Vágólapra másolva!
A hollandok elleni két Eb-selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Király Gábor szerint nem számít, hogy Robben és Stekelenburg sem játszhat, mivel a vb-ezüstérmes kerete olyan erős, hogy a kiesőket könnyedén pótolni tudja az ellenfél edzője. Viszont ha a magyar csapat csak a saját játékára figyel, akkor szerinte legalább egy döntetlen kiharcolható. Egervári Sándor vészcsatára, Tököli Attila nem ígéri, hogy pénteken belőne egy olyan gólhelyzetet, mint amilyet Azerbajdzsán ellen kihagyott, de úgy megy ki a pályára, hogy nyerni fog a válogatott. Juhász Roland úgy véli, a hollandok ellen az agresszív játék eredményre vezethet.

A magyar labdarúgó-válogatott korelnöke, az amszterdami holland-magyar másnapján a harmincötödik születésnapját ünneplő Király Gábor ugyanúgy készül a vb-ezüstérmes elleni meccsre, mint bármelyik másikra: "Nálam nincsen különbség Moldova vagy Hollandia között. Kapusként én csak egy dologra figyelek, hogy ne hibázzak" - nyilatkozta az [origo]-nak, hozzátéve, hogy a tökéletességre törekszik mindkét találkozón. (Az MLSZ honlapján olvasható statisztika szerint Király eddigi 79 válogatottsága alatt 102 gólt kapott.)

"A hollandok tizenhatodik számú játékosa is villanhat"

"Csakis saját magunkban bízhatunk. Ha azt nyújtjuk, amit tudunk, és amit eltervezünk, akkor pozitív lehet a végeredmény, és legalább egy döntetlent elérhetünk" - folytatta Király, akinek a következő már a nyolcvanadik válogatott mérkőzése lesz, azaz hamarosan utolérheti a válogatottsági örökranglistán nyolcvankét meccsel ötödik Garaba Imrét.

A kapus szerint semmi jelentősége nincsen annak, hogy - többek között - az ellenfél egyik legnagyobb sztárja, Arjen Robben, illetve az első számú kapus, Maarten Stekelenburg sem lesz ott a pályán a Puskás-stadionban, mert ha a holland csapatból bárki is kikerül, a helyére egy ugyanolyan jót be tud tenni a kapitány. "Egyénileg nagyon képzettek, így egy-egy villanás is eldöntheti a mérkőzést, és erre akár a hollandok tizenhatodik számú, kispadon ülő játékosa is képes lehet."

A vb-n brillírozó Sneijderről Király azt mondta, mivel az Inter játékmestere ballal-jobbal bárhová képes ellőni a labdát, felesleges belőle előre készülni. "A hollandok korábbi meccseit viszont megnézzük Telkiben, a csapatjátékukat kielemezzük" - fűzte hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Király növeszti a haját, pedig tudja, hogy nem áll jól neki

Király szerint az erősségei mellett gyengéje is van a vb-ezüstérmesnek, de hogy mire gondol, azt nem árulta el - mint mondja, ez nem is az ő feladata, hanem Egervári Sándor szövetségi kapitányé. "Ha megtaláljuk a rést a pajzsukon, akkor meglepetést okozhatunk. A lényeg számomra csakis annyi, hogy ne legyen hiányérzetünk a mérkőzés után, szeretném, ha nem kellene a lefújás után azt mondanunk, hogy jobb lett volna, ha egy kicsit erőszakosabbak és bátrak vagyunk. Ha azt mondjuk majd, hogy mindent megtettünk, és ez a reális eredmény, akkor én már elégedett leszek."

Rögtön hozzátette: nem lesz könnyű dolga a csapatnak, mert a hollandok gyorsabbak, labdabiztosabbak a magyaroknál, a rúgótechnikájuk pedig kifogástalan. A kapus szerint a siker kulcsa a megfelelő koncentráció és a fegyelmezett játék lehet, amivel egy esélytelenebb csapat bármikor legyőzhet egy esélyesebbet.

Király bohócsága

A Bundesliga II 1860 Münchenben légióskodó játékosnak korábban mindig rövidre vágott haja volt, pár hónapja viszont egyre hosszabb, ami az újságíróknak is feltűnt, és gyakran kérdezgetik az okokról. "Október körül volt egy jó szériám a csapattal, és azt mondtam, amíg esélyünk van a feljutásra, addig nem megyek fodrászhoz" - mesélte a kapus, aki ezek szerint még bízik a Bundesliga I-be kerülésben, pedig az 1860 München jelenleg csak nyolcadik, és tizenkét pont választja el az osztályozót jelentő harmadik helytől. "Annak örülnék, ha minél hosszabb ideig növeszthetném. Tudom, hogy nem áll jól - soha életemben nem is volt még ilyen hosszú a hajam -, de nem sokáig vagyok már futballista, szóval ilyen bohócságok szerintem még beleférnek."



Juhász szerint van, amiben a magyarok jobbak

Kulcsfeladat várhat a védelem tengelyében szereplő Juhász Rolandra, akinek nem lesz könnyű dolga a vélhetőleg Kuyt, Affelay, Van Persie által alkotott támadósor ellen. Az Anderlecht játékosa ennek ellenére hisz benne, hogy van esélye a magyar csapatnak, sőt azt is tudja, hogy mire érdemes építeni: "Kemény, agresszív játékkal lehet keresnivalónk. Bele kell menni a birkózásba, a párharcokba, mert a hollandok azt szeretik, ha van területük, és játszani tudnak. Ebben szerintem jobbak vagyunk náluk. De ez nem jelenti azt, hogy csak előre kell rúgnunk a labdát, aztán birkóznunk kell."

Juhász úgy véli, hogy a hollandoknak alig van gyenge pontjuk, de azért akad. "Talán a védelmük nem olyan erős, mint a többi csapatrész, persze azt sem nevezném sebezhetőnek, de ha esetleg hibáznának hátul, azt ki kell használni" - mondta az [origo]-nak, majd az érem másik oldalára is felhívta a figyelmet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szeretné megszakítani a hollandok sikersorozatát

A hatvanszoros válogatott Juhász szerint a hollandok úgy jönnek ide, hogy kötelező győzelmet kell aratniuk, és ha ez túlzott magabiztossággal párosul, akkor ezt ki lehet használni. "A svédeket is kiütötték, de jól jöhet, ha most túl nagy az önbizalmuk. De nekünk csak saját magunkkal kell foglalkoznunk, hogy a mi játékunk legyen rendben. Ha ebben a csoportban bárki elkapja a hollandokat, akár csak pontot szerez ellenük, az már bravúr. Hosszú ideje bizonyítják, hogy milyen erős a csapatuk, de egyszer minden sorozat megszakad."

Tököli nem elégedne meg a döntetlennel

Egervári Sándor nagy vitát váltott ki azzal a döntésével, hogy Azerbajdzsán ellen behívta a Kecskemét csatárát, Tököli Attilát, aki a dubaji meccs előtt hét évig nem volt válogatott. A harmincnégy éves támadó próbálja magát függetleníteni a külső tényezőktől. "Egy játékosnak nem szabad azzal foglalkoznia, hogy mit mondanak, vagy mit írnak róla, a fontos, hogy a szakmai stáb és a csapat bízzon benne. Én nem törődöm sem a kritikákkal, sem a dicséretekkel, és csak a feladatomra, a gólszerzésre koncentrálok" - mondta az [origo]-nak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az Eb-selejtezőkre fókuszál

Ez ugyan a visszatérő meccsén nem sikerült Tökölinek, sőt egy hatalmas helyzetet is kihagyott Azerbajdzsán ellen, ő azonban nem rágódik ezen. "Nem ígérem, nem ígérhetem meg, hogy a hollandok ellen egy ugyanilyen beadás után gólt szerzek majd, de azt vallom, hogy csak az tudja kihagyni a helyzetet, aki odakerül. Én bízom benne, hogy helyzetbe kerülünk majd, és ki is tudjuk használni!"

Tököli szerint mindegy, hogy Stekelenburg vagy más védi a hollandok kapuját: "A mérkőzésen tizedmásodpercek alatt kell dönteni arról, hogy milyen megoldást választ egy csatár, azaz, előre képtelenség felkészülni az ellenfél kapusából. Ennyi idő alatt nem fut át az ember agyán, hogy vajon balra vagy jobbra fog-e vetődni a kapus. Ez a kapuskérdés legyen az ő problémájuk, hogy miként oldják meg. Meg aztán ki tudja, lehet, hogy a második számú kapusuk jobb" - tette hozzá a huszonháromszoros válogatott csatár.

Tököli Azerbajdzsán ellen nem akármilyen ziccert hibázott (2:05-nél látható):


Tököli nem tudja, hogy tagja lesz-e a kezdőcsapatnak, abban viszont teljesen biztos, hogy nem lenne elégedett azzal, ha a válogatott csak döntetlent érne el pénteken. "A vágyak és a realitás között nagy a különbség, de én minden meccsen nyerni akarok. Annak ellenére is ezt mondom, hogy mindenki jól tudja, a hollandok pontot is régen veszítettek a selejtezőkön."