Vágólapra másolva!
László Csaba a keserédes magyarországi edzősködés után meghódította Ugandát, s úgy tűnik, Skóciában is sikerül megnyernie a futballszurkolókat. Az edinburgh-i Hearts labdarúgócsapatával a múlt héten 2-1-re legyőzte a Rangerst, és hiába küszködik anyagi gondokkal a klub, jelenleg László Csabáé a harmadik legjobb skót együttes a két glasgow-i óriás mögött. Miért hívták Ugandában csodaembernek? Tényleg megvert egy bírót Skóciában? Mindenhol szeretik, csak Magyarországon nem? Németh Krisztiánt Skóciába akarja csábítani? Az [origo]-nak adott interjújában mindegyik kérdésre válaszol a magyar futballszakma egyik legellentmondásosabb, de kimondottan sikeres egyénisége.

- Hogyan került a Heartshoz, a 2004-es Fradi-vendégszereplésnek van köze a szerződtetéséhez?
- Hosszú idő eltelt már azóta, így az akkori győzelmünknek nincs sok köze a leigazolásomhoz. A 2004 végi, 3-0-s magyar sikerrel végződött skót-magyar, valamint a Ferencváros nemzetközi eredményei azért nyomot hagyhattak a skótokban. De nem ezért kerültem képbe, s nem is én voltam az első számú jelölt. A korábbi Hertha-edző Jürgen Röberrel és a szlovák válogatottat jelenleg is irányító Vladimir Weiss-szel is egyeztettek a Hearts vezetői, s mivel ők nem vállalták a munkát, engem viszont érdekelt a kihívás, így rám esett a választás. Az idei, bécsi Eb-döntőt együtt tekintettem meg a klub litván tulajdonosával, és akkor csaptunk egymás tenyerébe.

- Sokáig Lothar Matthäus mellett dolgozott a magyar válogatottnál, így talán meglepő volt, hogy skóciai kinevezésekor a volt kapitány - többek között - azt nyilatkozta, hogy ön alkalmatlan a vezetőedzői posztra. Volt netán valamilyen összezördülésük?
- Bevallom, engem is meglepett a nyilatkozat. Magyarországon minden segítséget megkapott, a háttérben dolgozó stáb - magamat is beleértve - mindent megtett azért, hogy minél sikeresebb kapitány legyen. A szavait nem kommentálnám, mert amit mondott, azzal saját magáról állít ki bizonyítványt. Amikor együtt dolgoztunk, összejárt a családunk, konfliktus nem volt közöttünk. Sajnálom, ha így gondolja, szerintem az eredmények minden szónál többet mondanak. Én mindenesetre sok sikert kívánok neki Izraelben.

- Év elején a szurkolóknak dobogót ígért, a Rangers-verés után pedig épp azt mondta, hogy nem fókuszál a nemzetközi kupaszereplésre. Ezzel a játékosok válláról akarja levenni a terhet, vagy tényleg így gondolja?
- Néha Magyarországon elég furcsán fordítják az újságcikkeket. A Hearts Skócia harmadik legnépszerűbb csapata, viszont tavaly csak nyolcadik lett. Négy játékos is távozott, így elsősorban a stabilitást, a csapatszellem javítását tűztem ki célul. Azt mindenképpen fontosnak tartottam, hogy a felsőházban, az első hatban végezzen a csapat, hiszen Skóciából az első négy helyezett és a kupagyőztes is indulhat a nemzetközi kupában. Ha pedig már bekerültünk a legjobb hatba, akkor csak arra kell figyelni, hogy ne legyünk utolsók, hiszen jó esetben még az ötödik hely is kupaindulást érhet.

- Craig Gordonért 9 millió fontot kapott a klub, tényleg ennyire jó kapus? Jobb, mint sunderlandi csapattársa, a magyar válogatott Fülöp Márton?
- Gordon szenzációs tehetség, az előző szezonban 10-12 pontot biztos hozott a csapatnak. Fülöppel nem tudom összevetni, mert bár ő is fiatal, túl sokat játszott kölcsönben, túl sokat ült a kispadon, így nehéz megítélni, hogy milyen kapus Gordonhoz képest.

Forrás: MTI

Szeretne több magyar játékost is a Heartshoz csábítani

- Skóciában az a hír járja, hogy sok esetben a litván tulajdonos, Vlagyimir Romanov dönt az átigazolásokról, és a csapat-összeállításba is beleszól.
- Lehet, hogy korábban így volt, nálam erre nem volt példa. Mivel ő pénzeli a klubot, joga van megkérdezni, hogy kiket igazol a csapat, de nálam soha nem próbálkozott ezzel, és a csapatot is én állítom össze.

- Mi a helyzet a tulaj fiával, Roman Romanov klubelnökkel?
- Vele egyszer találkoztam eddig, Moszkvában él.

- Szakmailag indokolt, hogy négy litván játékos van a keretben?
- Mindannyian litván válogatottak, elégedett vagyok velük, viszont jelenleg hárman is sérültek.

- Mi történt az október 25-i Hearts-Aberdeen meccs után? Hogyhogy nem tiltották el a bíróverésért?
- Na látja, erről beszéltem. Nem volt szóeltiltásról, bíróverésről meg pláne nem. A lefújás után bementem a pályára, a negyedik bíró utánam szaladt, és megfogott. A vezetőbíró egy 11-est nem adott meg, s erről kívántam kérdezni. De hogy - amint azt a sportnapilap internetes oldala írta - a rendőröknek kellett lecsillapítaniuk, s hogy ezúttal "nem a levegőbe paskoltam", az egyszerűen nevetséges. A Hearts helyreigazítási kérelmet küldött az újságnak, amire azt a választ kapta, hogy sajnos nem értik az angol szöveget, küldjék el a kérést magyarul. A játékvezetői jelentésbe bekerült, hogy konfliktus történt, s ezért vizsgálta ki az ügyet a skót szövetség. A klub fellebbezett, s miután összeültünk és visszanéztük az esetet az érintettekkel, látszott, hogy semmi nem történt, ezért felálltunk és kezet fogtunk. Így természetesen továbbra is a Hearts kispadján ülhetek, nincs, nem is volt szó eltiltásról és semmilyen büntetésről sem.

Matthäus: savanyú a szőlő?
"Gratulálok neki, de nem tudom elhinni, hogy pont őt nevezték ki" - nyilatkozta a Scotsmannek a volt magyar szövetségi kapitány, aki 2005-ben a Hearts edzője szeretett volna lenni. "Nagyszerű másodedző, de vezetőedzőnek már korántsem jó választás. Nem vezető típusú személyiség, ráadásul a tapasztalata sincs meg a munkához. Nagyon sok hiányossága van, szerintem alkalmatlan vezetőedzőnek. Egyébként annak idején a Ferencváros azt akarta, hogy én legyek az edző az Üllői úton. Csakhogy ez nem volt kivitelezhető, így László Csabának engedtem át a lehetőséget. Mivel egyedül nem boldogult, rengeteget segítettem neki a háttérből."

- A játékosok a fizetések csúszása miatt egyszer már sztrájkkal fenyegetőztek, mit tud róla, napirenden van most ez?
- Vannak késések, de bízom benne, hogy ezek rendeződni fognak. A klub anyagi kérdéseivel nem foglalkozom. A pénzügyi helyzet nem a legstabilabb, ami annak is betudható, hogy az elmúlt négy évben rengeteg buta igazolást hajtott végre a csapat. A litván tulajdonos a bankszakmában dolgozik, így a gazdasági válság nyilván őt is erősen érintette. Remélem, életképes marad a klub, és fél év konszolidáció után minden rendben lesz.

- A futballistái miképp tudnak előnyt kovácsolni abból, hogy nem kapnak idejében fizetést? Hiszen a Rangerst legyőzni csak valami extra motivációval lehet...
- Mert profik, és a Rangers legyőzése nem pénzkérdés, hanem a befektetett munka gyümölcse volt. Persze ha továbbra is elöl akarunk maradni, akkor legközelebb a Motherwellt, majd később a Celticet is le kell győznünk. S tudja mi az, aminek nagyon örülök? A Rangers elleni sikerünk nem a szerencsének volt köszönhető. Mert az egy dolog, hogy zsinórban négy győzelmet arattunk, de tudtuk, hogy az igazi értékmérő az a Rangers elleni mérkőzés lesz. S nem úgy nyertünk ellene, mint például a St. Mirren, amelynek volt egy 35 méteres lövése, de azon kívül a Glasgow kihagyott egy tizenegyest és lőtt öt kapufát, mi tényleg futballal harcoltuk ki a győzelmet. Két gólt rúgtunk, jól fociztunk, még akkor is, ha az utolsó 20 percben - emberhátrányban - már csak a védekezéssel törődtünk.

- A debreceni kölcsönkapus, Balogh János után lesz még magyar játékosa a Heartsnak?
- Korábban Király Gábor rajta volt a kívánságlistámon (sőt még most is rajta van), szeretnénk Rósa Dénest a Wolverhamptonról kölcsönkérni, és érdeklődtünk Németh Krisztián iránt is. Az érte kért összeget azonban nagynak tartottuk, a klub most minden fontot csak jó helyre akar költeni, nincs olyan anyagi helyzetben, hogy drága játékosokat vásároljon.

Forrás: MTI

Mindig együtt él a játékkal - a tréner úgy gondolja: Skóciában ezért szeretik, Magyarországon ezért nem szerették

- Mi az oka, hogy Skócia két legjobb csapata Glasgow-ban van? Edinburgh-ben nem szeretik a focit annyira?
- Ez történelmileg alakult így. Glasgow ipari központ volt, s a Rangers után ír bevándorlók megalapították a Celticet, éppen ezért is zöld-fehér a csapat színe. Glasgow-ban építették fel a skót válogatott stadionját, a labdarúgó-szövetség is ott telepedett le, és ezzel minden eldőlt, Edinburgh behozhatatlan hátrányba került. A főváros inkább kulturális központnak számít, itt is imádják a focit, két első osztályú csapata van, és a Hibernian szintén az ír szálak miatt zöld-fehér. Edinburgh rögbiben számít skót fellegvárnak.

- Skóciában az ötmeccses nyerő széria és a dobogós hely miatt lassan már a jelenlegi skót szövetségi kapitány George Burleyhez kezdik hasonlítani, akivel 2005-ben egy pazar sorozat után első helyen állt a csapat (végül második lett és kupagyőztes, immáron Burley nélkül). Ha olyan jó lesz a megítélése, mint neki, edzőként léphet még feljebb a ranglétrán?
- Úgy vélem, minden edzőben megvan az ambíció, hogy egy sportszakmailag jelentős kihívás esetén még feljebb lépjen. Hároméves szerződést kötöttem a Heartsszal, és a jó eredmények elérésén túl azt is szeretném, hogy ha bármikor visszajövök ide, akkor szeretettel fogadjanak. Jót nevettem a múltkor, a Rangers elleni siker után egy újságíró ugyanis minden előzmény nélkül arról kérdezett, hogy elvállalnám-e a Sunderland edzői munkáját.

- Miért nevezték Ugandában úgy, hogy "Magic Man", azaz csodaember?
- Uganda 90 helyet javított a FIFA világranglistáján, feljött a 83. helyre. Ha most megjelennék Ugandában, azt minden újság vezető hírként közölné, akkora lett a személyi kultuszom, ami sokszor már zavart is, mert kimozdulni sem tudtam a házamból. Amikor Angolával idegenben ikszeltünk és ezzel elérhető közelségbe került az Afrika-kupára való kijutás, a repülőtéren 10 ezer ember várta a csapatot. A sikerek hatására két ugandai tévétársaság is a labdarúgás főszponzora lett, és azóta profi szinten működik a foci az országban.

- Az önt váltó ugandai kapitány, a skót Bobby Williamson miért nem kér a tanácsaiból?
- Miután elhagytam Ugandát, felhívtak, segítsek abban, hogy ő lehessen az új ugandai kapitány, s mivel jó edzőnek tartottam, beajánlottam őt. A piros szőnyeg le volt előtte terítve, mert egy Niger elleni győzelemmel vagy döntetlennel kijutott volna az Afrika-kupára a válogatott. Segítettem neki, de amikor a meccs előtt hívtam, nem vette föl a telefont, a csapat pedig 3-1-re kikapott. Természetes, hogy figyelek Ugandára, hiszen két évig éltem ott, és az én munkám is benne van a válogatottban. Hogy milyen tanáccsal akartam ellátni? Semmi ördöngösséggel, csak annyival: ugyanazzal a taktikával és ugyanabban az összeállításban szerepeltesse a válogatottat, mint ahogyan az előző két évben szerepelt. Nem az ő hibája a vereség, ennek immáron mélyebb okai vannak.

"A Hearts szurkolói imádják"
Stuart Darroch, a skót Sunday Mirror munkatársa így jellemezte László Csabát: "Szinte lehetetlen feladata van, mivel a litván tulajdonos, Vlagyimir Romanov arról híres, hogy szívesen beleszól a csapat összeállításába, és szívesen hoz a klubhoz litván futballistákat. László Csaba ennek ellenére jól végzi a dolgát. A legnagyobb sikere, hogy a korábban nem létező csapatszellemet ismét összehozta a Heartsnál. Immáron nem egymással, hanem egymásért küzdenek labdarúgók. A Hearts szurkolói imádják. Őrült dolgokat csinál az oldalvonalnál - táncol, kiabál, gesztikulál. Álom az újságírók számára is, nem tudja le fél perc alatt az interjúkat, hanem szívesen válaszol minden kérdésre. A játékosok is nagyon szeretik, Michael Stewart egyszer rábeszélte a csapattársait, hogy szabadnapjukon lepjék meg Lászlót, hogy edzőjüknek ne kelljen egyedül ebédelnie."

- Még mindig Mr. Csabának szólítják?
- Igen, Papp Lászlót még most is sok helyen ismerik, talán ezért nem tudják hová tenni a vezetéknevemet. Németországban is összekeverték, és most Skóciában is, ezért inkább általában kimondják a teljes nevemet: hol Csaba Laszlo, hol Laszlo Csaba vagyok.

- Mi lenne egy Ferencváros, Hearts, Uganda, magyar válogatott négyes torna végeredménye?
- Bármennyire szeretem a Fradit, csak negyedik lenne. Uganda nagyon tehetséges, fiatal játékosokból áll, ezért azt mondom, három első helyezett lenne.

- Nem sajnálja, hogy a legtöbb embernek nem a két ezüstérem, hanem az egyik mérkőzés utáni sírva fakadása és a Sopron ellen 1-5-re elveszített MK-döntő - és annak az utózöngéje - jut az eszébe önről?
- Mindenki a saját szájíze szerint dönt arról, hogy mit emel ki az edzősködésem idejéből. Az Üllői úton az anyagi gondok ellenére egy rendkívül jó közösség jött létre, a bajnokságban és a kupában is másodikak lettünk - főleg az utóbbit sajnálom nagyon -, bejutottunk az UEFA-kupa csoportkörébe, ahol senki nem alázta meg a Fradit, és a BL-csoportkörről is épphogy, hosszabbítás után maradtunk le a Sparta Praha ellenében. Nem egy játékost én vetettem be először a Fradiban, akik később válogatottak lettek. Nyilasi óta én voltam az első edző, akinek a közönség kórusban skandálta a nevét. Ha ez nem elég, nagyon sajnálom. Sokakat zavart a viselkedésem, hogy nem asszimilálódtam, hogy a saját egyéniségemet adtam. Volt, aki a végén már azt tanácsolta, hogy jobb, ha innen azonnal elmegyek, s közben B kategóriás edzőnek, mocsok románnak is neveztek. Ha valóban azt mondom a Sopron elleni MK-döntőben, hogy "törjétek el a lábát!", azonnal kirúgtak volna a Fradiból. Negyvennyolc ember közül egy sem tudta bizonyítani, hogy ilyet mondtam volna. De azt mondom, most már nem érdekel ez a történet. Az érzelmeimet kimutattam, ezért szeretnek Németországban, Ugandában és Skóciában, viszont ezért nem szeretnek Magyarországon. Székelyföldön magyar zászlóval a párnánk alatt aludtunk, mert nagyon mély érzelmek fűznek Magyarországhoz, és összeszorul a szívem, mert ennyi csalódás sehol nem ért. De már túltettem magam rajta.