Döntőbe jutott az egyetlen orosz atléta Rióban

Darja Klisina
Darja Klisina
Vágólapra másolva!
A kanadai Derek Drouin a tavalyi világbajnoki győzelme után az olimpiai bajnoki címet is megszerezte férfi magasugrásban. Az atlétikaverseny egyetlen orosz indulója, Darja Klisina bejutott a női távolugrás döntőjébe.
Vágólapra másolva!

A férfi magasugrás döntőjében az esélyesek közül Drouin, a katari Mutaz Esza Barsim és az ukrán Bohdan Bondarenko is magabiztos ugrásokkal jutott egyre magasabbra. A 2013-as vb-győztes Bondarenko kihagyta a 2.36-ot, de rontott, míg Drouin 2,38-on egyből átjutott. Barsim mindháromszor hibázott ezen a magasságon, Bondarenko 2,40-en próbálkozott, ő sem járt jobban, így Drouin győzött.

Ez elég sima ugrás volt Forrás: AFP/Franck Fife


A női 1500-asok fináléjában az utolsó 400 méterig kevés érdemleges történt, a mezőny együtt futott, majd a zárókör előtti gongszó hangjára a világcsúcstartó etióp Genzebe Dibaba robbantott, ám Faith Chepngetich Kipyegont nem tudta leszakítani. A kenyai tapadt rá, 250 méterrel a vége előtt elment mellette, és óriási tempóban robogott a célig, Dibabának pedig meg kellett elégednie a második hellyel.

A győző Forrás: AFP/Pedro Ugarte


Férfi 110 gáton a Baji Balázs nélküli fináléban a jamaicai Omar McLeod hibátlanul futott, és viszonylag simán nyert a spanyol színekben vesrenyző Orlando Ortega előtt. Az elődöntőben kieső Baji Balázs a legjobb idejével (mely országos csúcs) a negyedik lehetett volna.

McLeod útban a győzelem felé Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler


A kedd esti programban a női távolugrás selejtezője is lezajlott az egyébként a Botafogo labdarúgócsapatának otthonául szolgáló stadionban. A mezőnyben Darja Klisina is ott volt, akinek a szereplését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az utolsó pillanatban engedélyezte.

Darja Klisina becsúszott a döntőbe Forrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE/Filippo Monteforte


Klisina az egyetlen orosz atléta az olimpián, mivel hazája szövetségét a nemzetközi szövetség (IAAF) a központilag irányított doppingolás miatt felfüggesztette, ezzel kizárva minden Oroszországban edző versenyzőt. Klisina először különleges engedélyt kapott, majd elvették tőle, de a CAS végül úgy határozott, hogy indulhat Rióban. Az orosz ugró így ott volt a selejtezőben, és 6,64 méterrel a nyolcadik helyen bejutott a fináléba.

Férfi 110 m gát
olimpiai bajnok: Omar McLeod (Jamaica) 13.05 másodperc
2. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.17
3. Dimitri Bascou (Franciaország) 13.24

Férfi magasugrás
olimpiai bajnok: Derek Drouin (Kanada) 2,38 méter
2. Mutaz Esza Barsim (Katar) 2,36
3. Bohdan Bondarenko (Ukrajna) 2,33

Női 1500 m
olimpiai bajnok: Faith Chepngetich Kipyegon (Kenya) 4:08.92 perc
2. Genzebe Dibaba (Etiópia) 4:10.27
3. Jennifer Simpson (Egyesült Államok) 4:10.53