Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több tucat flamingó elpusztult, miután repülőgépnek csapódtak Mumbaiban

Vágólapra másolva!
Legalább 39 flamingó elpusztult, miután egy repülőgépnek csapódtak a nyugat-indiai Mumbai városában, ami aggodalmat keltett a környezetvédők körében.
Vágólapra másolva!

Az Emirates járata, amelyen több mint 300 utas tartózkodott, az incidens után hétfő este biztonságosan leszállt.

A hatóságok szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a madarak letértek-e a szokásos útvonalukról, és ezért történt-e a halálos ütközés.

Az eset felháborodást váltott ki, a környezetvédők az építkezéseket okolják a tragédiáért.

flamingó
Flamingók.
Fotó: Shutterstock/Jon Chica

Minden évben több ezer flamingó költözik Mumbaiba november környékén. Érkezésük a helyiek által üdvözölt esemény, akik nagy számban gyűlnek össze, hogy megcsodálják és lefényképezzék a rózsaszín látogatókat.

Az Emirates szóvivője a helyi médiának elmondta, hogy a Dubajból Mumbaiba tartó járata leszállás közben madarakkal ütközött.

A repülőgép biztonságosan leszállt, sajnálatos módon azonban számos flamingó elpusztult, amikor azok nekiütköztek a gépnek

 - mondta a szóvivő.

A flamingók pusztulására hétfőn késő este derült fény, miután Mumbai egyik külvárosában, Ghatkoparban egy gyerekcsoport tetemeket szúrt ki az úton. A lakosok ezután közölték a vadvédelmi tisztviselőkkel, hogy 500 méteres körzeten belül számos a flamingótetemet láttak.

Mintegy 29 tetemet találtak hétfőn késő este, és további tízet kedd reggel

- mondta Amol Bhagwat vadvédelmi tisztviselő.

Környezetvédők a helyi médiának azt mondták, hogy a baleset azért történhetett, mert a madaraknak meg kellett változtatniuk az útvonalukat, miközben egy közeli védett terület felé repültek. Egy másik környezetvédő a környéken telepített elektromos kábeleket hibáztatta.

Valószínű, hogy a flamingók megpróbáltak átjutni ezeken a magas villanyvezetékeken, és váratlanul nekiütköztek a gépnek

- mondta az Indian Express című újságnak.

Az incidens számos vitát váltott ki a part menti építkezésekkel kapcsolatban. A környezetvédők már régóta aggályosnak tartják a Navi Mumbaiban - egy másik, flamingóészlelésekről híres területen - épült repülőteret. Attól tartanak, hogy a repülőtér jelenléte, az építkezések és az ottani forgalom még több flamingó pusztulását eredményezheti - írta a BBC.

flamingó
Flamingók
Fotó: Wikimedia Commons/Valdiney Pimenta

Érdekességek a flamingókról

Az Origon több cikk is megjelent már ezekről a különleges madarakról. Írtunk arról, hogy a folyótorkolatokban felhalmozódó nehézfémek és nyomelemek megzavarják a fiatal flamingók fejlődését. Az Ulmi Egyetem szakértői szerint az állatok bélflóráját károsítja a táplálékul szolgáló algákkal felvett túl sok szelén - közölték a tudósok a Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent munkájukban.

Míg néhány madár inkább igyekszik elkerülni a nemkívánatos figyelmet és álcázza magát, mások élénk tollazatban tündökölnek, amelyek vonzzák a tekintetet. Különösen, ha a párzási időszakról van szó. Ez utóbbi igaz a flamingókra, a híres rózsaszín madarakra, amelyek hangosan és büszkén állnak a figyelem középpontjában. Idővel azonban a nap tompíthatja a tollazatuk színének árnyalatát. Az új kutatások azt találták, hogy a flamingók ezért alkalmazkodtak egyfajta „smink" viselésével, hogy ellensúlyozzák ezt a fakulást: a farhoz közeli mirigyekből származó váladékot a nyaktollakra kenik.

Egyes példányok közeli, hosszan tartó barátságokat kötnek egymással, és elkerülik azokat az egyedeket, amiket nem kedvelnek. Egy tanulmány szerint a madarak igen változatos módszerekkel kezelik az egyes kapcsolataikat. Néhány egyed az ideje nagy részét kizárólag a párjával tölti, míg mások inkább a „barátok" társaságát keresik, de léteznek olyanok is, amelyek a párjukon kívül is széles társadalmi kapcsolatokat alakítottak ki és tartanak fent.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről