Blatter az olimpia pártjára állt

Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke levelet írt a tagországok vezetőinek, melyben kijelentette, hogy minden klub köteles elengedni 23 évesnél fiatalabb játékosait a pekingi olimpiára. "Minden klub köteles elengedni fiatal játékosait a pekingi olimpiára. A játékok szellemiségével ellentétes bárkinek megtiltani a részvételt" - olvasható Blatter levelében. A sportvezető azok után írt levelet, hogy több klub is meg akarta akadályozni fiatal tehetségeinek pekingi szereplését.
Vágólapra másolva!

A Werder Bremen és a Schalke 04 is megtiltotta brazil légiósainak, az egyaránt 23 éves Diegónak, illetve Rafinhának, hogy a dél-amerikai együttessel elutazzon az olimpiára.

A futballisták ennek ellenére csatlakoztak a válogatotthoz, klubjaik a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feljelentették a brazil szövetséget, amiért álláspontjuk szerint nyomást gyakorolt a játékosokra.

Peter Peters, a Schalke 04 ügyvezetője felháborodottan reagált Blatter levelére. "Nem érdekel minket Joseph Blatter levele, nem kívánunk asszisztálni a FIFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) játszmáihoz" - mondta a vezető. "Nem engedjük, hogy szórakozzanak velünk. Kitartunk álláspontunk mellett."

Nem engedte el argentin sztárját, Lionel Messit a Barcelona sem. A katalán klub a spanyol liga szabályzatára hivatkozik, amely csak a hivatalos FIFA-játéknapokon kötelezi a csapatokat arra, hogy a válogatott rendelkezésére bocsássák legjobbjaikat.

A pekingi játékokon a férfiak tornáján 23 éven aluli válogatottak lépnek pályára, minden együttes keretét három idősebb futballistával lehet megerősíteni. Az esemény nem szerepel a FIFA hivatalos versenynaptárában, ezért az olimpia ideje alatt is zajlanak a nemzeti bajnokságok, nemzetközi kupafordulókat rendeznek, augusztus 20-án pedig hivatalos FIFA-játéknapon gyakorlatilag egész Európában barátságos válogatott találkozókat rendeznek.

A női csapatoknál nincsenek ilyen konfliktusok, mert az olimpia hivatalos FIFA-eseménynek számít, ezért ebben az időszakban szünetelnek a bajnokságok és nem lehet válogatott meccseket sem rendezni.