Vágólapra másolva!
Noha az érintett kluboknak még bele kell egyezniük, a Magyar Labdarúgó Szövetség a következő szezonban szeretné feléleszteni kettős rangadók hagyományát. A Az 1970-es és 80-as években itthon nagy népszerűségnek örvendő dupla mérkőzések külföldön szinte teljesen ismeretelnek, már csak azért is, mert komolyabb bajnokságokban ritkaság, hogy egyetlen városból négy csapat is az élvonalban szerepeljen.

Június végén az MLSZ irányított sorsolással készítette el a 2009/2010-es bajnokság őszi idényének versenynaptárát, minek köszönhetően az ötödik fordulóban egy játéknapon (augusztus 22-én) kerül sor a Honvéd-Újpest, illetve Vasas-Ferencváros találkozókra. A tervek szerint a két mérkőzés összeszervezésével több mint 20 év után ismét kettős rangadót rendeznének a Puskás Ferenc-stadionban, amennyiben a klubok nem zárkóznak el ennek lehetőségétől.

A kettős rangadó kifejezést tradicionálisan a négy, legnagyobb táborral rendelkező fővárosi egyesület, azaz a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd és a Vasas olyan egymás elleni találkozóira alkalmazták, amelyeket egy napon, egymást követően rendeztek a Népstadionban. Ez a négy klub 1973-ig csak alkalomszerűen találkozott egymással a legnagyobb magyarországi arénában, innentől kezdve viszont majd másfél évtizeden keresztül rendszeresen a Népstadionban mérték össze tudásukat - általában minimum 40 ezer néző előtt. A nézőcsúcsot rögtön az első alkalommal jegyezték fel, 1973 szeptemberében 75 ezren látták, amint a Vasas 4-2-re legyőzi az Újpesti Dózsát, a Ferencváros pedig 2-1-re a Bp. Honvédot. Az 1980-as évek második felére azonban egyre kevésbé volt vonzó a kettős rangadó a klubok számára, hiszen a hazai pálya előnyét így kevésbé tudták érvényesíteni.

Az utolsó kettős rangadóra 1987. május 2-án került sor, a Dózsa 2-1-re nyert a Honvéd ellen, majd a Ferencváros 3-1-re legyőzte a Vasast. Érdekesség, hogy az angyalföldiek kispadján akkor az MLSZ jelenlegi elnöke, Kisteleki István ült. A következő szezonban a párosítást még úgy készítették, hogy a négy gárda egymás elleni mérkőzéseire ugyanabban a fordulóban került sor, ám akkor a klubok már saját stadionjukba vitték a találkozókat. Azóta csak egyszer fordult elő, hogy egy jeggyel két mérkőzést lehetett megnézni a Népstadionban: 1995. március 22-én, a Magyar Kupa negyeddöntőjében Kispest-Újpest, illetve BVSC-Ferencváros meccseket játszottak.

Ahol lehetne, ott sem csinálják

Egy külföldi futballszurkolónak alighanem még elmagyarázni is nehéz lenne a kettős rangadó fogalmát, máshol ugyanis nem ismerik ezt a rendezési módot. Már csak azért sem, mert komolyabb bajnokságban már az is ritkaságszámba megy, hogy egyetlen városból négy együttes folyamatosan élvonalbeli legyen. A topligák közül ez csak a Premier League-ről mondható el, ahol a londoni egyesületek közül az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és a West Ham United évtizedek óta első osztályú, és mostanában a Fulham is jól tartja magát (sőt, pár éve még a Charlton Athletic is a legjobbak között szerepelt). Az azonban még lehetőség szintjén sem merült fel, hogy mondjuk a Tottenham-West Ham és az Arsenal-Chelsea találkozókat a Wembley-ben játsszák le, hiszen egyik klubnak sem érné meg, hogy feladja a hazai pálya előnyét, vagy a jegybevétel egy részét.

A többi topligában lehetőség sem lenne a kettős rangadóra: Németországban az 1860 München kiesése óta egyetlen városnak sincs több csapata az élvonalban, Franciaországban pedig a Racing Paris 1990-es búcsúja óta nem volt erre példa. A Serie A-ban egy városnak maximum két csapata van (Milánó, Torino, Róma, Genova), Spanyolországban pedig csupán Madrid képviselteti magát három klubbal a Primera Divisiónban (Real, Atlético, Getafe).

Kelet-Európában már gyakoribb a főváros-központúság a labdarúgásban, de a magyar arányt (vagyis hogy a 2008-2009-es szezonhoz hasonlóan öt fővárosi egyesület szerepeljen a legjobbak között) szinte sehol sem érik el. A bolgároknál, a cseheknél és görögöknél a legutóbbi bajnokságban négy fővárosi csapat volt tagja az élvonalnak, egyedül a szerb liga hasonlóan vízfejű, hiszen tavaly még Belgrádban is öt első osztályú klubot lehetett összeszámolni (Crvena Zvezda, Partizan, OFK, Rad és Csukaricski), ráadásul ez a szám a következő idényben tovább nő a szintén fővárosi BSK Borcsa feljutásával.

Dél-Amerika két országában viszont majdhogynem fordított a helyzet, Uruguayban és Argentínában a sportág speciális fejlődése miatt lett kifejezetten fővárosközpontú a bajnokság. Az uruknál legutóbb az élvonal 16 csapatából 14 montevideói volt, Argentínában pedig a jelenlegi 20-as mezőnyből csak néhány csapat nem Buenos Aires-i. Itt persze érdemes figyelembe venni, hogy a teljes agglomerációt ide szokták sorolni, márpedig Nagy Buenos Aires 13 millió lakossal rendelkezik.

www.global-soccer.eu