Vágólapra másolva!
Magyarországra került az Aranycsapat és a Real Madrid legendás játékosának, Puskás Ferencnek a spanyolországi üdülőhelyen, Benidormban őrzött teljes hagyatéka. Erről Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapító elnöke beszélt Felcsúton. A gyűjteményt - többek között a Real Madriddal nyert BEK-serlegek kicsinyített mása, első Real-mez, futballcipő, gólkirályi trófeák, a helsinki olimpián nyert aranyérem - a felcsúti Puskás Akadémián lehet majd megnézni.

"A Puskás Akadémia lassan egy olyan hellyé vált, ahol pártállás nélkül mindenki otthonra talált, aki akart. Régi kérdés volt, hogy ha nálunk van a Puskás Akadémia, hol van a hagyatéka? Most hazahoztuk, és a nyilvánosság előtt elérhetővé tesszük Puskás Ferenc hagyatékát" - fogalmazott Felcsúton Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapító elnöke.

Puskás Ferenc háromszor nyert BEK-et, csapatával elhódította az első Világkupát, négyszer volt spanyol gólkirály - ezen sikerek tárgyi emlékei egyaránt hazakerültek.

A Pfla.hu-n megjelent írás szerint Puskás Ferenc tudatosan gyűjtötte pályafutása emlékeit, számítva az utókor érdeklődésére. A Puskás Hungary című film 2009. tavaszi díszbemutatója és a Puskás család másnapi felcsúti látogatása után "megváltozott Puskás Anikó hozzáállása", aki pedig korábban nemet mondott arra a kérésre, hogy a hagyaték Magyarországra kerülhessen. Puskás Ferenc lánya egyre többet beszélt arról, hogy szeretné ismét felvenni a magyar állampolgárságot, és már nem tartotta képtelenségnek, amiről korábban hallani sem akart, hogy a Real Madrid múzeuma helyett Magyarországon, a Puskás Akadémián állítsák ki apja hagyatékát.

"Ennek a hagyatéknak a bemutatása hozzásegítheti a fiatalokat ahhoz, hogy a zsenik ne csak menjenek, hanem jöjjenek is" - mondta beszédében Orbán Viktor azt követően, hogy a jelenlevők egyperces néma csenddel adóztak az elmúlt időszakban elhunyt magyar labdarúgók, így Albert Flórián és Szojka Ferenc, valamint a futballhoz közel állók emlékének. "Ígérem, Öcsi bácsi emlékéhez és zsenialitásához híven fogunk vigyázni erre a hagyatékra" - tette hozzá a kormányfő, aki a PFLA felügyelőbizottságának elnökétől átvette a hagyatékot tartalmazó húsz láda kulcsait is.

Puskás Ferencné: Fontos számomra, hogy immár minden Magyarországon van

Puskás Ferencné, akinek a gyűjtemény hazakerülése ugyancsak nagy megnyugvást okoz, a spanyolországi anyagot kiegészítendő minden olyan további relikviát felajánlott a Puskás Akadémiának, amelyet mostanáig budai lakásában őrzött. Ezen tárgyak között vannak Puskás Ferenc legkedvesebb és legértékesebb díjai, kitüntetései, amelyekre a házaspár mindig saját lakásában vigyázott. Ezzel Felcsútra kerülnek a magyar állami vagy spanyol királyi kitüntetések éppen úgy, mint a NOB , a FIFA, az UEFA érdemrendje, vagy éppen a helsinki olimpiai aranyérem.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A férjem pályafutásának kincseit évtizedekig bérelt raktárakban, banktrezorokban őriztük vagy hurcoltuk magunkkal a világ körül" - mondta a FourFourTwo magyarországi kiadásának Puskás Ferencné. "Túl nagy felelősség volna mindezt egyedül kezelnem, és az unokáimtól sem várhatom, hogy tudják, melyik fél évszázados tárgy mit is jelent a futballrajongóknak. Fontos számomra, hogy immár minden Magyarországon van, és úgy érzem, a Puskás Akadémián biztonságban és jó kezekben lesz mindaz, ami egykor az életünk volt, és aminek az átadása a megkönnyebbülés mellett persze rettentően felkavaró lelki élmény egyben. Mindenesetre a férjem már akkor odaígérte a trófeáit a leendő futballiskolának, amikor Orbán Viktor edzője volt a parlamenti válogatottnál."

A Puskás Anikó és férje benidormi régiségboltja feletti raktárban, zöld acélládákban - többek között - a következő relikviákra bukkantak: a BEK-serlegek kicsinyített mása, amelyet a játékosok kaptak a győzelmek után; az első Világkupa győzteseknek járó másolatát vagy a négy spanyol gólkirályi címért Puskásnak kiosztott Pichichi-trófea. "De találtunk Puskás által használt futballcipőt, edzői sípot éppen úgy, mint saját kezűleg írott szakmai feljegyzéseket, és magyar nóták szövegének leírását oldalakon át Puskás kezeírásával" - fogalmazott Szöllősi György, az akadémia sajtófőnöke.

Puskás első Real-mezét is hazahozták

"Találtunk egy kopott, fehér 10-es számú mezt, amely a felesége szerint Puskás első dressze volt a Real Madridnál, a fényképalbumot, amelyet a spanyol televízió állított össze Pancho tiszteletére a Realnál töltött csaknem tíz évről visszavonulása alkalmával, vagy azt a gyémántberakásos ezüstplakettet, amelyet a Real szurkolói csoportjai adományoztak kedvencüknek" - tette hozzá Szöllősi.

A gyűjteménynek nem része annak a kétszáz emléktárgynak a kollekciója, amelyet 2006 tavaszán Bodnár György 40 millió forintért vásárolt meg egy angol akciós ház árverésén.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A spanyolországi hagyaték Felcsúton a már korábban tervezett Puskás Intézet tudományos műhely és archívum alapját adja. "Az akadémia a fejébe vette, hogy ha nem jön létre erre egy speciális intézet, akkor mi létrehozzuk a Puskás Intézetet. Ez egy, a fiatalok számára is érdekesnek számító központ lesz majd. A Puskás-hagyaték ezen az intézményen keresztül lesz majd elérhető" - nyilatkozta Orbán Viktor kedden.

A hagyaték legfontosabb darabját, Puskás Ferenc helsinki olimpiai aranyérmét a rendezvényen Orbán Viktor vette át Puskás Ferencnétől.

Kedden, Mexikóban avatják fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által is elismert Hírességek Csarnokát (Hall of Fame), amelybe 15 futballistát, köztük Puskás Ferencet is beiktatják.

Puskás Ferenc öt éve, 2006. november 17-én hunyt el.

Albert Flórián-emlékhelyek a Puskás-stadionban

Emlékhelyet alakítanak ki a Puskás-stadion négy jól látható és megközelíthető pontján, s a szurkolók ezeknél helyezhetik el gyertyáikat a pénteki, Magyarország-Liechtenstein barátságos mérkőzésen, amelyet a hazai szövetség elnöksége az október 30-án elhunyt Albert Flórián emlékének szentel.

Az MLSZ honlapjának keddi híre szerint arra kérik a drukkereket, hogy a mécseseket ne vigyék fel a lelátókra. A találkozó előtt nem kapcsolják ki a reflektorokat, a csapatok kivonulását megelőzően viszont egy csaknem ötperces filmmel idézik fel a magyar labdarúgás egyetlen aranylabdásának pályafutását, annak legemlékezetesebb pillanatait, majd a himnuszok és a térfélválasztás után egyperces gyászszünet következik.

A 18 órakor kezdődő meccsre a belépés ingyenes, a jegyeket az ország IBUSZ irodáiban lehet lefoglalni, illetve átvenni. Az MLSZ azt kéri a szurkolóktól, hogy a péntek esti csúcsforgalom, valamint a nagy érdeklődés miatt időben induljanak el, hiszen a biztonsági előírásokat ezen az összecsapáson is be kell tartani, tehát a beléptetés a kapuknál a szokott módon zajlik majd. A stadionba gyalogosan a Dózsa György útról és a Stefánia útról lehet bejutni.