24 évet kapott a feleségét brutálisan meggyilkoló volt pénzügyminiszter

Vágólapra másolva!
Egy kazahsztáni bíróság 24 év börtönbüntetésre ítélte Kuandyk Bisimbajev volt kazah gazdasági minisztert felesége meggyilkolásáért.
Vágólapra másolva!

Bisimbajev unokatestvére, Bakytzhan Baizhanov négy év börtönt kapott, mert tudott az esetről és nem jelentette azt a hatóságoknak.

Bisimbajev esete felerősítette a nyilvános vitát Kazahsztánban arról, hogy a családon belüli erőszaknak kitett személyek számára jogszabályi védelmet kell biztosítani. 

Az ország gyorsan törvényt fogadott el, amely szigorította a testi sértés és a könnyű testi sértés büntetését, valamint támogató központokat hozott létre a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére.

Bisimbajev 2016-ban több hónapig vezette Kazahsztán gazdasági minisztériumát. 2018-ban korrupciós vádak miatt tízéves börtönbüntetést kapott, de másfél évvel később feltételesen szabadlábra helyezték - írja a meduza.io.

A tárgyalást a Youtube-on élőben közvetítették, az üléseket százezrek követték online. Az ügy következtében számos olyan törvényt elfogadtak Kazahsztánban, amelyek a nő elleni erőszakot kívánják visszaszorítani.