Az utolsó asszón ment el a döntőbe jutás

Daniel Jérent, Imre Géza, vívás, párbajtőr
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 14. Imre Géza (j) és a francia Daniel Jérent a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében a riói nyári olimpián a 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nagy csatában kikapott a magyar férfipárbajtőr-csapat a franciáktól, így Imre Gézáék a bronzmeccsen Ukrajna ellen vívhatnak.
Vágólapra másolva!

"Majd megnyeri a csapattal" - vigasztalta egy kommentelő virtuálisan Imre Gézát, aki egyetlen tusra volt az olimpiai aranytól férfi párbajtőrben. A 41 éves klasszis jól is vívott Dél-Korea ellen, a döntőben őt legyőző Park Szang Jung ugyan legyőzte őt 12-8-ra, de Imre később 9-5-re nyert Park Kjung Du ellen, így főszerepe volt a fordításban, amit végül Rédli András fejezett be.

Az elődöntőben a franciák következtek, és nem indult jól a meccs. Nagyon nem. Boczkó Gábor 5-2-re kapott ki Boreltől, majd a második párban Rédli is alul maradt, így Imre Géza 10-6-nál lépett pástra.

Daniel Jérent és Imre Géza Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szokásos nyugodt stílusával Imre többször is felhozta a csapatot két tusra, majd 15-12-es francia vezetésnél adta át a helyét Boczkónak. Aki ráérzett Jerent stílusára, 16-15-nél már az egyenlítésben bíztunk, de az asszó vége a franciáé volt, így ismét négy tus volt a hátrányunk.

Imre két gyors egylámpással kezdett Borel ellen, de a francia nem ijedt meg, és 25-20-nál kezdődött Rédli és Grumier csörtéje. Rédli 2-0-ra győzött, így az utolsó teljes kör 25-22-es francia előnyről indult. Imre hozta magát, 29-29-nél végre utolértük a franciákat, vívónk 12-10-es sikere azt jelentette, hogy az utolsó előtti asszó előtt 35-34 volt a gallok javára. Boczkó és Grumier nem akart vívni, egy perc után vége lett, vagyis Rédlire maradt a feladat, hogy Borel ellen kiharcolja a döntőt.

Yannick Borel és Boczkó Gábor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Borel 3-0-val kezdte az asszót, Rédli pedig borzasztóan ideges volt, figyelmeztetni kellett. 38-35-nél Rédli szerzett egy vitatott találatot, amit kétszer is megnéztek videóval, de végül neki adták. 73 másodperc volt, és két tus volt a hátrányunk. Aztán már csak egy. Néha küzdősport jelleget öltött a csörte, és nagyon hullámzott, 37-38-ról lett 37-41, majd 37-42, amikor büntetőpontot ítéltek Rédli ellen a második kifordulása után.

Borel 44-40-nél bevitte a győztes találatot, így a magyar csapat Ukrajna ellen a bronzért vívhat majd 22 órától.

Egy hajszálnyival jobbak voltak a franciák. Az aktuális világbajnok ukránokkal sem lesz egyszerű" - nyilatkozta Imre Géza az M4-nek.