Vágólapra másolva!
Az újonnan megválasztott MLSZ-elnökség első - röpkének hirdetett - tanácskozása hetvenpercesre nyúlt Telkiben. Ezt követően Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondta, egyelőre még nem döntöttek Erwin Koeman sorsáról, előbb látni szeretnék a szövetségi kapitányt, illetve a jelentését. Az új vezetés új létesítményt akar építeni a Puskás Ferenc Stadion helyén, a világversenyre jutásra viszont csak 2016-ban lát reális esélyt, amikor 24 csapatosra növelik az Európa-bajnokság mezőnyét.

"Igen nagy feladatot vállalt magára az elnökség, nekem is ez életem talán legnagyobb kihívása" - mondta Csányi Sándor. "Ezért is jelöltem tapasztalt urakat az elnökségi posztokra, végre profi módon kellene üzemeltetni a magyar futballt. Elhangzott néhány olyan vélemény, hogy ezek az urak nem játszottak komoly szerepet a labdarúgásban, de ez nem igaz. Mindannyian szurkolók vagyunk, s ifjúkorunkban valamennyien futballoztunk" - mosolygott az új elnök, majd arról beszélt, hogy a szakértelem mellett az elhivatottság is nagyon fontos szempont volt a választásainál.

"A bizottságokba felkészült, az adott szakterülethez értő embereket kell jelölnünk. Feltett célom, hogy növekedjen az igazolt labdarúgók száma. Megpróbálunk olyan gazdálkodást folytatni, hogy aki ma Magyarországon focizni szeretne, az focizhasson" - ígérte.

Csányi ismertetett néhány, az első elnökségi ülésen meghozott személyi döntést: Berzi Sándor lett az MLSZ nemzetközi igazgatója, egyben alelnöke, Vági Márton a főtitkár - ő legutóbb a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke volt. Róka Géza, az eddigi főtitkár-elyettes főtitkár lesz, és a versenybizottság vezetője. Az elnökség mandátuma öt évre szól.

A szövetségi kapitány sorsáról még nem született döntés. "Nem is láttuk még élőben Erwin Koemant, várhatóan a héten találkozom vele, aztán majd meglátjuk. Szeretnénk egy jelentést kapni tőle" - jelentette ki Csányi.

Forrás: MTI
Csányi Sándor Kovács Árpád elnökségi taggal, az Állami Számvevőszék volt elnökével

Az [origo] arról kérdezte az elnököt, milyen lépéseket tervez a fogadási botrányok ügyében. "A csalásokkal kapcsolatos fogadások javarészt nem nálunk köttetnek. A magyar fogadási rendszer kizárja a csalást, viszont Szerbiában, Szlovákiában, Horvátországban egyetlen meccsre, sőt, félidei eredményekre is lehet fogadni. Biztos vagyok benne, hogy ami a magyar hatóságokon múlik, azt meg fogják tenni. Történt már kapcsolatfelvétel az MLSZ és a Nemzeti Nyomozó Iroda között" - mondta Csányi.

Bánki Erik elnökségi tag arról beszélt, hogy a társasági adókedvezményekkel kapcsolatos javaslatcsomagot július 19-én fogadja el az Országgyűlés. Szerepel a tervek között az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) kiterjesztése a labdarúgókra, bővebb értelemben a profi sportolókra, illetve az illetékmentesség a sportcélú ingatlanok építése, vásárlása esetében. Ez azonban az Európai Bizottság hatáskörébe tartozó ügy, ennek "átfuttatása" legalább három hónapot vesz igénybe. Az adókedvezményeknek köszönhetően befolyó pénz összegét öt csapatsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) esetében mintegy 20 milliárd forintra becsüli Bánki.

Forrás: MTI
Új csapat, új elképzelések

Az [origo] kérdésére, miszerint a szeptemberben kezdődő Eb-selejtezőn kitűzhető-e célként a továbbjutás, Csányi vágyakozó tekintettel csak ennyit mondott: "Jó lenne." A választ azonban Berzi Sándorhoz utalta. "Erre igazán csak a következő ciklusban, a 2016-os Eb előtt kínálkozik reális esély, már csak azért is, mert akkor már 24 csapatos lesz a döntő mezőnye" - mondta az új alelnök.

Végül elhangzott egy elképzelés a Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban is: az 57 éves, lepusztult pálya helyén egy új létesítmény építése szerepel az elnökség tervei között.

Az elnökségi tagok közül a legtöbb, nyolcvannégy szavazatot kapott kapó Vizi E. Szilveszter is megszólalt, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke azt szeretné, hogy minél több tehetséges magyar labdarúgó maradjon itthon, ahogy az a tudományos életben is kívánatos lenne.

Ch. Gáll András