Argentin címvédés az olimpiai futballtornán

Vágólapra másolva!
Sikerült a címvédés az argentin válogatottnak az olimpiai futballtorna fináléjában, még ha a nigériai együttes a vártnál is jobban megnehezítette az albiceleste dolgát. A dél-amerikai együttes immár a második ötkarikás játékokat nyerte meg százszázalékos teljesítménnyel, az pedig először fordult elő, hogy afrikai csapat bejutott a döntőbe, ott viszont vereséget szenvedett.
Vágólapra másolva!

A pekingi nemzeti stadionban, azaz a Madárfészekben rendezett összecsapáson 89 ezer szurkoló ült a lelátókon, a focisták viszont aligha örültek annak, hogy a meccsre ebben az arénában került sor - az atlétikai versenyek helyszínén ugyanis a talaj nem volt éppen ideális állapotban.

Ezzel együtt a felek rögtön az első perctől kezdve nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, és a két gárda tagjainak egy része régi ismerősként köszönhette egymást: a 22 futballista közül tízen ott voltak a 2005-ös U20-világbajnokság fináléjában is, amikor szintén Argentína és Nigéria csapot össze. Akkor a dél-amerikaiak nyertek, és most is ők számítottak esélyesebbnek. Sergio Batista mester ugyanazt a kezdő tizenegyet küldte pályára, mint a brazilok elleni elődöntőben, a nigériaiaknál azonban volt egy változás a Belgium elleni meccshez képest: némi meglepetésre kimaradt a gárdából a kedden két gólt is szerzett Chinedu Ogbuke Obasi, és a helyét Isaac Promise foglalta el a kezdő tizenegyben.

A találkozó a várakozásoknak megfelelően kezdődött, az argentinok igyekeztek sok rövid passzból felépíteni támadásaikat, és többet birtokolták a labdát, Nigéria pedig elsősorban fizikai fölényére épített. A párharcok többségét meg is nyerték az afrikaiak, és ők tűntek kapura veszélyesebbnek, a dél-amerikai gárda nem tudott sok mindent kezdeni mezőnyfölényével. Lionel Messi ugyan próbálkozott egyéni megugrásokkal, ám az afrikaiak bekkje, Onyekachi Apam egészen kiválóan őrizte, és többször is mintaszerűen szerelte az FC Barcelona világklasszisát - igaz, akadt két tizenegyesgyanús eset is, de a meccs magyar játékvezetője, Kassai Viktor mindkétszer továbbot intett. A focistákat alighanem a nagy hőség is hátráltatta, nem csoda, hogy a játékvezető félóra után "vízszünetet" rendelt el. Igazán nagy ziccert azért Nigéria sem tudott kialakítani, így aztán az első játékrészben nem született gól.

Getty Images

Párás hőségben játszották a meccset, szükség volt a bírói "ivószünetre"

A szünet után az argentin csapat már meggyőzőbben futballozott, játékosai mintha frissebbnek tűntek volna, és saját fegyverüket fordították Nigéria ellen. A dél-amerikaiak az 58. percben egy villámgyors ellentámadást vezettek, amelynek során Messi a felezővonalnál ugratta ki Ángel di Maríát, a torna egyik nagy felfedezettje pedig a tizenhatoshoz érve pazar mozdulattal emelte át a labdát a kapujából kissé feleslegesen kimozduló kapuson. A hátrány tudatában Nigéria még jobban beleerősített, és a széleken (főleg a jobb oldalon) egyre többet került az argentin védelem mögé. A beadások azonban rendre pontatlanok voltak, többször is előfordult, hogy az afrikai támadók csak centikkel késtek le a labdáról.

Samson Siasia mester cserékkel is próbált frissíteni, azonban kissé meglepő módon nem küldte be az elődöntő hősét, Ogbukét. A nigériaiak egyre nagyobb elánnal rohamoztak, de az argentin hátvédsor állta a sarat, és Sergio Romero kapus is bemutathatta tudását Victor Anichebe közeli perdítésénél. A dél-amerikaiaktól akkor már csak Messi tartózkodott elöl, aki minden tőle telhetőt megtett, hogy csökkentse a nyomást az argentin védelmen, de cselsorozatai végén mindig elakadt egy védőben. Újabb gólra azonban nem volt szükség, Argentína 1-0-ra megnyerte a meccset, és így megvédte címét - ami utoljára Magyarországnak sikerült még 1968-ban. Javier Mascherano pedig a sportág történetének 11. olyan focistája lett, aki kétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Argentína - Nigéria 1-0 (0-0)
Peking, 89 102 néző
v.: Kassai (magyar).
Argentína: Romero - Zabaleta, Garay, Pareja, Monzón, Gago, Mascherano, Riquelme, Messi (Lavezzi, 93.), Agüero (Sosa, 79.), Di María (Banega, 88.). Szövetségi kapitány: Batista.
Nigéria: Vanzekin - Okonkwo, Apam, Adeleye, Isaac (Ekpo, 70.), Kaita, Obinna, Okoronkwo (Anichebe, 64.), Ajilore, Adefemi, Odemwingie. Szövetségi kapitány: Siasia.
gól: Di Maria (58.).

férfi labdarúgás, olimpiai bajnok:
Argentína (Sergio Agüero, José Sosa, Oscar Ustari, Marco Ruben, Luciano Monzon, Sergio Romero, Emiliano Insua, Diego Buonanotte, Federico Fazio, Lautaro Acosta, Ever Banega, Lionel Messi, Nicolas Pareja, Fernando Gago, Nicolas Navarro, Ezequiel Garay, Angel Di Maria, Lucas Biglia, Javier Mascherano, Pablo Zabaleta, Ezequiel Lavezzi, Juan Riquelme)
2. Nigéria
3. Brazília

www.infosport-focivilag.hu