Rómába érkezett az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Másfél hetes görögországi körútját követően szerda reggel megérkezett a torinói téli olimpia lángja Olaszország fővárosába, Rómába.
Vágólapra másolva!

A fáklyát november 27-én, a hagyományoknak megfelelően az ókori játékok helyszínén, Olümpiában gyújtották meg, majd ezt követően 2006 km és 534 váltás után Fani Halkia, a női 400 méteres gátfutás tavalyi ötkarikás győztese futott be vele az első újkori olimpia központi arénájába, az athéni Panathinaikó Stadionba.

A becses kincset szerdán egy olasz katonai gép szállította a görög fővárosból a római Ciampino repülőtérre, amely még két órával az érkezése előtt is le volt zárva bombariadó miatt.

A légikikötőből az államelnöki palotába, a Quirinaléba viszik a lámpásban őrzött tüzet, amely csütörtökön kezdi meg olaszországi utazását, miután Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök meggyújtja vele a fáklyát.

A lánggal először Stefano Baldini, a 2004-es athéni olimpia maratoni bajnoka fut Itáliában. A váltó 140 várost érintve 11 ezer km-et tesz meg, mielőtt megékezik Torinóba, a február 10. és 26. között sorra kerülő téli olimpia városába.