Vágólapra másolva!
Fülöp Márton hátsérülés miatt kihagyta az Ipswich legutóbb meccsét, ám már edzésben van, és bízik benne, hogy a szombati, Nottingham elleni bajnokin ismét védhet az angol másodosztály nyolcadik helyén álló csapatban. A huszonegyszeres válogatott légióst nyáron egy Premier League- és egy Primera Divisón-csapat is le akarta igazolni, de ő Roy Keane és Priskin Tamás személye, valamint London közelsége miatt inkább az Ipswichet választotta.

"Csütörtökön már edzettem egy könnyebbet, remélem, hogy szombaton ismét én fogok védeni" - nyilatkozta a 27 éves kapus, aki nyáron a Sunderlandtől igazolt az Ipswich Townhoz.

A huszonegyszeres magyar válogatott szerint az angol másodosztály nem sokat változott 2007 óta, akkor a Leicester kölcsönjátékosaként védett a Championshipben. "Minden meccsen meg kell küzdeni a pontért, a háromért még inkább. Egész embert kíván, rengeteg a 46 forduló, s mindig topon kell lenni, hiszen ez a világ egyik legkeményebb bajnoksága."

A kapus bevallotta: azért igazolt egy osztállyal lejjebb, hogy mihamarabb ismét kezdőkapus legyen a Premier League-ben. "Úgy gondolom, a keret alkalmas arra, hogy elérjük a rájátszást. Bár nemrég volt egy kisebb mélyrepülésünk, most megyünk a Nottingham Foresthez, remélem, nyerünk, és elindulunk felfelé."

Roy Keane Fülöp hátsérülése után azt mondta, számára örömteli, hogy akkor is van minőségi kapusa, ha az első számú valamiért nem bevethető. A két centi híján kétméteres légiós ezt a nyilatkozatot nem veszi zokon, sőt egyetért vele. "Brian Murphy az ír válogatott harmadik számú kapusa, ami önmagáért beszél, Arran Lee-Barrett pedig tavaly is jó pár meccsen védett már az Ipswichben. Ha vannak riválisok, az jót tesz mindenkinek, a csapatnak és a játékosnak is. Ha ott vannak a sarkadban, az csak jobb teljesítményre sarkall."

A Tottenhamben is megfordult futballista jó döntésnek tartja, hogy az Ipswichbe igazolt: "Kellett nagyon a váltás. Sokat nyomott a latban, hogy Roy Keane egész nyáron hívott, éreztem rajta, hogy szeretne, minden követ megmozgatott a leigazolásomért. Az Ipswich egy tradicionális angol klub, a körülmények - például az edzőközponté - elérik a Premier League szintjét. Szeretem a város elhelyezkedését is, hiszen közelebb van Londonhoz, mint Sunderland, s ez fontos, de az még inkább, hogy itt van Priskin Tamás is."

Fülöp elárulta, hogy nagyon jó barátok a válogatott csatárral, aki alig várta, hogy honfitársa aláírjon a csapathoz. "Sokat segít, hogy valakihez lehet magyarul is szólni, Tamással egy szobában vagyunk az idegenbeli meccseken is. Nyáron naponta hívott, hogy mikor megyek már, annyira várta, hogy aláírjak. Kicsit hosszú volt a procedúra, de örülök, hogy létrejött az üzlet, pedig volt más ajánlatom is. Le akart igazolni egy Premier League-csapat is, de oda csak úgy mehettem volna, hogy csak ötven százalék, hogy kezdőkapus leszek en, én pedig olyan helyre akartam szerződni, ahol én vagyok az első számú. Volt spanyol ajánlatom is az első osztályból, de a két klub nem tudott megegyezni, így ez az esély kútba esett. De nem bánom, mert az Ipswich ajánlata volt az, amelyre azt éreztem, hogy nekem találták ki."

A légiós az előző szezon hajrájában amolyan vészkapusként megfordult a Manchester Cityben is, ám Fülöp szerint a világoskék mezesek nem akarták leigazolni, kezdőkapusnak legalábbis biztosan nem. "Igazából nem merült fel komolyabban, hogy oda igazoljak, mert kijelentettem, hogy olyan helyre szeretnék menni, ahol én védem a kaput. Hart és Given több mint jó, a világ elitjébe tartoznak mindketten, a ManCitynek tehát nem is volt szüksége olyan kapusra, aki az említett két játékos mellett szintén az első számú pozícióért harcolt volna."