Szilágyi nagy csatát nyerve elődöntőbe jutott Londonban

Vágólapra másolva!
A kardvívó Szilágyi Áron egy könnyed győzelem után az olimpiai címvédő kínai riválisát is megverte, majd nagy csatában a negyeddöntőt is megnyerte a német Hartung ellen, így vasárnap este döntőért vív a londoni olimpián.
Vágólapra másolva!

A 2007-ben csapatban világbajnok Szilágyinak az első meccsén nem okozott gondot a nemzetközi élmezőnytől messze álló malajziai rivális legyőzése, gyakorlatilag akkor ért el találatot, amikor csak akart.

Szilágyi a nyolcadöntőben a pekingben aranyérmes kínai Csung Man ellen folytatta, és ellentmondást nem tűrő, lendületes vívással őt is biztosan legyőzte. Csung rögtön az első akciónál sérülést jelzett, és jegelni kezdte fájós jobb lábfejét. Egy darabig felváltva estek a találatok, de az olimpiai címvédő sokszor reklamált a bírónál. 2-2 után Szilágyi talált kétszer, majd 7-3-ra és 8-4-re is vezetett. Aztán az egyperces pihenő után a második három percben sem torpant meg, ennek eredményeként már 11-4 is volt az állás. Ekkor Csung pillanatai következtek (11-6), ám Szilágyi gyorsan lehűtötte őt egy agresszív támadással. A kínai még betalált kétszer, ám a vége Szilágyié volt, így megérdemelten ment tovább 15-10-es sikerével.

A magyar vívó a következő körben óriásit csatázott a német Max Hartunggal, bár pillanatok alatt 2-0-ra vezetett, Hartung felébredt, és 4-3-ra fordított. Ezután felváltva estek a találatok, 7-6-nál vezetett újra Szilágyi, és 8-7-nél vonulhatott el pihenőre. A szünet után egy parádés sorozattal sikerült elhúznia 13-8-ra, ám a német kiegyenlített. Szilágyinak azonban nem remegett meg a keze, és két szépen bevitt tussal eldöntötte a meccset.

A magyar kardozó egyéniben eddig még sohasem jutott be Eb-n, vébén vagy olimpián a legjobb négy közé. A kardvívó elődöntők magyar idő szerint este hétkor kezdődnek, Szilágyi ellenfele a csapatban az utóbbi három vébén győztes orosz Nyikolaj Kovaljov lesz, aki 15-12-re győzte le a 2009-ben világbajnok, 2010-ben és 2011-ben Eb-második német Nicolas Limbachot.

férfi kard egyéni, a 32 között:
Szilágyi Áron - Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

a 16 között:
Szilágyi Áron - Csung Man (kínai) 15-10

a 8 között:
Szilágyi Áron - Max Hartung (kínai) 15-13