Vitatott orosz győzelem műkorcsolyázásban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
A győztes orosz páros

A nagy párviadalban először az oroszok mutatták be a kűrjüket, amelyben Sziharulidzének szemmel láthatóan nem sikerült tökéletesen a dupla axelje, s a pontozók ezt ezen a szinten keményen büntették: négyen 5,7-re, öten 5,8-ra értékelték a technikai tartalmat. A művészi hatásra viszont nagyon magas pontszámokat adtak: ketten 5,8-at, heten 5,9-et. A kanadaiak hibátlanul korcsolyáztak, s technikai pontszámokat tekintve győztek (hat 5,8 és három 5,9), a művészi hatást illetően viszont vesztettek (öt 5,8 és négy 5,9). A pontszámokat összegezve a kilenc pontozóból öt a Berezsnaja, Sziharulidze, négy a Sale, Pelletier kettőst sorolta az első helyre. A kínai pontozónál egyébként 11,7-11,7-es holtverseny jött ki, de ilyenkor a művészi hatás pontszáma dönt, s ez az oroszok számára kedvezett.

"Nem tehetünk semmit, a pontozók így döntöttek" - küszködött a könnyeivel Pelletier. "Életem legnehezebb napja ez. Ha ötvenévesen ránézek erre az ezüstéremre, akkor is az lesz az első gondolatom, hogy aranyat érdemeltünk volna." S ehhez hozzátehetjük: a csarnokban a közönség nagy része is így gondolta, s hogy egy igazán hozzáértőt is említsünk: Scott Hamilton, az 1984-es olimpia bajnoka is, aki a NBC szakkommentátora.

Az oroszok edzője, Tamara Moszkvina azonban nem foglalkozott a mellékzöngékkel: "A végeredményt kihirdették, az érmeseket megtapsolták" - szögezte le, nem mondhatni, hogy szimpatikusan. "Végig nagyon szoros volt a küzdelem. A kűr alatt megpróbáltam gyorsan elfelejteni a kis botlásomat. Utána már nem hibáztunk, de még várnunk kellett a kanadai riválisainkra. Idegtépő negyedóra volt" - nyilatkozott Sziharulidze.

Fotó: EPA
A kanadai, az orosz és a kínai kettős az eredményhirdetés után

A nézők, akik a Love Story fő zenei motívumára táncoló kanadai korcsolyázókat várták a dobogó legfelső fokára, hangos hurrogással és füttykoncerttel fogadták a pontozók döntését. A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy még az orosz sajtó képviselői is aranyérmes honfitársaik ellen fordultak: az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón nem anyanyelvükön, hanem angolul faggatták őket. Sziharulidze emiatt hangos szóváltásba is keveredett az egyik újságíróval: "Szégyellje magát, ha nem képes oroszul kérdezni" - vágta a fejéhez. A tudósító kettejük különvitájában azt állította, hogy Sziharulidze tiszteletlen Oroszországgal és az orosz néppel szemben. Erre a korcsolyázó azzal vágott vissza, hogy ha az újságíró így folytatja, soha többet, semmilyen nyelven nem hajlandó neki nyilatkozni.

Műkorcsolya, páros:
1. Jelena Berezsnaja, Anton Sziharulidze (Oroszország) 1,5 helyezési pont
2. Jamie Sale, David Pelletier (Kanada) 3,0
3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (Kína) 4,5
4. Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin (Oroszország) 6,0
5. Kyoko Ina, John Zimerman (Egyesült Államok) 7,5
6. Marija Petrova, Alekszej Tyihonov (Oroszország) 9,0.

Fábik Tibor

Ajánlat:

Sílövészet: elpuskázott aranyak

Korábban:

Fórum:

Műkorcsolya - olimpián és azon túl