Vágólapra másolva!
Gera Zoltán még mindig nem tette magát túl azon, hogy a Fulham a múlt szerdán kikapott az Atlético Madridtól az Európa Liga döntőjében, ám annak ellenére, hogy jövőre csak a Premier League-ben bizonyíthat, maradni akar Londonban, pedig az AS Roma is érdeklődik iránta. A 31 éves támadó úgy érzi, egyre jobb erőállapotban van, és reméli, jövőre legalább olyan jól megy majd neki a foci a Fulhamben, mint idén.

- A döntő után nagyon csalódott volt, képes egy hét elteltével sikerként értékelni az Európa Liga-döntős vereséget?
- Továbbra is kettős érzéseim vannak, egyrészt kudarc, hogy kikaptunk, másrészt siker, hogy eljutottunk idáig. Jó meccseket játszottunk, és sikeres volt a szezonunk. Bár sokan azt gondolják, a Juventus elleni győzelem volt a legnagyobb, a pályán egyértelműen az UEFA-kupa-győztes Sahtar Donyeck ellen volt a legnehezebb játszani. Bármilyen döntőben kikapni óriási csalódás, ezt most én is átéltem. A legrosszabb az, amikor látom a képeket a győzelmet ünneplő Atlético-játékosokról, ilyenkor megfordul a fejemben, bizony nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy mi emeljük magasba a kupát.

- Korábban azt mondta, a Premier League keményebb, mint az Európa Liga, s jövőre csak az előbbiben bizonyíthat. Nem bánja?
- Nagyon jó lett volna kivívni a kupaindulást, sajnos ez most nem jött össze, így ismét teljes erőnkkel csak a bajnokságra koncentrálhatunk. Mi más lehetne a célunk, mint ismét kivívni az Európa Ligában való indulást?

- Szóba hozták az AS Romával, és Angliában is megnőtt az ázsiója. Mi az, ami miatt mégis ragaszkodik a Fulhamhez, London szépsége, Hodgson zsenialitása, vagy egyszerűen a mostani klubjában megtalálta minden számítását?
- Szerződés köt a klubhoz.

- De ettől még bárki kivásárolhatja.
- Persze, de ez nem rajtam múlik. Jól érzem itt magam, a szezon úgy sikerült, ahogyan elterveztem. A célom, hogy legalább ugyanilyen teljesítményt nyújtsak jövőre is. Az ön által említettek mellett az a legfontosabb a számomra, hogy hogyan érzem magam a pályán. Ha a körülmények jók, a társak jók, az csak az egyik része a dolognak, a lényeg, hogy hogyan megy a futball. Ha nem megy, akkor a játékos menni akar, ha jól megy, akkor maradni akar és folytatni a megkezdett jó munkát.

- Képes lesz a folytatásra?
- Harmincegy éves vagyok, nem hiszem, hogy látszik rajtam, hogy idősödnék, sőt egyre jobb állapotban vagyok. Nagyon remélem, hogy a legjobb még csak most fog jönni, elsősorban a rutinomban és az erőállapotomban bízom.

- A West Bromwich Albion feljutásának örült, ajánlja Fülöp Mártonnak (a Daily Mail szerint a feljutó klub leigazolná a kapust - a szerk.)?
- Nagyon örülük, hogy feljutott a West Brom, nagyon szurkolók neki, és Marcinak jó szívvel tudom ajánlani, erős csapat, amelynek egy nagyon jó szurkolótábora van.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

- Amikor Birminghamből Londonba igazolt, sokan csalódottan azt mondták, ez nem is előrelépés, mert a Fulham nem erősebb a West Bromnál.
- Talán mert Magyarországon nem ismerik annyira az angliai viszonyokat, én tudtam, hogy a Fulham erős csapat. Bár az előző szezonban majdnem kiesett, az idei eredmények engem igazolnak. Tavaly a klub 130 éves történetének a legjobb eredményét elérve hetedik lett, idén pedig bejutottunk az Európa Liga döntőjébe, szóval elmondhatom, hogy részese lehettem a csapat legsikeresebb éveinek, így csak annyit mondhatok: nagyon jól döntöttem, amikor a Fulhamhez igazoltam.

- A Gera-indulót látta?
- Láttam, hallottam, jó érzés, hogy a szurkolók elismerik a teljesítményemet, hiszen értük focizunk.