Vágólapra másolva!
Klubjában, az olasz másodosztályú Bresciában rendszeresen játszik, a felnőtt és az utánpótlás-válogatottnál mégis elfelejtették Vass Ádámot, aki elsőként szólalt meg a bundaügyben, amikor elmondta, hogy a Wales elleni U21-es Eb-selejtezőn nem minden társa akarta a sikert. Vass nem érti, miért így csapódott le a nyilatkozata, úgy látja, magának ártott az őszinteségével. Azt is furcsállja, hogy az U21-es csapatnál arra hivatkozva mellőzték, hogy nem tudott elmenni az edzőtáborba, ugyanakkor volt olyan játékos, aki szintén nem utazott el Törökországba, mégis tagja volt az olaszok elleni keretnek.

- A csapatodban rendszeresen játszol, a szezonban 27 meccsből tizennyolcszor pályára léptél, itthon mégis mintha elfelejtettek volna a felnőtt és az utánpótlás-válogatottnál. Mi ennek az oka szerinted?
- Nem az én feladatom eldönteni, hogy kellek-e a válogatottba, az a dolgom, hogy Bresciában a maximumot nyújtsam. Otthon más érdekeket néznek, és igazából nem értem, miért nem vesznek vagy miért nem akarnak figyelembe venni.

- Mit értesz az alatt, hogy más érdekeket néznek?
- Erről nem szeretnék beszélni.

- Nem lehet, hogy belejátszik a mellőzésedbe, hogy te nyilatkoztál elsőként a bundaüggyel kapcsolatban, amikor a Nemzeti Sportban elmesélted, hogy a Walesben 4-1-re elveszített Eb-selejtezőn szerinted nem mindegyik csapattársad tett meg mindent a sikerért?
- Lehet, hogy belejátszik, de nem értem, miért így csapódott le a dolog. Csak az igazat meséltem el, nem akartam senkinek rosszat, de ezek szerint saját magam alatt vágtam a fát azzal, hogy őszinte voltam. Pedig mégiscsak egy magyar válogatottról beszélünk, ahol elfogadhatatlan, ha valaki nem tesz mindent a sikerért. Lehet rosszul játszani, van olyan, hogy valaki rossz napot fog ki, de olyan nincs, hogy valaki nem feszül meg a sikerért, ezen kiakadtam.

- Korábban is volt példa hasonlóra, vagy hallottál olyat, hogy valakinek nem volt érdeke nyerni egy meccsen?
- Hallani nem hallottam konkrétumokat, csak a meccsen vettem észre olyan dolgokat, amik elbizonytalanítottak. És nekem az nem fér bele, hogy hazamegyek játszani, és mások trükköznek. Csinálják a kis dolgukat a klubcsapatukban, de ne a válogatottban!

- Hogy reagált az U21-es csapat akkori szövetségi kapitánya, Wilco van Buuren, amikor elmondtad neki azt, hogy nem minden társad akarta a sikert?
- Csak annyit mondott, hogy nem hiszi el.

- Azt nem tartod furcsának, hogy a MLSZ vezetői szerint Van Buuren nem beszélt nekik a történtektől?
- Ezt nem az én dolgom megítélni, én úgy éreztem, az a normális, ha elmondom neki, mi történt.

- A nyilatkozatod óta nem is hallgatott meg sem az MLSZ, sem bármilyen nyomozóhatóság az üggyel kapcsolatban?
- Nem keresett senki, de nem is nagyon szeretnék belefolyni, részemről lezártam az ügyet.

- Utólag belegondolva nem bántad meg, hogy előálltál a vallomással?
- Nem, így éreztem helyesnek, ha emiatt nem hívnak meg, azzal nem tudok mit csinálni.

- Az olaszok elleni őszi U21-es Eb-selejtező előtt Egervári Sándor ezt nyilatkozta: "Szó sincs arról, hogy a magyar labdarúgás hosszú távon lemondhatna olyan fiatal tehetségekről, mint például Vass Ádám vagy Filkor Attila." Ennek ellenére egyikőtök sem került be a keretbe most sem. Egervári Sándor nem is keresett azóta?
- Egyszer beszéltünk, akkor azt mondta, mivel nem tudok menni az U21-es válogatott törökországi edzőtáborába, ezért nem fog meghívni az olaszok ellen. Ebben csak az a furcsa, hogy van olyan játékos, aki szintén nem volt az edzőtáborban, mégis bekerült a keretbe. Megmondom őszintén, ez nem esett jól, és tisztább lenne, ha elmondanák, hogy nem számítanak rám, mint az, hogy hitegetnek, majd meghívnak. Nem érzem úgy, hogy mindenki részéről őszintén lenne kezelve a helyzet.

Egervári:Nem végleges a mellőzés

"Csak azért tudom vállalni a felelősséget, akit módomban áll készíteni" - reagált Vass szavaira Egervári Sándor, az U21-es csapat kapitánya. "Komanék valóban nem voltak ott Törökországban, velük azonban már a tavalyi U20-as világbajnokságon is együtt dolgoztunk." Egervári azt mondja, nagyon szerette volna, ha Vasst elengedi a klubja az edzőtáborba, egy nap azonban nem elég ahhoz, hogy beépítse a csapatba egy tétmérkőzés előtt.

Az olaszok ellen elveszített szerdai Eb-selejtezőn nagy lehetőséget szalasztott el a válogatott Egervári szerint. "Sajnos, nem sikerült átmentenünk a tavaly őszi formát, a hosszú téli kihagyás meglátszott a csapaton. A sorsunk azonban még mindig a saját kezünkben van, ha mindhárom meccsünket megnyerjük, akkor mi leszünk a csoportelsők. Nehéz lesz, de nem lehetetlen."

A kapitány reméli, hogy az őszi selejtezőkön már Vass is velük lesz, ehhez elsősorban arra lenne szükség, hogy májusi, norvégok elleni barátságos meccsen számíthasson a középpályásra.


- Várhidi Péter alatt nagy meglepetést okozott, hogy válogatott voltál. Keresett valaki a felnőtt válogatottól, mióta Erwin Koeman a kapitány?


- Milyen visszhangja volt a hétvégi gólodnak?
- Gratuláltak az ismerősök és a csapattársak is, a lényeg az volt, hogy nyertünk, de számomra a gól miatt még különlegesebb lett a győzelem.

00.15-nél látható Vass Ádám gólja:


- A Brescia az elmúlt években is rendre a feljutásra esélyes csapatok között volt, elég erős a mostani keret ahhoz, hogy sikerüljön kiharcolni a Serie A-részvételt?
- Szerintem az elmúlt években is elég erős volt a csapat, de akkor nem sikerült a feljutás, idén minden esélyünk megvan rá.

- Télen azt lehetett hallani, hogy több élvonalbeli klub, például a Chievo és a Napoli is érdeklődött irántad, mit lehet tudni ezzel kapcsolatban?
- Sokkal többet ennél nem tudok mondani, hallottam arról, hogy érdeklődtek, de nem volt semmi komoly. A szerződésem még egy évig él Bresciában, ahol egyébként egyre jobban érzem magam.

- Ha nyáron megint hívna a Chievo vagy mondjuk a Fiorentina, elmennél a Bresciából?
- Annak ellenére, hogy a Brescia másodosztályú, jól érzem itt magam, és nem biztos, hogy a Fiorentinában például kapnék elég játéklehetőséget. 21 éves vagyok, most az a legfontosabb, hogy minél többet játsszak, persze szeretnék továbblépni, de azt is néznem kell, hol kapok több lehetőséget.

- Mindenhol azt olvasni, süllyedőben van az olasz foci, hiszen csökken a nézőszám, idő előtt kiesnek a csapatok a nemzetközi kupákból és a bundabotrány hullámai sem ültek még teljesen el. Te, aki benne élsz az olasz futballban, hogy látod ezt?
- Szerintem az első osztályban nincs gond a nézőszámmal, nálunk lehetne több néző, az igaz, de nem mondanám, hogy bajban lenne az olasz foci.