességekhez hozzátenni az egyéni ambíciókat, s ez esetben a siker sem maradhat el. Ismétlem, nálam nincs ajándékba válogatottság, nem véletlen, hogy az U21-es együttesből csak olyanokat hívtam meg, Gyepes és Szabics személyében, akik a kezdőcsapatba is beállíthatók. Ugyanis annak éppen a játékos érdekében semmi értelme nincs, hogy simogassák őket, ez számukra is kártékony. Remélem Gyepesnek és Szabicsnak a jövőben is lesznek követői, amivel elsősorban a magyar futball járna jól.

- Mivel az FTC szakmai igazgatója, Garami József megkérte, hogy a Balti-kupán, a helyszínen nézze meg a zöldeknél próbajátékon járt észt Stepanov képességeit, megtudhatjuk milyen véleménnyel volt a centerhalfról?
- Ezúttal nehéz helyzet elé állított, hiszen ez bizalmi ügy, és elsősorban Garami Józsefnek kell meghoznia a döntést. Mindenestre sikerült elhoznom a lettek elleni mérkőzés kazettáját, amelyből a Fradi szakvezetője is sok tapasztalatot szerezhet. Annyit elmondhatok, hogy Stepanov kifejezetten elegáns futballista, úgymond jól elővételezi a játékot, vagyis jól érzi, mire készül az ellenfél labdarúgója, s a látottak alapján nem érdemtelenül volt már eddig 38-szor válogatott. Azonban az nem derült ki a lettek elleni 90 perc során, hogy a párharcokban mire képes, mivel ellenfelük előző nap nagyon kemény meccset játszott a litvánok ellen, így kevesebb dolga akadt az észt középhátvédnek.

- Nem zavarja, hogy ilyenkor is a futballal kell foglalkoznia?
- Dehogy zavar. Nekem ez az életem. Ráadásul nekem Keszthely után Porec a szívem csücske, ahol az aktuális csapataimmal legalább húsz alkalommal voltam edzőtáborozni. Umag, ahol jelenleg a családdal nyaralunk, közel van Porechez, így nosztalgiából is a futball jut az eszembe.

Bánki József