Vágólapra másolva!
Hat meccsen három gólt szerzett a Borussia Dortmund második csapatában Bajner Bálint a német harmadosztályban, ezért Jürgen Klopp  vezetőedző felhívta őt az első csapathoz. A 21 éves magyar csatár kedden délután a német bajnoki címvédő és a Bajnokok Ligájában is remeklő Borussiával edzett, és egyelőre marad is a keret tagja. Az [origo]-nak mesélt az első edzésről, Jürgen Kloppról, a dortmundi aréna hangulatáról, és arról, hogy már várták őt az első csapatnál.

Milyen volt az első edzés?

Nemrég értem be az öltözőbe, a gyakorlás után még vagy 20 percig autogramot kellett osztogatnunk, mivel nyílt edzésünk volt, amit több száz szurkoló nézett meg, soha nem kellett még ennyi aláírást adnom. Maga az edzés is hatalmas élmény volt, olyanokkal játszottam együtt, mint Weidenfeller vagy Groskreutz. Az iram nagyjából ugyanolyan volt, mint a második csapatnál, viszont elképesztő, hogy technikailag mennyire képzettek ezek a játékosok. De nem voltam megilletődve, és jól is ment a játék, olyannyira, hogy szerdán is az első csapathoz kell jönnöm.

Mennyire lepett meg, amikor kedden a konditeremben odalépett hozzád Jürgen Klopp, és közölte, hogy délután már az első csapattal edzel?

Bár az utóbbi időben jól ment a játék, ennek ellenére nagyon meglepődtem. Amikor válogatott meccsek vannak, akkor elő szokott fordulni, hogy hét-nyolc játékost felvisznek. Engem még soha nem hívtak, most pedig kizárólag én jöttem fel a második csapatból, ez nagyon ritka, sőt, talán még nem is volt olyan, hogy egy embert kiemeltek volna. Ennek ellenére a csapattársaim nagyon örültek neki, ami külön jól esett.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Bajnerral (b) a Loki védőjének, Fodornak is meggyűlt a baja

Az első csapatnál hogyan fogadtak?

Mindenki nagyon jó fej volt, és sokan tudták is a nevem. A csapat egyik legjobbja, Neven Subotic például úgy fogadott, hogy már várta, hogy mikor jelenek meg az edzésen, mert sokat hallott rólam.

Ha választanod kellene, hogy a Borussia Dortmund első csapatánál eddz, vagy rendszeresen játssz a második csapatban, mit választanál?

Habozás nélkül az első csapatot. Itt egy-két edzés alatt is rengeteget lehet fejlődni.

Jürgen Kloppot Európa egyik legjobb edzőjének tartják, milyen volt vele együtt dolgozni?

Már korábban is találkoztam vele, sokszor megnézte az edzésünket, hiszen általában egymás mellett tréningezünk az első csapattal, és ha nem pont egy időben van a két edzés, akkor meglátogat minket is. Nagy dolgokat nem tudok róla mondani, nagyon közvetlen, korrekt ember, aki a munka megszállottja. Nekem is többször mondta már, hogy rengeteget kell dolgozni, és a munka meg fogja hozni az eredményt. A korábbi remek játékos, Lars Ricken feladata, hogy minden meccsünket megnézzen, és jelentsen Jürgen Kloppnak, ő pedig habozás nélkül beteszi azt, aki épp jó formában van. A Schalke ellen például két csapattársam is leült a padra, az egyikőjüket pedig be is cserélte, tehát nem fél a fiatalokhoz nyúlni.

Viszont a második csapat nincs olyan jó formában, hiszen a német harmadosztályban 17 forduló után csupán az utolsó előtti, 19. helyen áll. Mennyire mutat reális képet a tabella?

Játékban általában az ellenfelünk fölé növünk, ugyanazt a játékot játsszuk, mint a nagy csapat, csak kicsiben. Viszont a keret átlagéletkora 21 év, és bizony néha olyan gólokat kapunk, amit egy idősebb játékosokból álló csapat biztosan nem kapna, szóval nagyon hiányzik a rutin.

Mire menne a Borussia Dortmund második csapata korábbi együttese, a Budapest Honvéd ellen?

Erre nem tudom a választ, de az biztos, hogy a játékunk irigylésre méltó a Honvéd számára is.

Az első osztályban a Borussia Dortmundnak van az egyik legfanatikusabb szurkolótábora, a második csapatra is kíváncsiak a drukkerek?

Ha a kispályán játszunk, akkor 3-4 ezer ember szokott kijönni a meccsre, de ha rangadót játszunk, és betesznek minket a nagy stadionba, akkor 10-11 ezer drukker is van a lelátón, ők pedig az első perctől az utolsóig végig szurkolnak. Persze az első csapat meccsei azért más hangulatúak. Nekünk kötelező minden egyes hazai találkozóra kimennünk, ha épp nincs bajnokink, így kint voltam például a Real Madrid ellen megnyert Bajnokok Ligája-meccsen is.

Ilyen a hangulat Dortmundban egy Real-verésnél:


A Dortmund a BL halálcsoportjában veretlenül vezet a Real, az Ajax és a Manchester City előtt, minek köszönhető ez a remek teljesítmény?

A Borussia új stílust hozott az európai fociba, ami mindenkit meglepett, így a Real Madridot és a Manchester Cityt is. Biztos sokan ki fognak nevetni ezért, de szerintem a döntőig is menetelhet a Dortmund.

Viszont a bajnokságban kevésbé megy a csapatnak, címvédőként csak a negyedik, tizenegy ponttal lemaradva az éllovas Bayern Münchentől. Fontosabb az idén a BL?

Természetesen a Bajnokok Ligája, az a Bajnokok Ligája, és valószínűleg most ott szeretnének nagyot dobbantani. Viszont tavaly is több mint tízpontos hátrányból nyerte meg a Dortmund a Bundesligát, és biztos vagyok abban, hogy a szezon végén ismét BL-indulást jelentő helyen végez majd.

Gondolsz már a felnőtt válogatottra?

Ennyire nem kell sietni, korai lenne még erről beszélni. Persze mint minden focistának, nekem is nagy álmom, de csupán néhány hónapja kerültem ide Dortmundba, nem tartok még azon a szinten. A norvégok elleni meccset természetesen megnézem, jó játékot és győzelmet várok a csapattól. Tudjuk, hogy a norvégok erősek és agresszívek, de szerintem nem jelenthet gondot a legyőzésük.