Vágólapra másolva!
Hivatalosan augusztus 8-án, pénteken a megnyitóünnepséggel rajtol a XXIX. nyári olimpia (noha a labdarúgók már két nappal korábban birtokba veszik a pályát). Pekingben 28 sportágban, 302 versenyszámban mérik össze tudásukat a sportolók, a magyar színeket 171 versenyző képviseli. Ez a szám lehetett volna nagyobb, ám akadtak olyanok, akik a kvalifikációs és részvételi rendszer áldozataként maradtak le, esetleg sérülés miatt nem utazhattak el Kínába.
Vágólapra másolva!

Akad jó néhány nagy név, aki különböző okok miatt nem lehet ott a pekingi magyar olimpiai csapatban. A legborzasztóbb azon sportolók helyzete lehet, akik megszerezték a kvótát, ennek ellenére a kvalifikációs szabályok nem tették lehetővé, hogy megmérettessék magukat.

Öttusában négy férfi és két női kvótát szereztek versenyzőink, ám az olimpián nemzetenként mindössze ketten-ketten indulhatnak. A hölgyek között nem maradt kérdés, hiszen az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna mellett csupán a hazai, budapesti világbajnokságon hatodik helyen záró Gyenesei Leila kvalifikálta magát.

A férfiaknál azonban dönteni kellett. A tavalyi rigai Európa-bajnokságon hárman is kvalifikálták magukat: Horváth Viktor aranyérmet nyert, Tibolya Péter hatodik, Balogh Gábor hetedik lett. Következett a 2007. augusztusi, berlini világbajnokság, ahol Horváth Viktort ismét nem tudták legyőzni, Németh Róbert pedig meglepetésre harmadik lett, így ő is bezsákolta a kvótát.

Nehéz helyzetbe kerül a Magyar Öttusa Szövetség, amely végül a tavalyi évben kimagaslóan versenyző Horváth Viktor mellett a sydneyi olimpián ezüstérmet szerző Balogh Gábort favorizálta. Tibolya Péter és Németh Róbert számára maradt a televíziós közvetítés.

Úszásban Verrasztó Dávid bosszankodhatott, olyannyira, hogy a 4x200-as gyorsváltóban felkínált helyet sem fogadta el, s lemondott az olimpiáról. Fiatal versenyzőnket persze meg lehet érteni, hiszen szintet úszott, ám 400 vegyesen is csupán két magyar indulhat. Márpedig Cseh László helye megkérdőjelezhetetlen, az országos bajnokságon pedig Kis Gergő diadalmaskodott Verrasztóval szemben.

Dávidot édesapja és testvére, Evelyn is több napig győzködték, mindhiába. "Dávidnál pszichés gát lépett fel, édesapja pszichiáternél is járt vele. Sajnálom és nem értek egyet a döntésével, de nálam jobban szenved az édesapja, aki nem tudta meggyőzni fiát" - fogalmazott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Kajak-kenuban az év a veszekedésektől volt hangos, a vége az lett, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin elveszítette meghatározó versenyzőit (köztük az olimpiai bajnok Kovács Katalint), ráadásul a válogatók úgy alakultak, hogy a legendás Kati néni egyetlen tanítványa sem jutott ki Pekingbe.

A legszomorúbb az első olimpiájára készülő Paksy Tímea és Benedek Dalma lehetett, akik év elején még legalább a négyesben biztosnak érezhették helyüket, onnan kiszorulva pedig elbukták a K2-es válogatót is az olimpiai címvédő Kovács Katalin és Janics Natasa ellenében. Igaz, Benedek legalább tartalékként ott lehet a kínai fővárosban.

Az elképesztő kvalifikációs rendszernek köszönhetően maradt le az olimpiáról éremszerzésre is esélyes Berki Krisztián. A tornászok tavaly őszi, stuttgarti kvalifikációs világbajnokságán egyéniben az összetettben elért eredmény alapján lehetett kvótát szerezni (így lett olimpikon Gál Róbert és Böczögő Dorina), valamint a szerenkénti győztesek jutottak ki Pekingbe.

Mivel Berki lólengésben "csak" a második helyen végzett, a Magyar Torna Szövetség a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a szabadkártyára, de a márciusi döntés értelmében egy jemeni tornász, Nasvan al-Harazi indulhat Pekingben - a világbajnokság egyéni összetett versenyének 176. helyezettje...

Érdekesség, hogy Berki mellett két másik vb-ezüstérmes (a szlovén Aljaz Pegan és a holland Yuri van Gelder) is lemaradt az ötkarikás játékokról, az ő kérelmeiket is elutasították.

Forrás: MTI

Verrasztó Dávid

Igazi balszerencsés olimpiai pályafutást tudhat maga mögött Győrffy Dóra. A klasszis magasugró 2000-ben ugyan ott volt Sydneyben, de a legjobbak közé nem sikerült beverekednie magát, míg 2004-es részvételét Achilles-ín szakadása hiúsította meg.

Januárban ugyan megugrotta a pekingi részvételhez szükséges 191 cm-es B szintet, ám ágyéki gerincsérve miatt nemcsak az elmúlt hétvégi magyar bajnokságon nem állt rajthoz, de úgy döntött, az olimpián sem lép a rekortánra.

"Egy májusban kezdődött gerincsérv miatt - amitől az utóbbi időszakban nem tudtam megfelelően edzeni és folyamatos fájdalmaim is voltak - úgy érzem, nem tudnék a saját elvárásaim szerint teljesíteni az ötkarikás játékokon, így sokkal tisztességesebbnek gondolom, ha nem utazom ki" - nyilatkozta, s egyben bejelentette visszavonulását is.

Balszerencsésnek mondhatja magát a Teva-VasasPlaket férfivízilabda-csapatának kapusa, Nagy Viktor, aki az olimpiai felkészülés részeként értelmezett Európa-bajnokság után került ki a válogatottból, helyét a rutinos Gergely István foglalta el.

"Úgy gondolom, ez a leghelyesebb döntés, amit hoztam, hogy a csapat a lehető legsikeresebben szerepeljen az olimpián" - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány.

Forrás: MTI

Nagy Viktor az utolsó pillanatban maradt le Pekingről

(Hasonló helyzetben volt 1996-ban a magyar olimpiai labdarúgó-válogatott két oszlopos tagja, Hrutka János és Mátyus János is, akik részesei lehettek a nagy menetelésnek, ám az atlantai keretből kihagyta őket Dunai Antal kapitány, végül Herczeg Miklós és Bükszegi Zoltán utazhatott. Az olimpiai selejtezőkön még pályára lépett, de az atlantai keretből ugyancsak kimaradt Babos Gábor, Dárdai Pál, Dienes András, Forrai Attila, Horváth Ferenc és Vincze Ottó is.)