Vágólapra másolva!
Joseph Blatter FIFA-elnökkel fotózkodott, és Mahmúd Abbász miniszterelnökkel teázott a harmadosztályú Csepel FC, amely a szerencsének is köszönhetően és pszichológia trükköket is bevetve nemzetközi futballtornát nyert Palesztinában. Az Európát képviselő magyarokat sztárként kezelték, rendőri felvezetéssel mentek a meccsekre, rajongók és autogramvadászok lestek rájuk, a térség bajnokcsapatai pedig csepeli labdarúgókkal erősítenének.  

A Palesztin Labdarúgó Szövetség a nakba, a nemzeti gyásznap alkalmából rendezte meg május 14. és 23. között a tizenhat csapatos nemzetközi tornát, melyre Afrikából, Dél-Amerikából és a közel-keleti országokból érkeztek csapatok. A szövetség Európába is több helyre postázott meghívókat, de csak Magyarországról kapott visszajelzést.

"A budapesti palesztin nagykövetség engem kért fel, hogy keressek olyan magyar csapatot, amely kész elindulni a viadalon, melynek teljes költségét a repülőjegytől a szálláson át az ellátásig a palesztin állam állja. Gyorsan kellett reagálni a felkérésre, az élvonalbeli csapatok a futó bajnokság miatt nem értek rá, a Csepel viszont örömmel elfogadta a meghívást" - mondta az [origo]-nak a magyar-palesztin kettős állampolgárságú Abou Warda Renátó, aki korábban Újbudán játszott, ezúttal viszont a pályán és tolmácsként a csepelieket segítette.

A tornát a nemzetközi szövetség védnöksége alatt rendezték, a megnyitóünnepségen jelen volt Sepp Blatter, a FIFA svájci elnöke is, aki kedélyesen elbeszélgetett a csepeli klubvezetőkkel. "Blatter urat egy Puskás Ferencről szóló DVD-vel és Csepel-ereklyékkel leptük meg. Érdeklődött, hogy hanyadosztályból jöttünk, kérdezett Budapestről, majd örömét fejezte ki, hogy Európát egy magyar csapat képviseli" - mesélte Takács Krisztián, a Csepel ügyvezető tulajdonosa, aki Gálhidi György távozása után már edzőként is tevékenykedik a klubnál.

Forrás: Csepel FC/watansport.net

Losonci Róbert és Takács Krisztián tulajdonosok Sepp Blatter FIFA-elnök társaságában

A házigazdák mindent elkövettek, hogy a vendégcsapatok kifogástalanul érezzék magukat. "A palesztinok tökéletes házigazdák voltak, ötcsillagos szállodában laktunk Ramallahban, minden kívánságunkat teljesítették. Mintha világbajnokságon lettünk volna, a meccsek rendőri felvezetést kaptunk, sikongattak a lányok, kiosztottunk egy csomó autogramot, az elődöntőt és a finálét élőben adta a televízió" - lelkendezett Takács.

"Az ellenfelek játékosai fizikálisan top formában voltak, ügyes, kombinatív játékot játszottak, legalább két-három fokozattal gyorsabban futottak nálunk, de a fegyelmezettségünk, a jó helyzetkihasználásunk és a veszélyes pontrúgásaink eredményre vezettek" - tette hozzá Abou Warda, aki azt mondja, szívesen leszerződtetné a palesztin bajnok al-Araami, de ő várhatóan alkalmi csapatának, a Csepelnek mond majd igent a nyáron.

Forrás: Csepel FC/watansport.net

A tornát egy új stadionban, az al-Ramban rendezték

A B csoportból való továbbjutást a palesztin bajnoknak köszönhette a Csepel. Az al-Araami a pályán 3-0-ra verte ugyan a magyarokat, de elkövetett egy adminisztrációs hibát. "A palesztinok nem nevezték egyik kapusukat a tornára. A játékost ellenünk becserélték, de észrevették a hibát, így a szünetben visszacserélték a kapusokat. A focistáim észlelték a látványos gubancot az ellenfélnél, de kértem őket, hogy a meccsre koncentráljanak. A találkozó után udvariaskodtunk kicsit, gratuláltunk az ellenfélnek, leszögeztük, hogy nem élünk feljelentéssel, ám mivel FIFA-torna volt, ezért hivatalból megtették mások, amely után 3-0-s gólkülönbséggel megkaptuk a három pontot" - magyarázta Takács.

A többszörös szenegáli bajnok Diraf Dakar elleni találkozó a továbbjutásról döntött, de a két meccsből kettőt nyerő afrikaiak nem tudtak az óvásról. A Csepel egy hotelben lakott a Dakarral, a magyarok pedig kitalálták, hogy eljátsszák a magukat nyeregben érző afrikaiaknak a behódoló ellenfelet. "Gratuláltunk nekik az elődöntőhöz, amelyből végül tényleg semmi sem lett számukra, mert olyan nagy mellénnyel léptek pályára ellenünk, hogy kiütéses vereségbe szaladtak bele."

B csoport:
Csepel FC - al-Yrmuk (jordániai) 1-0
gól:
Filó

Csepel FC - al-Araami (palesztinai) 0-3
(az al-Araami kapusának jogosulatlan szereplése miatt a Csepel kapta a meccs 3 pontját, 3-0-s eredménnyel)

Csepel FC - Diraf Dakar (szenegáli) 3-0
gól:
Filó, Juhász, Tóth

elődöntő:
Csepel FC - Markz Balata (palesztinai) 1-1 (büntetőkkel: 6-5)
gól:
Barbai

döntő:
Csepel FC - Hilal al-Quds (palesztinai) 1-0
gól:
Mojzer


A Csepel FC még Mahmúd Abbászhoz, a palesztin elnökhöz is bejutott. "Miután a biztonsági emberei mindenünket átkutatták, egy zártkörű teázáson vehettünk részt Mahmúd Abbásznál. Közvetlen volt, mindenkivel lefotóztatta magát, érdeklődött, hogy érezzük magunk Ramallahban, mi a véleményünk az országról" - mondta Takács. A magyar küldöttségnek a meccsek közötti napokon is izgalmas programokat kínáltak nekik a szervezők, elvitték őket Jeruzsálembe és Tel-Avivba is.

Forrás: Csepel FC/watansport.net

Nagy volt a csepeliek öröme a büntetőrúgások után

A találkozókat egy új, tízezres stadionban, az al-Ramban rendezték, a palesztinai csapatok meccsén több ezren voltak, de ha külföldi klubok játszottak egymással, akkor alig ötvenen lézengtek a lelátókon. A fotósok mindig azon az oldalon ültek, ahol a nézők is, így csupa olyan fotó készült, amelyen a háttérben kongott az ürességtől a nézőtér. A Csepel az elődöntőben büntetőrúgásokkal jutott tovább, a döntőben pedig nagy csatában 1-0-ra verte a Hilal al-Quds csapatát.

A tornagyőzelemért egy háromezer dollár értékű aranyozott kupát és aranyérmeket kaptak, valamint egy akkora tablóképet, melyet alig bírt felvinni a gépre a csepeliek ügyvezetője. "Címvédőként visszavárnak minket a jövő évi tornára, terveink szerint egy másik magyar klub is velünk tart majd. Hamarosan lesz egy nőifoci-torna is Palesztinában, most ennek a megszervezésében veszek részt, mert számítanak a magyarok indulására. Próbálunk hasznot húzni a sikerünkből, a nagykövetséggel egyeztetünk arról, hogy kerülhetne pár palesztin labdarúgó a magyar bajnokságokba, miközben a jordániai bajnokkal Filó Tamás és Juhász László átigazolásáról tárgyalunk, az al-Yrmuknak ugyanis mindkét magyar játékos felkeltette az érdeklődését" - taglalta a viadal várható hozadékait a tulajdonos.

Forrás: Csepel FC/watansport.net

A siker adta lelki plusz akár feljutást is érhet a szezon végén

Az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Testülete május 24-i ülésén elutasította a Tököl fellebbezését, amelyet az után nyújtott be a harmadosztályú csapat, hogy nem kapta meg az NB II-es induláshoz szükséges klublicencet. A Tököl így hiába lesz bajnok, nem juthat fel, így az NB III-ban harmadik, palesztin tornagyőztes Csepel előtt ismét felcsillant a másodosztály lehetősége.