Vágólapra másolva!
Koman Vladimir mindent megtett azért, hogy eljöjjön Olaszországból, ahol leköpték és fenyegették őket a szurkolók. A magyar válogatott focistára a Monacónál másféle veszélyek lesnek, szerinte ugyanis könnyen beszippanthatja az embert a csillogás. Egy szállodában lakik a Forma-1-es világbajnok Jenson Buttonnal és Mika Hakkinennel, a sztárokat ott nem zaklatják, és a focistáknak van a legkevesebb pénzük.

Juhász viccesnek tartja a belgiumi vádakat, Dzsudzsákot már nem foglalkoztatja Hiddink, Szalait nem kell félteni - a válogatottnál jártunk

A szerdai, bolgárok elleni barátságos mérkőzésre készülő Koman Vladimir volt az egyetlen játékos 2011-ben, aki a magyar válogatott minden meccsén pályára lépett, holott a Sampdoriában kevés lehetőséget kapott. Az U20-as világbajnoki bronzérmes játékos ezért is váltott klubot a télen, és igazolt az AS Monacóhoz.

A 2004-ben még Bajnokok Ligája-döntőt játszó csapat jelenleg a francia másodosztály utolsó előtti, 19. helyén áll, a tavaszi szezonban szintén elveszítette az első két meccsét, a harmadikat azonban megnyerte. Koman Vladimir mind a három találkozón végig a pályán volt.

"Első meccsemet mindjárt a listavezető Bastia ellen játszottam, és bár 1-0-ra kikaptunk, akár nyerhettünk is volna, hiszen egyátalán nem volt nagy különbség a két csapat között" - kezdte az [origo]-nak Koman. "A második bajnokimon az Arles-Avignon ellen átaludtuk az első félidőt, és későn ébredtünk fel, megint kikaptuk 2-1-re. A harmadik meccsemen, a Laval ellen már maximálisan odatette magát a csapat, és nyertünk is 2-1-re. Fantasztikus volt látni, hogy ez a győzelem milyen boldoggá tett mindenkit, biztos vagyok benne, hogy ez hatalmas lökést ad a továbbiakra."

Az előző keret főleg fiatal játékosokból állt, így hiányzott a rutin a csapatból, de Komannal együtt összesen nyolc játékost igazolt a télen a Monaco.

"Jelentősen megújult a keret, össze kell még szokni a csapatnak. Egyelőre mindenki a saját teljesítményére figyel, arra, hogy hogyan tudja kicselezni az ellenfelet, nem pedig arra, hogy a csapattársát hogy hozza helyzetbe. Nincs még meg a csapatszellem, mindenki bizonyítani akar az edzőnek, de valahol ez természetes. Viszont biztos vagyok benne, hogy egy nagyon jó társaságot fogunk alkotni, az idén kiharcoljuk a bennmaradást, jövőre pedig fel kell jutnunk az első osztályba, és akkor sínen leszünk."

Fotó: Mudra László [origo]
Komannal a magyar válogatott telki edzőtáborában beszélgettünk

Koman Vladimir az olasz másodosztályból igazolt a francia második vonalba, de szerinte nem lehet összehasonlítani a két klubot és a két országot. A Sampdoriánál a temperamentumos olasz szurkolók a sorozatos vereségek után rendszeresen inzultálták az edzéseken és a meccsek után a játékosokat.

"Genovában hihetetlen nagy az elkeseredettség, már a szurkolók sem tudtak mit kezdeni a csapat gyenge szereplésével, volt, hogy leköptek engem és más csapattársaimat is az edzés után, többször megfenyegettek minket, előfordult, hogy feljöttek a csapatbuszra, az ottani ultrák csak így tudták feldolgozni a kudarcot. Mindent megtettem azért, hogy eljöjjek onnan, egy ideig nem szeretnék visszamenni Olaszországba."

A 22 éves játékos egy más világba csöppent, a színpompás, dúsgazdag Monacóban Koman szerint figyelni kell arra, hogy a földön maradjon az ember.

"Hiába szomszédos Olaszország és Franciaország, teljesen más a közeg, főleg ha Monacóról beszélünk. Rengeteg olyan behatás van itt, ami rossz irányba viheti el az embert, vigyázni kell, hogy a monacói csillogás ne rántson magával. Én azonban tudom, hogy miért mentem oda, mik a céljaim, szóval semmi nem zökkenthet ki."

A világ egyik leghíresebb casinója is behúzhatja az embert, de Koman szerint őt ez a veszély nem fenyegeti, hiszen nem szokott fogadni, soha nem is szerette a szerencsejátékot, egyszer azonban be fog ülni a casinóba. "Nem áll hozzám közel ez a világ, de kíváncsi vagyok arra, hogy milyen lehet az egyik legnagyobb casinóban játszani. Ha már itt vagyok, akkor egyszer felteszek egy pitiáner összeget ruletten."

Forrás: AFP/Valery Hache
A színpompás monacói casino

Sztárokban sincs hiány Monte-Carlóban, Koman szereti a Forma-1-et, így hatalmas élmény volt neki, hogy nap mint nap összefut jelenlegi és korábbi versenyzőkkel. "Végigmentem párszor a Forma-1-es pálya vonalán, jó nagy kátyúk vannak rajta, de a Forma-1 előtt mindig újraaszfaltozzák. Rengeteg versenyzővel találkoztam, például Jenson Button, David Coulthard és Mika Hakkinen is ugyanabban a hotelben laknak, ahol jelenleg én is megszállok. Olyan természetesen sétálgatnak az utcán, mint bármilyen civil ember. Nem fotózzák, nem zaklatják őket. Hihetetlen világ ez, talán azt is mondhatom, hogy Monacóban mi, focisták vagyunk a legszegényebbek."