Horvát arany női kombinációban

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Lassan szokásossá válik, hogy a nap első versenyszámát halasztani kell Salt Lake Cityben. Nem volt ez másképp csütörtökön sem, amikor a szervezők bejelentették: a szél miatt szombaton 17.30 órára halasztják az északi összetett csapatverseny első számát, a síugrást, míg a 4x5 km-es sífutásra vasárnap 21.30-kor kerül sor.

A sífutópályán a spanyol Johann Mühlegg második aranyérmét szerezte, miután a férfiak szombati 30 km-es szabadstílusú viadala után csütörtökön az üldözéses versenyben is a legjobbnak bizonyult. A 10+10 km-es táv első futamában Tagscherer Imre a 77., Holló Mátyás a 78. helyen végzett, s mivel csak az első 60 indulhatott a szabadstílusú folytatásban, 10 km-rel befejezték a versenyt. "Tudtam, hogy az első futamban szerzett hatalmas előny elég lesz, nem okozott problémát a megőrzése" - mondta mosolyogva a győztes Mühlegg, aki szörnyű spanyolsággal állta az újságírók rohamát. "Az utolsó métereken már csak a zászlóval integettem, gondoltam, ráérek becsorogni a célba. Úgysem érnek utol!"

Fotó: EPA
A célfotó sem tudott dönteni Alsgaard és Estil között

Boldogan integettek a horvát szurkolók jellegzetes kockás zászlójukkal Snowbasinben, ahol a téli olimpiák történetében először örülhettek éremnek - és mindjárt aranynak. Az ország büszkesége, az utóbbi három esztendő legjobb sportolójának megválasztott Janica Kostelic ugyanis megnyerte Horvátország első téli olimpiai aranyérmét a női kombinációban. A második hely az osztrák Renate Götschlnek, a bronz pedig a címvédő német Martina Ertlnek jutott.

Fotó: EPA
Janica Kostelic a téli olimpiák történetének első horvát aranyérmét szerezte

A női gyorskorcsolyázók 50 méteres távján megőrizte első napi vezető helyét a kanadai Catriona LeMay-Doan, mögötte a német Monique Garbrecht és a szintén német Sabine Völker érdemelte ki. Az osztrák színekben versenyző Hunyadi Emese a 26., míg Egyed Krisztina a 27. lett. "Nem döntöttem rekordot, de nem számít. Nem versenyeztem életem formájában, de elegendő volt" - értékelt a kanadai hölgy, aki megvédte naganói címét.

"Bonnie Blair nem pihenhet nyugodtan" - írja a Sports Illustrated célozva arra, hogy Blair 1988 és 1994 között sorozatban három aranyat szerzett. Erre Catrionának is megvan az esélye, feltéve, hogy folyatja a 2006-os torinói játékokig. "Az emberek gyakran kérdezik, hasonlítom-e magam Bonnie Blairhez. Miért tenném? Két különböző emberről van szó. Ő felülmúlhatatlan korcsolyázó volt."

Alekszej Jagugyin és Jevgenyij Plusenko jóvoltából kettős orosz siker született a férfi műkorcsolyázóknál. A harmadik helyet a hazaiak kedvence, Timothy Goebel szerezte meg. A "veteránok" (már ha szabad ilyet mondani), az amerikai Todd Eldredge és a kanadai Elvis Stojko csupán a hatodik, illetve a nyolcadik helyen zártak, és helyi hírek szerint ezzel be is fejezték pályafutásukat.

Az igazi műkorcsolya-hírt azonban nem Jagugyinék jelentik. Továbbgyűrűzik ugyanis a párosok botránya (amerikai lapok szerint nem volt ekkora skandalum a sportágban a Tonya Harding-Nancy Kerrigan-féle "hogyan verjük szét ellenfelünk lábát vascsővel?"-affér óta).

Didier Gailhaguet, a Francia Korcsolya Szövetség elnöke továbbra is fenntartja ugyanis állítását, hogy a gall bírát, Marie-Reine Le Gougne-t presszionálták, ezért szavazott az orosz kettősre. A botrány kirobbanása után Jacques Rogge a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke levélben fordult a Nemzetközi Korcsolya Szövetséghez (ISU), sürgetve a vizsgálatok mielőbbi lezárását. Ottavio Cinquanta, az ISU elnöke ugyanakkor kijelentette, a szövetség hétfői üléséig nem hoznak döntést. Azt azonban hozzátette, nem lehetetlen, hogy a csalás árnyékában végül megosztott aranyérmeket osztanak szét, azaz a Jamie Sale, David Pelletier kettős is megkapja megérdemelt elismerését.

Pincési László

Korábban:

Sífutás: Mühlegg második aranya

Fórum:

Salt Lake City