Győzelemmel kezdték az olimpiát a női pólósok

Vágólapra másolva!
Az első negyedben bemutatott apró hullámvölgytől eltekintve a magyar nőivízilabda-válogatott biztosan győzte le Hollandiát a B csoport első fordulójában, Godova Gábor tanítványai 11-9-re nyertek. Folytatás Ausztrália ellen.
Vágólapra másolva!

B csoport, 1. forduló:
Magyarország - Hollandia 11-9 (3-3, 3-2, 4-3, 1-1)
Peking, 600 néző
Magyarország: Horváth Patrícia - Szremkó Krisztina, Stieber Mercedes 2, Takács Orsolya, Drávucz Rita 1, Pelle Anikó 4, Valkay Ágnes 2. Csere: Kisteleki Dóra 2, Zantleitner Krisztina, Brávik Fruzsina, Primász Ágnes, Györe Anett
A holland góldobók: De Bruijn 4, Van den Berg 2, Sijbring, Van den Ham, Cabout 1-1

A magyarok kezdték jobban a találkozót, már 27 másodperc után 1-0-ra vezettek Godova Gábor tanítványai: Pelle a felső sarokba varázsolta a labdát. A folytatás viszont a hollandoké volt, a kék sapkás németalföldiek az első játékrész felénél már 3-1-re vezettek, az összes találat de Bruijn nevéhez fűződött, a lányok nem figyeltek rá. A negyed vége előtt két perccel Valkay Ágnes szépített egy távoli bombával, sőt 55 másodperccel a játékrész befejezése előtt megvolt az egyenlítés is: Stieber Mercédesz emberelőnyből volt eredményes.

A második negyedet a magyar csapat kezdte jobban, alig egy perccel a játékrész kezdete után Kisteleki "ejtette át" a holland kapust. Az előnynek nem sokáig örülhettünk, az ellentámadásnál a hollandok emberelőnybe kerültek, a fórt pedig Sijbring biztos kézzel használta ki. A negyed felénél Valkay volt túl kemény a kapu előtt, a hollandok ötmétereshez jutottak: a büntetőt Van den Ham magabiztosan pattintotta a jobb felső sarokba. Az ellentámadásnál a magyarok kerültek emberelőnybe, Pelle Anikó pedig nem hibázott.

50 másodperccel a nagyszünet előtt Primász kapott egy remek bejátszást, a bizonytalankodó holland védők csak szabálytalanul tudták őt szerelni. A bírók ötméterest ítéltek, melyet Drávucz Rita bombázott a hálóba.

A harmadik negyed furcsán indult, a ráúszásnál bizonytalankodtak a hollandok, elindultak, majd megálltak, a magyarok így gond nélkül hozták el a labdát. Ha már így alakult, Stieber gólt is szerzett első támadásunkból, egy távoli ejtéssel lepte meg a holland hálót őrző Van der Meijdent.

Egy Horváth-védés és két eredménytelen akció után a harmadik percben szépítettek a hollandok, Cabout lőtt messziről, a labda pedig a kapufáról a hálóba vágódott. Az ellentámadásnál a bírók kiállítást ítéltek a magyarok javára, a fórt Kisteleki használta ki. Egy perccel később az MLSZ-elnök lánya a kapufát is megdöngette, majd Sijbring lőtt mellé. A hollandok szabálytalanság miatt visszakapták a labdát, az akcióból azonban a kapu fölé pattintottak.

A fordulás után ismét kiszórtak egy hollandot, szép labdajáratással a magyarok teljesen összezavarták a védelmet. Az akció megkoronázásaként Pelle volt eredményes, harmadik gólját szerezte. Egy perccel a negyed vége előtt Van den Berg is kihasznált egy előnyt a túloldalon, lövését Horváth csak beljebb segíteni tudta. Fél perccel később de Bruijn úszott meg és az elmélázó magyar védők asszisztálásával egy gólra faragta a holland hátrányt.

A szünetre mégis kétgólos magyar előnnyel vonulhattak a csapatok, Pelle két másodperccel a negyed vége előtt egy távoli bombával mattolta Van der Meijdent. A záró negyed elején rögtön emberhátrányba került a magyar csapat, a hollandok azonban elszórakozták a lehetőséget. A következő támadásnál Horváth védett szépen, majd a holland kapu előtt mi adtuk el a labdát.

Forrás: MTI

Kattintson a képre a galériáért!

Egy kontra után ismét nálunk volt azonban a labda, a védők pedig szabadon hagyták öt méteren Valkayt, aki nem is kegyelmezett. A háromgólos előny ráadásul pár másodperccel később is maradt, Horváth ugyanis kifogta Van den Ham ötméteresét. Egy újabb elpuskázott holland lehetőség után a magyar válogatott került emberelőnybe, Godova Gábor pedig rögtön időt kért.

A négygólos előny helyett lett azonban kettő, Stieber ugyanis csak a kapufát találta el, míg a túloldalon Van den Berg egy apró szabálytalanság után kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. A középkezdés után Valkay ismét a kapufát forgácsolta, a hollandok távoli lövését Horváth védte. Mintha valami átok ült volna a csapaton, Takács is eltalálta a kapufát, a sarokdobás után végigjátszottuk a támadóidőt.

Egy perccel a vége előtt a hollandok kértek időt, egy góllal izgalmassá tehették volna a hajrát, de Smit a bal kapufa mellé helyezett, ezzel pedig eldőlt. Godova még időt kért, gól nem született, mire válaszul még a holland mester is kikérte második szünetét. Horváth a végén még bemutatott egy bravúrt, így maradt a 11-9 a magyar válogatott javára.

Az utóbbi időben többször is eljátszották csapataink, hogy egy nagy világversenyen - akár itt az olimpián is - egy megnyertnek tűnt mérkőzést buktak el vagy adtak döntetlenre. A férfi pólócsapat Montenegró ellen ikszelt háromgólos előnyről, a női kézilabdázók ötgólos vezetés után épphogy pontot mentettek Brazília ellen, úgyhogy kifejezetten örömteli, hogy a nőivízilabda-válogatott 1-3-ról felállt a hollandok ellen, sőt, a második félidőben egy rövid szakasztól eltekintve magabiztosan őrizte előnyét.

"Idegesen kezdtünk, a hollandok el is húztak 3-1-re, azonban egy-két szerencsés góllal sikerült visszajönnünk a meccsbe, és a második félidőben már jól játszottunk" - értékelt a mérkőzés után Godova Gábor szövetségi kapitány. "A végén még éreztem, hogy megint izgulnak kicsit a lányok, de szerencsénk volt, a hollandok kihagytak egy ötméterest meg egy ziccert, és ezzel vége is volt a meccsnek."

A férfiak kapitánya, Kemény Dénes meccsek után általában alig tud beszélni, annyira elmegy a hangja. Ami azt illeti, Godova is ordított rendesen, a sajtós részről is lehetett hallani az utasításait, de kellett is, hogy hangosan beszéljen, mert a magyar szurkolótábor jelentős hangerőt vonultatott fel, szinte hazai pályát teremtett a lányoknak. A kapitány egyébként azt mondta a kiabálással kapcsolatban, mindig megfogadja, hogy nem szól bele a lányok játékába, de ezt aztán rendszeresen meg is szegi. Godova nagyon elégedett volt a csapat védekezésével, igaz, ehhez az is kellett, hogy kicsit erélyesebben szóljon tanítványaira, akik eleinte rendre hagyták lőni a legjobb hollandot, Danielle de Bruijnt, aki az első három németalföldi gólt szerezte.

A kapitány elmondta, hogy nem tervez előre, most csak a következő ellenféllel, az ausztrálokkal foglalkozik, a szerdai meccs előtt pihenés, edzés és a rivális játékának elemzése a program.

B csoport, 1. forduló:
Ausztrália - Görögország 8-6 (5-2, 2-2, 1-1, 0-1)
Az állás:
1. Magyarország 2 pont (11-9)
2. Ausztrália 2 (8-6)
3. Hollandia 0 (9-11)
4. Görögország 0 (6-8)

A csoport, 1. forduló:
Olaszország - Oroszország 9-8 (3-3, 1-2, 3-2, 2-1)
Egyesült Államok - Kína 12-11 (3-3, 5-4, 2-2, 2-2)
Az állás:
1. Egyesült Államok 2 pont (12-11)
2. Olaszország 2 (9-8)
3. Kína 0 (11-12)
4. Oroszország 0 (8-9)